När du har fått beslut om bygglov behöver du få ett startbesked innan du får lov att börja bygga. Detta får du genom att ta kontakt med en byggnadsinspektör. Därefter görs en bedömning om vilka handlingar just ditt ärende behöver. Byggherren ska genom olika tekniska handlingar kunna redovisa att de tekniska egenskapskraven kan uppfyllas. Om byggherrens redovisning är bristfällig kan byggnadsnämnden bedöma att en komplettering eller revidering i handlingarna behöver göras innan ett startbesked meddelas.
Reglerna berör följande punkter:
- Bärförmåga, stadga och beständighet.
- Säkerhet i händelse av brand.
- Skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö.
- Säkerhet vid användning.
- Skydd mot buller.
- Energihushållning och värmeisolering.
- Lämplighet för det avsedda ändamålet.
- Tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
- Hushållning med vatten och avfall.
Vilka handlingar behövs?
Kontrollplan
Ett förslag till kontrollplan ska finnas för samtliga lov- eller anmälningspliktiga åtgärder. Kontrollplanen ska fungera som ett verktyg för byggherren för att kontrollera och verifiera att åtgärden kan komma att uppfylla kraven enligt plan- och bygglagen. Kontrollplanen ska bland annat innehålla information om vad som ska kontrolleras, vem som utför kontrollen, hur och när kontrollen utförs och mot vad kontrollens resultat ska jämföras. Kontrollplanen ska fastställas av byggnadsnämnden inför meddelande om startbesked och ska därefter löpande signeras efter att den specifika kontrollen är utförd.
Mer information om kontrollplaner
Brandskyddsbeskrivning
En brandskyddsdokumentation ska tas fram för alla åtgärder med undantag för komplementbyggnader som är högst 15 m². Dokumentationen bör redovisa byggnadens och dess komponenters utformning avseende brandskyddet enligt avsnitt 5 i Boverkets byggregler (BBR). I de allra flesta fall krävs en brandskyddsbeskrivning inför ett startbesked som är en härledning till hur brandskyddet ska utformas och hur brandkraven är tänkta att uppfyllas. Med andra ord redovisar brandskyddsbeskrivningen det tänkta brandskyddet medan brandskyddsdokumentationen redovisar det faktiska brandskyddet, det vill säga en relationshandling.
Konstruktionshandlingar eller teknisk beskrivning visande uppbyggnad av grund, väggar och tak.
Konstruktionshandlingarna ska vara upprättade som bygghandlingar och ska vara fackmannamässigt utförda. Dimensioner, konstruktionsmaterial och mått ska framgå tillräckligt väl så att åtgärdens konstruktion helt kan byggas utifrån framtagna handlingar.
Intyg på att konstruktionen är dimensionerad enligt EKS12
Det ska framgå att dimensioneringen av konstruktionen är utförd med dagens gällande konstruktionsregler. Detta kan intygas på olika sätt, bland annat genom en konstruktionsdokumentation, allmänna föreskrifter eller om det framgår på en konstruktionsritning.
Konstruktionsdokumentation
Om byggnaden överstiger 50 kvm och är avsedd för människor att vistas i mer än tillfälligt ska en konstruktionsdokumentation tas fram.
Mer information om hur konstruktionsdokumentation kan se ut finns på Boverkets kunskapsbank
Dimensioneringskontroll för byggnadsverk som innehåller bärverksdelar i SK 2 eller 3
En dimensioneringskontroll ska göras för byggnadsverk som innehåller bärverksdelar i säkerhetsklass 2 eller 3, enligt 25 § EKS. Dimensioneringskontrollen syftar till att eliminera grova fel och bör utföras av en person som inte har varit delaktig i framtagandet av de handlingar som ska kontrolleras. Byggnadsverksdelarnas indelning i säkerhetsklasser framgår av EKS.
Energiberäkning
Kapitel 9 i Boverkets byggregler, BBR, innehåller föreskrifter och allmänna råd om byggnaders energihushållning. Med en energiberäkning visas att kraven för högsta primärenergital, energibehov, effektbehov och U-värden kan uppfyllas för den tänkta åtgärden.
Fuktsäkerhetsbeskrivning
I Boverkets byggregler, BBR, finns det generella kravet att fukttillstånden i material och produkter inte ska överskrida deras högsta tillåtna fukttillstånd. Enligt 6:51 BBR ska byggnader utformas så att fukt inte orsakar skador, lukt eller mikrobiell växt som kan påverka hygien eller hälsa.
Vid planering, projektering, utförande och kontroll av fuktsäkerheten kan Branschstandard ByggaF – metod för fuktsäker byggprocess användas som vägledning.
Yttre VA-ritning
En yttre vatten och avlopps-ritning visar hur fastigheten försörjs med va (vatten och avlopp). Beroende på om du har kommunalt eller enskilt vatten och avlopp, eller en kombination av båda, visar de yttre va-ritningarna olika saker. Om du har blivit beviljad anslutning till kommunalt vatten och avlopp ska den yttre va-ritningen visa information om anslutningspunkterna. Det är VA SYD som beviljar anslutningar och ger information om anslutningspunkter. Om du har enskilt vatten och avlopp ska den yttre va-ritningen visa information om den egna brunnen, det enskilda avloppet samt hur dagvatten hanteras inom den egna fastigheten. Det är Miljöenheten på Svedala kommun som handlägger frågor om enskilt vatten och avlopp. VA SYD ansvarar från och med 1 januari 2025 för att leverera kommunalt dricksvatten samt hantera avloppsvatten och dagvatten i Svedala kommun.
Om vatten och avlopp Svedala kommun
Inre VA-ritning
Vatten- och avloppsritningar redovisar vatten- och avloppsystem, det vill säga rördragning, inom byggnaden. Komplexiteten av sådana ritningar kan variera beroende på åtgärden i fråga. Om åtgärden innebär att vatten- och/eller avloppssystem berörs ska dessa ritningar tas fram inför startbesked.
Värmeritning
En värmeritning redovisar byggnadens värmesystem. Det kan exempelvis vara rördragning för golvvärme eller vattenburna radiatorer samt placering av värmepumpar. Komplexiteten av sådana ritningar kan variera beroende på åtgärden i fråga. Om åtgärden innebär att värme berörs ska dessa ritningar tas fram inför startbesked.
Ventilationsritning
En ventilationsritning redovisar byggnadens ventilationssystem. På dessa ritningar framgår bland annat vart ren luft, så kallad tilluft, förs in i byggnaden samt vart den orena luften, så kallad frånluft, tas ut och i vilka kanaler de leds.
Färdigställandeskydd
I vissa fall kan byggnadsnämnden ställa krav på att ett färdigställandeskydd ska finnas inför startbesked. Ett färdigställandeskydd är antingen en försäkring eller bankgaranti som är byggherrens skydd om exempelvis entreprenören går i konkurs under byggnationen eller av annan anledning inte kan fullgöra sina åtaganden. Ett färdigställandeskydd krävs inte för arbeten som byggherren själv utför.
Mer information om färdigställandeskydd
Certifierad kontrollansvarig
Vid komplicerade åtgärder krävs ofta en kontrollansvarig. Huvudregeln är att det ska finnas en kontrollansvarig vid utförande av åtgärder som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan, med vissa undantag. En kontrollansvarig krävs exempelvis inte vid åtgärder som inte kräver lov eller anmälan, små ändringar av en- eller tvåbostadshus eller byte av färg eller fasadbeklädnad. Det är byggnadsnämnden som bedömer om en kontrollansvarig behövs i det specifika fallet. Om det krävs en kontrollansvarig så är det byggherren som har ansvaret att föreslå vem eller vilka som ska vara kontrollansvariga. Det är ofta lämpligt att en kontrollansvarig utses redan i projekteringsstadiet, innan beslutet om lov eller startbesked.
Materialinventering
En materialinventering bör alltid göras före åtgärder som omfattar bygg- eller rivningsåtgärder, enligt Naturvårdsverket. Det är en förutsättning för att kunna förebygga avfall och att ta hand om bygg- och rivningsavfall på ett säkert sätt. I en materialinventering ska det framgå vilka olika typer av avfall som kan tänkas uppkomma vid rivningsarbeten samt hur detta avfall ska tas om hand. Materialinventeringen ska främja materialåtervinning i den mån det är möjligt samt avlägsnande och säker hantering av farliga ämnen.
Skadedjursintyg
Om skadedjur misstänks finnas i objektet som ska rivas eller om byggnaden har varit uppvärmd och rivningsavfallet ska återanvändas, kan ett skadedjursintyg komma att begäras in. Det bör även framgå av kontrollplanen att en kontroll mot skadedjur i material som återanvänds eller slängs ska göras. Kontroll av skadedjur vid rivning har sin grund i 5 kap. 17 § plan- och byggförordningen.
Geoteknisk undersökning
En geoteknisk undersökning är ett dokument eller rapport som redovisar grundförhållanden och geotekniska förutsättningar för byggnadsverket. Den geotekniska undersökningen är speciellt viktig för att konstatera att markens geologiska sammansättning kan stå emot konstruktionens påfrestningar. Den kan således bidra till att konstruktionen uppförs med minimerad risk för bland annat sättningar och bristande stabilitet.
Arbetstagarintyg
Berörs arbetslokaler eller personalrum behöver en representant för arbetstagarna intyga att de har tagit del av de planerade åtgärderna.
U-värdeberäkning
U-värde är ett mått på hur bra ett material isolerar, det vill säga hur mycket värme som passerar genom det. Ett lägre U-värde innebär bättre isoleringsförmåga. Det används ofta för att beskriva isolering i fönster, väggar och tak. Ett lågt U-värde innebär mindre värmeförlust, vilket är viktigt för energieffektivitet i byggnader.
Vid nybyggnad av bostäder framgår kraven för energihushållning i BBR 9:2. Om kraven efter ändringar i byggnaden inte kan uppfylla kraven på primärenergital som anges i BBR 9:2, ska i stället U-värden för klimatskärmen enligt tabell 9:92 i BBR eftersträvas.
Produktdatablad för solpaneler och växelriktare
Produkter som används ska vara CE-märkta, vilket ska framgå av produktdatabladet, eller på annat sätt vara av godkända egenskaper som framgår av BBR 1:4.
Prestandadeklaration för eldstäder och rökkanaler
Av prestandadeklarationen ska det tydligt framgå att kraven för utsläpp av kolmonoxid (CO) och verkningsgrad uppfylls, enligt tabell 6:7412 BBR.
Grannemedgivande
För anmälningspliktiga åtgärder som hamnar närmre än 4,5 meter från grannens tomt- eller fastighetsgräns behöver den berörda grannen ge ett medgivande för åtgärdens placering. Ett sådant bör vara skriftligt och det ska tydligt framgå (med mått och eventuellt en planskiss) att grannen har förstått placering av åtgärden.
Ytterligare handlingar
I vissa fall kan ytterligare handlingar utöver nämnda behövas för att beslut om lov eller startbesked ska kunna beviljas. Dessa kan variera beroende på typen av ärendet.