Akut hjälp

Foto: Birger Lallo/Scandinav bildbyrå
Här hittar du kontaktuppgifter som kan vara bra att känna till vid nödsituationer och andra mindre akuta situationer när du behöver hjälp och stöd.
Akut nödsituation
- Telefon 112
Om du befinner dig i en akut nödsituation och behöver hjälp på en gång. Beroende på vad det gäller kan du få hjälp av till exempel ambulans, brandkår eller polis samt jourhavande präst.
Polisen vid ärenden som inte är akuta
- Telefon 114 14
- Telefon +46 77 114 14 om du befinner dig utomlands.
Om du har ett ärende som inte är akut, exempelvis en polisanmälan. Du kan ringa hit var du än befinner dig i landet och bli kopplad till närmaste Polismyndighet.
Sjukvårdsrådgivningen
- Telefon 1177
Sjukvårdsrådgivningen svarar på dina frågor, bedömer ditt behov av vård, ger dig råd och hänvisar dig till rätt vårdmottagning när så behövs. Här arbetar sjuksköterskor med hög kompetens och lång erfarenhet. Du kan ringa till sjukvårdsrådgivningen dygnet runt.
Sociala jouren Syd
- Telefon 112
När Svedala kommuns socialtjänst är stängd och du behöver hjälp med akuta sociala frågor kan du vända till Sociala jouren Syd.
Psykiatrisk akutvård i Skåne
- Psykiatriambulans telefon 112
-
Vuxen psykiatrimottagning allmänpsykiatri Trelleborgs webbplats
Behöver du eller någon i din närhet snabb psykiatrisk hjälp ska du vända dig till en psykiatrisk akutmottagning. De har öppet dygnet runt. Psykiatriambulansen är i drift alla dagar kl 15:00–01:00 och täcker kommunerna Svedala, Skurup, Vellinge, Malmö och Trelleborg. Vid akuta psykiska tillstånd, till exempel psykoser eller suicidsituationer kontakta 112 som kan skicka psykiatriambulansen.
Barnens hjälptelefon, BRIS
- Telefon 116 111
Till BRIS kan du som barn och ungdom ringa om du vill prata med en vuxen. Det går inte att se på telefonräkningen att du har ringt till BRIS. Däremot kan du själv behöva rensa i samtalslistan efteråt.
BRIS vuxentelefon om barn
- Telefon 077-150 50 50 vardagar kl 9-12
Till BRIS vuxentelefon kan du som vuxen ringa om du känner oro för ett barn.
Röda Korsets chatt
Chattjour för alla upp till 25 år. Du som chattar är anonym och det är du som bestämmer vad du vill prata om.
UMO, Ungdomsmottagning på nätet
UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. Bakom UMO står alla landsting och regioner.
Kvinnofridslinjen
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon för dig som utsatts för hot, våld eller sexuella övergrepp. Anhöriga och närstående kan också ringa. Du kan ringa dygnet runt och samtalet är gratis. Det går inte att se på telefonräkningen att du har ringt. Däremot kan du själv behöva rensa i samtalslistan efteråt.
Kvinnojouren Söderslätt
- Telefon 0410-477 00
Kvinnojouren finns till för dig som är eller har varit utsatt för våld. Om du vill ha stöd, hjälp eller någon att tala med. Kvinnojouren Söderslätt omfattar Svedala, Vellinge och Trelleborg kommun.
Brottsofferjouren
-
Brottsofferjourens nationella telefoncentral 0200-21 20 19
-
Brottsofferjouren Söderslätt telefon 0410-103 70
Brottsofferjouren är en ideell förening som ger stöd till personer som utsatts för brott, blir vittne till brott eller är anhörig eller närstående till brottsoffer. Hit kan du ringa och vara anonym om du vill och få stöd och information.