Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Snöskottning och halkbekämpning

Kontakt

Kundservice
Svedala kommun
040-626 80 00
kommunen@svedala.se

För Miljö och teknik börjar vintern i mitten på november och håller på till mitten av mars. Då aktiveras en beredskapsgrupp som dygnet runt övervakar väder och vägar för att genast kunna ta beslut och att sätta in halkbekämpning och snöröjning. Se längst ner på sidan för bra väderlänkar!

Vem ansvarar var?

Kommunen och fastighetsägaren har ett gemensamt ansvar för snöröjning och halkbekämpning.

Kommunen har ansvaret för vinterväghållningen på offentliga platser såsom kommunens körbanor, cykelvägar, torg och vissa gångbanor.

Villaägare och andra fastighetsägare ska röja snö och se till att det inte är halt på trottoaren utanför sin fastighet. Detta gäller även andra ytor för gångtrafik även om de inte kallas trottoar.

Medel mot halkan

Vi bekämpar halkan med salt. På gångbanor och cykelvägar använder vi även singel. I villaområdena halkbekämpas bara undantagsvis.

Snöplog: Thomas Adolfsén

Snöplog. Foto: Thomas Adolfsén

Så här prioriterar vi

Vårt mål är att huvudgatorna skall vara halkfria när morgontrafiken sätter igång. Detta omfattar även de mest använda cykelvägarna.

Prioritering 1

Huvudgator, cykelbanor, gångbanor vid kommunens fastigheter och parkeringar.

Prioritering 2

Busshållplatser, matargator, genomfartsgator och industriområden.

Prioritering 3

Övriga ytor områdesvis.

Först snöröjs och halkbekämpas huvudgator och cykelvägar - prioritet 1. När dessa är färdigröjda, börjar arbetet på gator och platser med prioritet 2. Inte förrän det är klart sätter man vid behov igång med övriga ytor - prioritet 3. Observera att om det snöar mycket, betyder det att man behöver köra flera gånger i prioritet 1 innan man börjar i prioritet 2.

På villagator röjer vi bara när det är så mycket snö att det är svårframkomligt på grund av snödjupet. Vid röjning blir de redan smala gatorna ännu smalare på grund av upplogade snövallar. Fastighetsägare ska ej lägga ut snö på gatan från sin garageuppfart utan placera den på sin tomt.

 

Äpplen täckta av frost. Foto: HK Andersson

Äpplen täckta av frost. Foto: HK andersson

Länkar

Vanliga frågor och svar om snöröjning

Smhi

Vejr:DMI

Skånetrafiken

Sveriges radio - trafik och service

Trafikverket

 

Publicerad 2016-03-24 kl 13:16
Sidansvarig: Frida Tengsmar
Uppdaterad 2018-10-29 kl 09:20