Vi använder kakor (cookies) för att följa upp hur du och andra besökare använder webbplatsen. Vår leverantör sammanställer den anonyma informationen. Du kan blockera kakor men då visas detta meddelande igen. Läs mer om kakor på Post- och telestyrelsens webbplats

Jag godkänner
Hoppa till huvudinnehållet Till startsidan

Borgerlig vigsel

Foto: Therese Winberg/Scandinav bildbyrå

En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag. Innan ni gifter er måste ni ansöka om hindersprövning och vigselintyg från Skatteverket. Vi på kommunen tar inte betalt för en vigsel, men vigselförrättaren kan begära körersättning. Börja med att boka tid med en vigselförrättare.

Checklista

  1. Ansök om hindersprövning och vigselintyg hos Skatteverket.
  2. Boka tid med vigselförrättare.
  3. Skicka kopior på hindersprövning, vigselintyg, information om två vittnen samt datum och ort för vigseln till Kundservice.
  4. Kontakta Kundservice om ni vill boka lokal i kommunhuset.

Skatteverkets webbplats

Kommunens vigselförrättare

Vigseln är gratis

Vi på kommunen tar inte ut några avgifter för vigslar. Vigselförrättaren har däremot rätt till körersättning, och den kostnaden får ni som viger er ansvara för. Fråga vigselförrättaren om hen kommer att begära körersättning.

Ansök om hindersprövning och vigselintyg

Innan ni kan vigas måste ni ansöka om hindersprövning. Ni ansöker om detta hos Skatteverket. När hindersprövningen är klar får ni ett intyg om hindersprövning, och ett vigselintyg. Skatteverket skickar intygen hem till er och de är giltiga i fyra månader. Ni ska även anmäla  till Skatteverket vilket efternamn ni båda ska bära. Ni ska i god tid före vigseln skicka kopia på vigselintyg och hindersprövning till Kundservice.

Skatteverkets webbplats

Boka vigseln

När ni vill boka en vigsel kontaktar ni en vigselförrättare. Ni bestämmer dag och tid tillsammans. Vill ni boka ett rum i kommunhuset kontaktar ni Kundservice efter att ni bokat tid med en vigselförrättare. Borgerlig vigsel  på Malmö Airport bokas på telefon 040-613 11 67. Kom ihåg att boka i god tid.

Kommunens vigselförrättare

Plats för vigseln

Ni som brudpar bestämmer själva var ni vill vigas. Vigseln kan även ske i kommunhuset i Svedala på vardagar kl. 11-16. Det går också att gifta sig på Malmö Airport i samband med flygresa. Kom ihåg att prata med vigselförrättaren om platsen förvigseln.

Två vittnen behövs

Två vittnen måste närvara vid vigseln och det är ni som viger er som ansvarar för att vittnen finns. Namn och adress på dessa ska lämnas till Kundservice. Vi kan bistå med vittnen om vigseln äger rum i kommunhuset under arbetstid.

Särskilda regler för utländska medborgare

För er som är utländska medborgare gäller särskilda regler. Kontakta Skatteverket eller hemlandets ambassad/konsultat för information om vilka regler som gäller er. Om ni behöver tolk, måste ni ordna det själva. Det kan till exempel vara en vän eller släkting som hjälper till. Blivande makar får inte tolka åt varandra. Utländska medborgare får vara vittnen.

Personuppgifter

För att genomföra en vigsel behöver vi och  vigselförrättaren era personuppgifter. Uppgifterna kommer lämnas vidare till Skatteverket och Länsstyrelsen. Kommunstyrelsen är personuppgiftsansvarig och behandlar uppgifterna i enlighet med dataskyddsförordningen

Skatteverkets webbplats

Kommunens vigselförrättare

Publicerad 2016-03-23 kl 11:25
Sidansvarig: Jenny Zackrisson
Uppdaterad 2019-08-23 kl 13:51