Stäng

Borgerlig vigsel

Foto: Therese Winberg/Scandinav bildbyrå

En borgerlig vigsel är en ceremoni helt utan religiösa inslag då du och din partner ingår ett juridiskt giltigt äktenskap. Innan du och din partner gifter er måste ni ansöka om hindersprövning och vigselintyg från Skatteverket.

Att göra innan vigseln

  1. Ansök om hindersprövning och vigselintyg hos Skatteverket.
  2. Boka tid med vigselförrättare och boka plats för vigseln.
  3. Skicka kopior på hindersprövning, vigselintyg, information om två vittnen samt datum och ort för vigseln till Kundservice.

Borgerlig vigsel är ett alternativ till kyrklig vigsel och Länsstyrelsen utser borgerliga vigselförrättare för respektive kommun. Vi tar inte ut några avgifter för vigslar. Vigselförrättaren har däremot rätt till körersättning, och den kostnaden får ni som viger er ansvara för. Fråga vigselförrättaren om hen kommer att begära körersättning.

Ansök om hindersprövning och vigselintyg

För att få gifta sig krävs ett intyg från Skatteverket. Blankett för ansökan om hindersprövning kan du hämta på Skatteverket eller på deras hemsida. Bägge partner ska skriva under blanketten. Intyget från Skatteverket är giltigt under fyra månader.

När hindersprövningen är klar får ni ett intyg om hindersprövning, och ett vigselintyg. Skatteverket skickar intygen hem till er och de är giltiga i fyra månader. Ni ska även anmäla till Skatteverket vilket efternamn ni båda ska bära. Ni ska i god tid före vigseln skicka kopia på vigselintyg och hindersprövning till Kundservice i Svedala kommun.

Skatteverkets webbplats

Boka vigseln

När du vill boka en vigsel kontaktar du en vigselförrättare. Ni bestämmer dag och tid tillsammans. Vill du boka ett rum i kommunhuset kontaktar du Kundservice efter att ha bokat tid med en vigselförrättare. Om du vill boka tid för en borgerlig vigsel på Malmö Airport, ring telefon 040-613 11 67. Kom ihåg att boka i god tid.

Kommunens vigselförrättare

Utse plats för vigseln

Ni som brudpar bestämmer själva var ni vill bli vigda. Vigseln kan även ske i kommunhuset i Svedala på vardagar mellan kl. 11-16. Det går också att gifta sig på Malmö Airport i samband med flygresa. Kom ihåg att prata med vigselförrättaren om platsen för vigseln.

Utse två vittnen

Under vigseln medverkar två vittnen som ska vara utsedda av brudparet. Vittnena ska vara 18 år och myndiga. Vi kan bistå med vittnen om vigseln äger rum i kommunhuset under arbetstid. Alla ska ha med sig giltig legitimation till vigseln.

Vad gäller för mig som utländsk medborgare

För dig som är utländska medborgare gäller särskilda regler. Kontakta Skatteverket eller hemlandets ambassad/konsultat för information om vilka regler som gäller. Om du är i behov av tolk ordnar du detta själv. Ange tolkens namn och adress vid bokningstillfället. Det kan till exempel vara en vän eller släkting som hjälper till. Blivande makar får inte tolka åt varandra. Utländska medborgare får vara vittnen.

Personuppgifter

För att genomföra en vigsel behöver vi och vigselförrättaren era personuppgifter. Uppgifterna kommer vi att lämna vidare till Skatteverket och Länsstyrelsen. Kommunstyrelsen är personuppgiftsansvarig och behandlar uppgifterna i enlighet med dataskyddsförordningen. 

 

Publicerad 2016-03-23 kl 11:25
Sidansvarig: Jenny Zackrisson
Uppdaterad 2022-05-05 kl 14:48