-
Avlidet eller skadat djur?
Vid akutläge, kontakta länsstyrelsen eller polisen. Hittar du ett avlidet djur på allmän platsmark, gör en felanmälan på vår webbplats.
Felanmälan på vår webbplats
-
Finns det hundrastplatser?
Ja, vi har en i varje tätort. Du kan läsa mer på vår webbplats.
Om hundrastgårdar på vår webbplats
-
Hur ofta fyller ni på hundbajspåsar?
Runt om i vår kommun finns gratis hundbajspåsar uppsatta. Dessa påfylles en gång i veckan. Du kan läsa mer på vår webbplats om papperskorgar och skräp.
Om papperskorgar och skräp på vår webbplats
-
Hur fungerar skyddsjakten?
Vi ansvarar för skyddsjakt på allmän platsmark, men inte på privatägd mark. Vi har därför ett antal jägare som med tillstånd från polisen får utföra skyddsjakt inom tättbebyggt område i enlighet med jaktlagstiftningen. Du kan läsa mer på vår webbplats om skyddsjakt.
Om skyddsjakt på vår webbplats
-
Vad gör ni åt oljudet från råkorna?
Råkor är fredade från den sista februari till sista augusti. Vi brukar spola ned bon i slutet av februari.
-
Vad gör ni åt skadedjur?
Enligt miljöbalken är det fastighetsägaren som har ansvar för att bostäder och lokaler är fria från skadedjur. Fastighetsägaren ska förebygga, kontrollera och vid behov åtgärda skadedjur. Vänd dig därför till fastighetsägare eller skadedjursbekämpare.
-
Varför avråder vi att mata fåglarna?
Vi matar inga fåglar vid dammarna. Detta då fåglarna rör sig vidare till andra platser om de inte hittar mat. En del av våra dammar har omrörare där det därav alltid finns öppet vatten. Om matning sker vid dammarna bidrar detta till övergödning av dammarna, vilket vi vill undvika.
Matning av fåglar kan också leda till att skadedjur samlas på platsen.
-
Hur fungerar gatusopningen?
Runt vecka 16-17 brukar sandsopningen påbörjas. Som fastighetsägare är det du som ansvarar för att trottoaren utanför din fastighet sopas. I övrigt sopas gator, infarter och gång- och cykelbanor regelbundet under året.
Mer information om gatusopningen
-
Hur fungerar snöröjningen?
I mitten av november till mitten av mars finns det en beredskapsgrupp som dygnet runt övervakar väder och vägar för att snabbt kunna ta beslut om snöröjning och halkbekämpning.
Kommunens ansvar
Kommunen har ansvaret för vinterväghållningen på offentliga platser såsom kommunens körbanor, cykelvägar, torg och vissa gångbanor.
Villaägare och fastighetsägares ansvar
Villaägare och andra fastighetsägare ska röja snö och se till att det inte är halt på trottoaren utanför sin fastighet. Detta gäller även andra ytor för gångtrafik även om de inte kallas trottoar.
Mer information om hur vi sköter snöröjningen
-
Vem ansvarar för trottoaren utanför min fastighet?
Det är fastighetsägaren som ska se till att trottoaren är framkomlig och som står för sopning och snöröjning. Detta gäller även andra ytor för gångtrafik som gränsar till din fastighet, även om de inte kallas trottoar.
-
Vem kontaktar jag om det är hål i gatan?
Upptäcker du hål i en gata, gör en felanmälan.
Felanmälan på vår webbplats
-
Hur anmäler jag trasig lekutrustning?
Upptäcker du trasig lekutrustning på en lekplats är vi tacksamma om du gör en felanmälan.
Felanmälan på vår webbplats
-
Hur ofta tömmer ni papperskorgar och soptunnor?
Papperskorgar och soptunnor töms med ett fast intervall, det vanligaste är en gång per vecka.
Om en papperskorg är överfull är vi tacksamma om du gör en felanmälan.
Felanmälan på vår webbplats
-
Träd på kommunal mark skymmer utsikten/ skuggar/fäller löv på min tomt. Vad får jag göra?
Om grenar sträcker sig in på din tomt har du rätt att kapa av grenarna. Vi vill däremot att du kontaktar oss först så att vi kan se till att det sker på bästa sätt. Du får däremot inte själv fälla träd som står på kommunens mark - det räknas som egenmäktigt förfarande och kan polisanmälas.
För att ansöka om trädfällning av kommunala träd ber vi dig fylla ansökan om trädfällning. Ansökan ska vara Parkenheten tillhanda senast den 30 juni för att kunna behandlas/åtgärdas under påföljande vinterhalvår. Generellt är Svedala kommun restriktiv med att fälla friska träd. Vi kommer inte att ta hänsyn till att löv från kommunens träd blåser in på privat mark och inte heller att ett träd skuggar eller skymmer utsikten.
-
Vad gäller för invasiva växter?
De invasiva arter som är listade i förordning SFS 2018:1939 får inte importeras, säljas, odlas, födas upp, transporteras, användas, bytas, släppas ut eller hållas levande.
Den som äger en fastighet har ett eget ansvar att vidta åtgärder om det finns EU-listade invasiva främmande arter vid den egna fastigheten. Landlevande ryggradsdjur och vattensköldpaddor är undantagna. Ansvaret gäller för alla som äger fastigheter, det vill säga: Privatpersoner, kommuner, staten samt företag.
Vill du veta mer om invasiva arter, besök Länsstyrelsen Skånes eller Naturvårdsverkets webbplats.
Om invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Skånes webbplats
Om invasiva främmande arter på Naturvårdsverkets webbplats
-
Varför vattnar ni när det är vattenbrist?
Vi använder en annan vattenborra som inte belastar vattennätet.
-
Vart vänder jag mig om häckar eller buskage på kommunens mark behöver klippas?
Gör en felanmälan
Felanmälan på vår webbplats
-
Hur fungerar parkeringsövervakningen i kommunen?
Svedala kommun har upphandlat parkeringsövervakning. Har du önskemål om övervakning på en specifik plats kan du göra en felanmälan. Fyll i formuläret och markera den exakta platsen på kartan.
Felanmälan på vår webbplats
-
Vad gäller angående tomgångskörning?
I Svedala kommun är tomgångskörning över en (1) minut förbjudet inom detaljplanerat område. Detta gäller inte:
- om fordonet står still på grund av trafikförhållandena, till exempel trafikkö
- om motorn hålls igång för att – i den mån det behövs för fordonets ändamålsenliga brukande – driva annan anordning än sådan som avser uppvärmning
-
Vad gäller för häckar och buskage som orsakar skymd sikt?
Du som fastighetsägare är skyldig att se till att det är god framkomlighet och sikt på trottoarer samt vid utfarter och korsningar intill din tomt.
Du kan läsa mer om vilka regler som gäller på vår webbplats.
Om häckar och buskage på vår webbplats
-
Vad gäller på de parkeringsplatser där man kan ladda sin el-bil?
Skyltningen på plats är den som gäller. Under de tider som är skyltade för laddning ska det pågå laddning. Övrig tid är det ingen begränsning, men laddning får så klart ske även på kvälls- och nattetid.
-
Varför ställs bommar upp på gång och cykelbanor?
Inför vinterberedskapen så öppnar vi upp bilspärrarna på gång- och cykelvägar för att kunna snöröja så effektivt som möjligt. Dessa sätts tillbaka på våren när risken för halka och snö är över och en första gatusopning är gjord.
Anledningarna till att vi ersätter med bommar är för att öka trafiksäkerheten på gång- och cykelvägar. Det både stoppar upp cyklister i hög hastighet vid farliga korsningar och hindrar bilister att köra in olovligt på gång- och cykelvägar.
-
Vem bestämmer om hastighetsbegränsningar?
Svedala kommun ansvarar för hastigheterna inom tättbebyggt område. För övriga områden ligger ansvaret hos Länsstyrelsen.
-
Är det tillåtet att köra in med bil på gång- och cykelväg?
Nej, men i vissa fall kan man få dispens för tungt/odelbart gods som inte går att lösa på annat sätt. Ansökan görs då till kommunens trafikingenjör om det gäller kommunala gång- och cykelvägar.
-
Övergivna bilar, vem kontaktar jag?
Vem du ska kontakta beror på var bilen finns. Om bilen står på kommunal allmän plats, gör en felanmälan. Våra upphandlade parkeringsvakter kommer därefter att handlägga ärendet. Vanligtvis tar ärendet ganska lång tid då vi först kontrollerar att bilen står felaktigt (oftast för länge på samma plats) och sedan gör försök att komma i kontakt med fordonsägaren.
Står bilen på privat mark eller i ett skogsområde, kontakta markägaren eller eller gör en felanmälan till bygg och miljö.
Felanmälan på vår webbplats
Står bilen på Trafikverkets väg ombeds du kontakta dem.
Anmäl skador, fel och brister på Trafikverkets webbplats