-
När kan jag göra skolval för mitt barn?
Skolvalet är endast aktivt under perioden för skolvalet. Vi skickar ut inbjudan till vårdnadshavare som ska göra skolval för sitt barn.
Under skolvalet ska båda vårdnadshavarna logga in och göra sina val, eller bekräfta varandras val för att öka chanserna att bli placerad på önskad skola.
Läs mer om skolval i Svedala kommun
-
Hur gör jag skolval för mitt barn?
Gör så här:
- Logga in med ditt BankID eller e-legitimation. Du loggar in först när du har fått inbjudan från oss till skolval. På inbjudan uppger vi datum när du kan börjar göra ditt skolval.
- Gör ditt skolval genom att lägga in dina önskemål om skola.
- Ditt val ska även bekräftas av av den andre vårdnadshavaren som också loggar in via sitt eget BankID.
Båda vårdnadshavare måste godkänna val av skola
Det är viktigt att båda vårdnadshavarna loggar in och gör val eller bekräftar val, för att skolvalet ska vara giltigt. Om vårdnadshavare anger olika svar, registreras det som oense, och barnet kan då bli placerad vid en skola som ingen av vårdnadshavarna önskat.
Viktigt att logga in med egen profil
Observera att om båda vårdnadshavare loggar in på samma enhet (dator), var noga med att kontrollera att du är inne på din egen profil i e-tjänsten och inte den andra vårdnadshavarens profil.
-
Vilka är urvalskriterierna vid skolval?
Urvalskriterier
- Vårdnadshavarens önskemål
- Relativ närhet
- Relativ närhet för barn vars vårdnadshavare inte har gjort ett aktivt val.
Riktlinjer skolval
-
Måste båda vårdnadshavarna göra skolval?
Båda vårdnadshavarna måste logga in i e-tjänsten och göra skolval för sitt barn med sina egna e-legitimationer. Om bara en vårdnadshavare gjort ett val och tiden för val har passerat så räknas valet/önskemålet som ogiltigt. Vid handläggning läggs ansökan som klar för att kunna hanteras. Har dock endast en vårdnadshavare gjort skolval, så är det dessvärre ändå inte giltigt och räknas inte. Placeringsbesked kommer per epost eller brev i början av mars.
-
Mitt barn går på en fristående skola som inte erbjuder nästa årskurs, hur går jag tillväga?
Om ditt barn går på en fristående skola som inte erbjuder nästa årskurs och ni önskar att ert barn börjar i en kommunal skola ska ni logga in i e-tjänsten och göra en ansökan.
Erbjudande om plats skickas ut under våren.
-
Önskar du byta skola inom kommunen?
Om du har fått placering på en skola du önskar byta ifrån gör du detta via e-tjänst för grundskola genom att logga med ditt BankID efter 31 mars. Ansökan avser kommande läsår, tänk på att ange rätt årskurs. Ansökan finns sedan registrerad under kommande läsår och om du inte fått erbjudande men fortfarande önskar byta behöver du göra en ny ansökan.
Ansök om byte av grundskola
Det finns ingen garanti när du vill byta skola. Det sker i mån av plats.
-
Har du precis flyttat till kommunen eller bytt folkbokföringsadress?
Avgränsningen för att tillhöra skolvalet eller inte beror på folkbokföringen. Blir du folkbokförd under perioden för skolvalet måste du kontakta oss i Svedala kommun för att kunna bli inbjuden till skolvalet. Ska du flytta till Svedala kommun så ska du också kontakta oss. Blir du folkbokförd efter skolvalsperioden behandlar vi inflyttningsansökan efter skolvalsplaceringarna är klara.
Kontakt
040-626 80 00
utbo@svedala.se
-
Går du i 3:an i Svedala kommun men är folkbokförd i annan kommun?
Att önska skola får alla göra som har sin skolgång här. Du gör en inflyttningsansökan alternativt bytesansökan i e-tjänst för grundskola.
-
Vad innebär relativ närhet?
Vi räknar fram relativ närhet genom att vi mäter avståndet mellan ditt barns folkbokföringsadress och den önskade skolan fågelvägen. Skolverket använder mätmetoden på sin webbplats valjaskola.se.
Vi jämför avståndet till den önskade skolan med avståndet till den närmaste eller näst närmaste skolan för att få fram skillnaden i avstånd = relativ närhet.
Därefter jämför vi den relativa närheten för samtliga som har sökt samma årskurs i samma skola. Om två barn önskat samma skola och bara ett av dem kan få en plats, är det barnet som har längst relativt avstånd till den alternativa skolan som har rätt till platsen.
-
Kan jag ansöka om fritidsplats samtidigt som jag gör skolval?
Har ditt barn en förskoleplacering på en kommunal förskola kommer ni automatiskt att få en fritidsplacering på nya skolan till höstterminen. Detta gäller inte om du är föräldraledig eller har en avgiftsfri allmän förskoleplacering då barnet endast får vistas på fritids om vårdnadshavaren arbetar eller studerar. Är du arbetssökande kommer ditt barn att ha en vilande placering på fritids, som du snabbt kan aktivera om du får ett arbete eller börjar studera.
- Arbete/studier -övergår till fritids från måndag v 32 per automatik
- Arbetssökande - övergår till vilande fritids från måndag v 32 per automatik
- Föräldraledig - automatiskt placeringsstopp på förskola söndag vecka 31.(Behöver du plats på fritidshem i förskoleklass ska du göra ansökan.)
- 15 timmars allmän förskola - automatiskt placeringsstopp på förskola vårterminens sista dag.(Behöver du plats på fritidshem i förskoleklass ska du göra ansökan.)
Har ditt barn en förskoleplacering på en fristående förskola, så behöver du göra en ansökan om fritidshemsplacering på nya skolan.
Har ditt barn en fritidshemsplacering nu i tredje klass? Då kommer barnet också att ha en placering på fritids på den nya skolan. Om ni inte vill ha det, så måste ni säga upp platsen minst 2 månader innan skolstart på nya skolan.
E-tjänst för grundskola
-
När får vi besked om vilken skola vi erbjuds?
Efter skolvalets ansökningsperiod är slut börjar handläggarna på Utbildningsenheten att matcha platser mot skolval. Under mars månad förväntar vi oss att skicka ut slutgiltiga placeringsbesked via brev eller e-post.
-
Vilka ska göra skolval?
Skolvalet riktar sig till dig som har barn som
- ska börja i förskoleklass,
- eller går i tredje klass i Svedala tätort och ska börja i årskurs fyra.
Om du har barn som går i en skola som inte erbjuder nästkommande årskurs, gör du en bytesansökan i e-tjänst för grundskola till den skola som ni önskar för ert barn.
-
Har jag förtur till en skola om barnets syskon redan går där?
Vi försöker i möjligaste mån ta hänsyn till vårdnadshavarnas önskemål. Om det är fler sökande än befintliga platser till en skola gör vi följande placeringskriterier i ordning:
- Relativ närhet
- Relativ närhet för barn vars vårdnadshavare inte gjort ett giltigt/komplett val.
Så nej, syskonförtur förekommer inte i grundskola.
-
Är det först till kvarn som gäller när skolvalsperioden startar?
Nej, det spelar ingen roll när under perioden för skolval som du gör ditt val. Alla vårdnadshavare till folkbokförda barn som söker under perioden har samma förutsättningar. När perioden är slut placeras barnen på kommunens skolor utifrån gällande regler för detta.
Riktlinjer skolval
-
Vad händer om min ansökan kommer in efter skolvalet har stängt?
Ansökningar som kommer in efter skolvalsperioden är slut behandlar och erbjuder vi skola först efter att skolvalsprocessens ansökningar är behandlade.