-
Vilka är ensamkommande barn?
Ett ensamkommande barn är en person som är under 18 år och som vid ankomsten till Sverige är skild från båda sina föräldrar eller någon annan vuxen person som får anses ha trätt i föräldrarnas ställe, eller som efter ankomsten står utan sådan ställföreträdare.
-
Finns det risk för smittspridning från de ensamkommande barnen?
Nej. Det är låg risk för spridning av infektionssjukdomar i befolkningen kopplat till att många människor nu reser till Sverige för att söka skydd.
Mer information på Folkhälsomyndighetens webbplats
-
Hur många ensamkommande barn tar Svedala kommun emot?
År 2015 tog Svedala kommun emot 119 ensamkommande barn. Under 2016 tog Svedala kommun emot 12 ensamkommande barn och 2017 mottogs ett ensamkommande barn. Inga ensamkommande barn kom till Svedala kommun under 2018-2020.
Hur många av barnen som får uppehållstillstånd i Sverige utreds och beslutas av Migrationsverket. Svedala kommun har idag ansvar för 18 ensamkommande barn.
-
Hur många av de ensamkommande barnen och ungdomarna bor i kommunen?
I dagsläget bor cirka hälften av dessa barn i kommunen. Resten bor i andra kommuner runt om i Skåne, bland annat i familjehem, på stödboende och på HVB-hem (Hem för vård och boende).
-
Hur många hem för ensamkommande barn finns i Svedala kommun?
I dagsläget finns inga hem för ensamkommande i Svedala kommun då vårt stödboende Volare har upphört. En del ensamkommande bor dock i träningslägenhet i kommunen via socialtjänsten.
-
Hur fungerar ett hem för ensamkommande barn?
HVB - Hem för vård och boende
Ett HVB (HVB står för hem för vård och boende) och ska i möjligaste mån likna ett vanligt hem. På ett HVB finns det personal dygnet runt. Personalen har den utbildning som krävs för att arbeta med ensamkommande barn och unga. Många är socionomer, fritidsassistenter och pedagoger. Personalen har ansvar för den dagliga omvårdnaden av barnen och stödjer exempelvis dem i studier, i att skapa en meningsfull fritid och i integrationen för att bli en del av det svenska samhället.
Stödboende
Stödboende är ett boende som tillhandahåller platser för heldygnsvistelse avsedda för personer som behöver insatser i form av tillsyn och stöd men inte vård eller behandling.
Familjehem
Ett familjehem är en vanlig familj och ska fungera så likt en vanlig familj gör.
-
Hur mår de ensamkommande barnen?
Barnens mående är individuellt. Gemensamt för de ensamkommande barnen är att de är skilda från sina familjer och har varit med om en flykt. Socialtjänstens ansvar är att utreda och kartlägga barnens mående och behov och tillgodose dessa.
-
Varför tar kommunen emot så få flickor?
Av de barn och ungdomar som anvisats eller ankommit till kommunen har det i huvudsak varit pojkar. Av de barn kommunerna har tagit emot överlag är 11 procent flickor. I dagsläget har vi inga flickor som är ensamkommande barn.
-
Var kommer barnen från?
Svedala har tagit emot ensamkommande barn från Syrien, Afghanistan, Eritrea, Marocko, Albanien, Guinea, Somalia, Iran och Etiopien.
-
Går ensamkommande barn i skolan?
Alla ensamkommande barn har rätt till att gå i skolan. Asylsökande barn har inte skolplikt men det har barn med uppehållstillstånd. Kommunen är skyldig att erbjuda alla ensamkommande barn skola skyndsamt.
-
Går ensamkommande barn före i bostadskön?
Ensamkommande barn söker bostad på samma villkor som alla andra och får således ett eget kontrakt på samma villkor som alla andra i samhället, när de flyttat ut från sin utslussningslägenhet.
-
Hur många av de ensamkommande barnen som Svedala har tagit emot har fått arbete?
Ett fåtal av de ensamkommande barnen har hunnit avsluta sina studier. Ett par stycken har idag eget arbete och eget boende.
-
Får kommunen täckning för samtliga kostnader?
Svedala eftersöker sina kostnader hos Migrationsverket efter det regelverk som gäller.
-
Hälsoundersöks de ensamkommande barnen när de kommer till Sverige?
Alla som kommer till Sverige erbjuds hälsoundersökning.
-
Finns det risk för smittspridning?
Nej. Det är låg risk för spridning av infektionssjukdomar i befolkningen kopplat till att många människor nu reser till Sverige för att söka skydd.
Mer information på Folkhälsomyndighetens webbplats
-
Hur vet man barnens ålder?
Migrationsverket registrerar barnen och deras ålder. Finns misstankar om att åldern är felaktig beslutar Migrationsverket om åldersutredning.
-
Vad kan jag göra för att hjälpa ensamkommande barn?
Det finns flera sätt och vi har samlat alla sätt på en gemensam webbsida på Svedala kommuns webbplats.
Så här kan du engagera dig för ensamkommande barn
Mer information på Migrationsverkets webbplats
-
Vem är kvotflykting?
Utländsk medborgare som före resan till Sverige fått uppehållstillstånd inom den flyktingkvot som regeringen fastställt och sker i samarbete med UNHCR. Resan hit organiseras och betalas av Migrationsverket. För närvarande tas 1 900 personer årligen emot som kvotflyktingar i Sverige. Jämför med flykting och asylsökande.
-
Vad betyder ABO?
Anläggningsboende (ABO) är ett boende som Migrationsverket erbjuder asylsökande, vanligtvis en lägenhet i hyreshus (ABE) eller ett tillfälligt boende (ABT).
-
Vad betyder EBO?
Ett boende som asylsökande ordnat på egen hand, exempelvis boende hos släktingar eller vänner.
-
Vad betyder självbosatt?
Nyanlända som har fått uppehållstillstånd och ordnat bostad på egen hand, till exempel hos släkt eller vänner.
-
Vilka gäller bosättningslagen?
Lagen (2016:38) om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning. Sedan 1 mars 2016 är alla kommuner enligt bosättningslagen skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning. Bosättningslagen omfattar nyanlända som har beviljats uppehållstillstånd som flyktingar eller annan skyddsbehövande, enligt vissa bestämmelser i utlänningslagen (2005:716), samt anhöriga till dessa personer. Anvisningar till kommunerna omfattar nyanlända som vistas i anläggningsboenden och kvotflyktingar.
-
Vilket ansvar har kommunen för flyktingar?
För ensamkommande barn och unga har kommunen det fulla ansvaret. Det innebär att ta emot barnet ordna boende, skola, god man och annan omsorg. För de som har fått uppehållstillstånd i Sverige ansvarar kommunen för bostäder, skola, att personerna får lära sig svenska och får kunskap om hur samhället fungerar. När det gäller asylsökande så är det ett statligt ansvar men kommunen ansvarar för att ordna skolgång till asylsökande barn inom en månad och förskola inom fyra månader.
-
Hur många nyanlända med uppehållstillstånd ska Svedala ta emot under 2020?
Svedala ska ta emot 36 nyanlända flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige och blivit placerade i vår kommun. Nyanlända har tillgång till kommunal verksamhet och service, på samma villkor som andra kommuninvånare.
-
Vad betyder uppehållstillstånd, UT?
En utländsk medborgare som vill stanna i Sverige mer än tre månader måste ha uppehållstillstånd (gäller inte EU/EES-medborgare och deras anhöriga). Kan vara tidsbegränsat eller permanent.
-
Varför söker kommunen bostäder till de nyanlända som fått uppehållstillstånd?
Svedala kommun ska ta emot och bland annat hitta bostäder åt 57 personer under 2018 enligt bosättningslagen som gäller nyanlända. För att klara av detta kommer vi behöva lägenheter i varierande storlekar. För oss är det viktigt att skapa långsiktigt hållbara boendelösningar som även underlättar möjligheter till integration. Vi arbetar brett för att finna lösningar utifrån flera olika målgruppers behov.