-
Vad kostar en villatomt?
Tomterna varierar i pris beroende på läge och storlek. För närmare prisuppgifter i varje enskilt fall vänligen kontakta kommunen. Även externa exploatörer säljer tomter via kommunens tomtkö och för prisuppgifter gällande dessa tomter vänligen ta kontakt med respektive exploatör.
-
Vilka andra avgifter tillkommer?
Det är många avgifter som man som tomtköpare bör räkna med när man ska bygga ett nytt hus. Förutom tomtkostnaden tillkommer kostnader för nybyggnadskarta, bygglov, olika anslutningsavgifter så som vatten och avlopp, elkraft med mera. Dessa kostnader debiteras av respektive huvudman och ansvarig. Det tillkommer också en lagfartskostnad på köpeskillingen som debiteras av Lantmäteriet. Du som köper tomten är ansvarig att ta reda på vilka kostnader det handlar om.
-
Vad är en nybyggnadskarta?
En nybyggnadskarta är en detaljerad karta över en enda tomt där bl.a. höjd- och längdmått är inritade. Där syns också vart anslutning av vatten och avlopp går in till tomten.
-
Vad är en geoteknisk undersökning?
Det genomförs alltid en övergripande geoteknisk undersökning av marken i utbyggnadsområden. Här framgår t.ex. geotekniska rekommendationer för grundläggning och information om radonhalt i berggrunden. I vissa fall kan det krävas av bygglovsavdelning eller huskonstruktör att köparen av en tomt genomför en mer noggrann geoteknisk undersökning än den som Svedala kommun redan gjort.
-
Kan jag boka en tomt?
För att du i lugn och ro ska undersöka förutsättningarna för att köpa en tomt och bygga ett hus görs en reservation av tomten till dig under en viss period. Behövs längre tid än det som medgavs inledningsvis kan det finnas möjlighet att förlänga reservationstiden beroende på vilket tryck det finns på tomten av övriga intressenter. Om du efter reservationstiden inte längre är intresserad kan du ångra din reservation. Du behåller då din plats i tomtkön.
-
När får jag tillträde till tomten?
Tillträdesdatumet bestäms i samråd med Svedala kommun.
-
När skrivs köpeavtal/köpekontrakt?
När tillträdesdag till tomten är bestämt skrivs ett köpeavtal vilket innehåller de villkor som gäller för köpet. Köpeavtalet upprättas i två kopior som skickas hem till dig för undertecknande. Du skickar sedan båda exemplaren tillbaka till Svedala kommun som i sin tur undertecknar dem. Därefter skickas en kopia tillbaka till dig och den andra behåller Svedala kommun.
-
När ska tomten vara betald?
När köpeavtalen är undertecknade skickas en faktura för tomtköpet till dig där förfallodagen är samma dag som tillträdesdagen. Köpesumman är momsfri.
-
Vad innebär ett köpebrev?
När tomten är betald utfärdar Svedala kommun ett köpebrev som skickas till dig. Köpebrevet används sedan för att ansöka om lagfart hos Lantmäteriet som då också kommer ta ut stämpelskatt (lagfartskostnad) på köpet. För närvarande är det 1,5% av köpeskillingen för privatpersoner.
-
Hur söker jag bygglov?
Bygg- och miljökontoret utfärdar bygglov. För att söka bygglov kan du använda vår
e-tjänst "Ansökan om bygglov, rivningslov, marklov och förhandssked". Du kan också välja att fylla i en blankett och bifoga eventuella handlingar. Blanketten hittar du också under e-tjänsten.
Mer information om bygglov på svedala.se
-
Vad är en detaljplan?
En detaljplan reglerar hur marken får användas inom ett avgränsat geografiskt område. Den styr hur bebyggelse ska utformas och gestaltas och ligger till grund för bygglovshanteringen. Detaljplanen utarbetas av planarkitekterna på Strategiska planeringsenheten.
-
Vad är utstakning?
Om du vill kan du låta Svedala kommun mäta upp fastighetens gränser samt placeringen av ditt nybyggda hus.
-
Hur söker jag lagfart?
Med hjälp av köpebrevet ansöker du om lagfart hos Lantmäteriet.
Webbplats Lantmäteriet
-
Hur blir jag ansluten till vatten- och avloppsnätet?
Ansök genom e-tjänst eller blankett. Bifoga ritning över VA-ledningar (vatten- och avloppsledningar) samt planritning.
156 251 kr inklusive moms är anläggningsavgiften för vatten, spillvatten och dagvatten, år 2020 för en normalvilla med en tomtyta på 500 kvm. Är tomtytan på mer än 500 kvm ökar avgiften för dagvattnet med hänsyn till tomtens storlek. Du betalar anläggningsavgiften när förbindelsepunkten är upprättad och du som fastighetsägare har fått information om detta via brev.
-
Kan jag välja vilken elnätsleverantör som helst?
I Svedala kommun finns elnät från E.ON utlagda och anslutningen sker därför till E.ON. Vart du sedan väljer att ha ditt elavtal är valfritt.
-
Ingår fjärrvärme?
Nej, de nya tomterna är inte anslutna till fjärrvärme.
-
Finns det anslutning till bredband?
Anslutning för fiber är framdraget till tomter men du som tomtägare får själv stå för anslutningsavgiften.
-
Vad händer med min plats i tomtkön?
När du har köpt en tomt kommer du strykas ur tomtkön. Genom en ny ansökan för tomtkön kan du givetvis ställa dig på nytt i tomtkön efter strykningen.