Stäng

0-20 år

Foto: Agnetha Tillnert/Scandinav bildbyrå

Kontakt

Socialtjänsten Svedala kommun
040-626 80 00
Öppettider
Måndagar kl 08:00-16:30
Tisdagar kl 08:00-16:30
Onsdagar kl 08:00-16:30
Torsdagar kl 08:00-16:30
Fredagar kl 08:00-15:00

Du som är förälder, anhörig eller barn mellan 0-20 år kan via Familjeguiden hitta information om de verksamheter som finns. Förutom kommunens egna verksamheter finns även information om relevanta funktioner inom hälso- och sjukvården, föreningar/organisationer och övriga instanser.

Är du osäker på vem eller vilken verksamhet du ska kontakta? Då är du varmt välkommen att kontakta vår barnkoordinator som hjälper dig att hitta rätt.

Kommunala verksamheter

Rådgivande föräldrasamtal

Föräldrar med barn i åldern 0–20 år kan vända sig till Familjeteamet för upp till fem rådgivande samtal. Det kan handla om konflikter, gränssättning, relations- och kommunikationsproblem eller andra livssvårigheter. Samtalen är kostnadsfria och journalförs inte.

Rådgivande föräldrasamtal

ABC Föräldraträffar

ABC-föräldraträffar riktar sig till alla föräldrar med barn i åldern 3–12 år. Du får med dig insikter och konkreta tips som underlättar din vardag hemma. ABC-programmet är kostnadsfritt och består av fyra gruppträffar, 2,5 timme varje tillfälle, och en återträff. På träffarna tar vi del av både varandras erfarenheter och forskning om föräldraskap. Anmäl dig via Svedala kommuns hemsida.

ABC Föräldraträffar

Familjerätten

Det är inte alltid föräldrar kommer överens efter att man beslutat sig för att gå åt skilda håll och många gånger är det barnet som kommer i kläm. Familjerätten erbjuder samarbetssamtal som har barnets bästa i fokus och syftar till att hjälpa föräldrarna till ett bättre samarbete och en långsiktig hållbar överenskommelse utifrån barnets behov.

Familjerätt

Familjerådgivningen

Familjerådgivningen i Svedala finns på Tågmästaregatan 14 och vänder sig till par, föräldrar och familjer som bor i Svedala kommun och som upplever sig ha problem i sin par- eller familjesituation. Det kan vara par som vill förbättra sin relation och fortsätta leva tillsammans eller par där en eller båda vill separera.

Familjerådgivning

Individ- och familjeomsorgen

Föräldrar kan vända sig till Individ- och familjeomsorgen (socialtjänsten) och ansöka om stöd om de är oroliga för sitt barn eller sin ungdom eller själva upplever att de vill förbättra/förändra sitt föräldraskap.

Individ- och familjeomsorg

LSS

För dig som har barn med funktionsnedsättning som faller inom ramen för LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) finns möjlighet att ansöka om särskilda stödinsatser.

LSS

Trygghetsvärdar

Trygghetsvärdarnas huvudsakliga uppgift är att finnas till för dig som medborgare, ung som gammal, ute på plats i kommunen. Deras närvaro ska förhoppningsvis på sikt leda till ökad trygghetskänsla och mindre skadegörelse.

Trygghetsvärdar

Barn- och elevhälsan

På alla skolor finns det en elevhälsa. I Elevhälsan arbetar skolsköterska, kurator, psykolog, specialpedagog/logoped. Elevhälsans arbete är främst främjande och förebyggande. Kuratorn kan erbjuda stöd åt elever och föräldrar samt konsultation till personal i förskola och skola gällande sociala och psykosociala frågor.

Barn- och elevhälsan

Våld i nära relation

Har du blivit utsatt för eller bevittnat våld finns stöd att få via individ- och familjeomsorgen.

Våld i nära relation

Fråga socialtjänsten

Via funktionen Fråga socialtjänsten kan du ställa frågor anonymt kring socialtjänsten och den hjälp som finns att få. Du kan bland annat fråga om ekonomi, föräldraskap, familjerätt och missbruk samt läsa och ta del av redan ställda frågor och svar.

Fråga socialtjänsten

Hälso- och sjukvård

BUP – allmän info

Om ditt barn mår dåligt hjälper barn- och ungdomspsykiatrin med rådgivning, utredning och behandling.

BUP - allmän info

BUP – En väg in

Telefonrådgivningen En väg in är första kontakten med barn- och ungdomspsykiatrin i Skåne. De ger vägledning och råd, och bokar vid behov in tid till Första linjen-mottagning (6–17 år) eller till barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning (0-17 år).

BUP - En väg in

BUP – chatta anonymt

Är du under 18 år och vill prata med en vuxen om hur du mår? Då kan du chatta med någon som jobbar på BUP, tisdagar och torsdagar klockan 13-16

BUP - chatta anonymt

Barn- och ungdomshabiliteringen

Habiliteringen är till för dig som är 17 år eller yngre och har autism, rörelsenedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning. De ger råd, stöd, behandling och träning. Tillsammans med dig och din familj kommer de fram till vilka dina behov är och gör en planering.

Barn- och ungdomshabiliteringen

Övrigt

Föreningsliv

Vi har ett rikt föreningsliv i Svedala kommun. Det ideella föreningslivet erbjuder en uppsjö av aktiviteter och verkar för en mångfald av frågor. Det finns gott om föreningsledare som arbetar för aktivitet, rörelse och gemenskap, vilket ger alla kommuninvånare olika möjligheter till en stimulerande och aktiv fritid.

Föreningsregister, Svedala kommun

BRIS – chatta, mejla eller ring

Hos Bris kan du som är upp till 18 år prata med en kurator, eller prata med andra unga i forum. Du kan också läsa, kolla in filmer och lyssna på podcasts om viktiga ämnen. Bris har alltid öppet - även på natten.

BRIS – chatta, mejla eller ring

BRIS Vuxentelefon om barn

Alla vardagar kl 9-12. Samtalet kostar som ett vanligt samtal och du kan vara anonym. De som svarar är erfarna kuratorer. Du kan prata om oro för dina eller någon annans barn.

BRIS Vuxentelefon om barn

Föräldrakraft

Svedala församling erbjuder coachande samtal som rör föräldrarollen. Samtalen är kostnadsfria och du behöver inte vara troende eller medlem i svenska kyrkan för att boka in tid för samtal.

Föräldrakraft

Nattvandrare

Många ungdomar rör sig ute på helgerna. Nattvandrarna är frivilliga föräldrar, storasyskon, mor- och farföräldrar och andra engagerade vuxna som har tagit på sig uppgiften att finnas som en vuxenkontakt och stödja våra unga där de befinner sig.

Nattvandrare

MIND Föräldralinjen

Föräldralinjen Mind har öppet vardagar kl. 10-15 samt torsdagskvällar kl. 19-21. De som svarar är utbildade psykologer och/eller socionomer med lång yrkeserfarenhet. Du kan vara anonym.

MIND Föräldralinjen

Riksförbundet Attention

Riksförbundet Attention är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) som adhd, autismspektrumtillstånd (AST), språkstörning och Tourettes syndrom. De erbjuder utbildningar och öppna kurser. Det finns lokalföreningar som man kan bli medlem i.

Riksförbundet Attention

Autism- och Aspergerförbundet

Autism- och Aspergerförbundet är en ideell organisation som sprider kunskap om autism, påverkar beslutsfattare och skapar mötesplatser. De arbetar för bättre levnadsvillkor för alla med autism. I föreningarna arrangeras föreläsningar, badbesök, cafékvällar, träffgrupper, läger med mera.

Autism- och Aspergerförbundet

Publicerad 2022-09-27 kl 08:26
Sidansvarig: Moa Blom
Uppdaterad 2023-08-17 kl 15:42