Ordlista för bygglov
Här förklarar vi de vanligaste begreppen som är viktiga att förstå när du ansöker om bygg- rivnings- eller marklov och anmäler en åtgärd.
Anmälan
Även om det inte kräver bygglov för vissa åtgärder kan det kräva en anmälan. Du måste få ett skriftligt starbesked innan du får börja bygga. Byggenheten har 4 veckor på sig att lämna ett startbesked från det att din anmälan är komplett.
Byggherre
Du som planerar att genomföra eller låta utföra olika byggprojekt, såsom planering, byggande, rivning eller markarbeten, kallas för byggherre. Byggherren behöver inte vara en fysisk person utan kan även vara en juridisk person som till exempel ett företag, en bostadsrättsförening, en kommun eller en annan myndighet.
Byggherren är den som anlitar en kontrollansvarig när det behövs.
Byggnadshöjd
Det är avståndet från markplanet till där fasadplanet möter takplanet, när taket har en lutning på 45 grader. Markplanet är genomsnittsnivån på marken intill byggnaden.
Byggrätt
En byggrätt är den maximala grad av bebyggelse som är tillåten på en fastighet enligt en detaljplan. Byggrätten regleras oftast genom en area, höjd på byggnaden och avstånd till tomtgräns.
Till exempel hur många kvadratmeter som du får bygga, hur många våningar du får bygga, avstånd till tomtgräns och mellan byggnader med mera.
Detaljplan
Det är en karta som visar hur du ska använda mark och vatten för ett område. Detaljplanen reglerar ofta byggnadshöjder, byggrätt det vill säga antalet kvadrat som du får bebygga och var du inte exempelvis inte får placera byggnader.
Förhandsbesked
Förhandsbeskedet är ett sätt att ta reda på om du kommer att få bygglov för att bygga en ny byggnad på en plats där det inte varit någon byggnad förut, alltså en nybyggnation.
E-tjänst: Ansökan om bygglov, förhandsbesked, marklov, rivningslov, säsongslov och tidsbegränsat lov
Grannehörande
Grannehörande kallas det när grannar eller andra sakägare som berörs av åtgärden får möjlighet att säga sin mening. Grannehörande sker när bygglovsansökan innehåller avvikelser från detaljplanen eller att åtgärden inte finns reglerad i detaljplan. Det är handläggaren som sköter grannehörandet.
Kontrollansvarig (KA)
En så kallad KA medverkar för att säkerställa att kraven enligt aktuella lagar uppfylls. Den kontrollansvarige hjälper byggherren att upprätta en kontrollplan, ser till att den följs och att nödvändiga kontroller under byggnationen utförs. Du som ska bygga anlitar själv en kontrollansvarig som är certifierad enligt PBL (plan- och bygglagen.)
Sök efter certifierade kontrollansvariga hos RISE:s (Research Institutes of Sweden AB) eller Kiwa:s (Kiwa Certification AB).
Webbplats RISE:s (Research Institutes of Sweden AB), öppnar ny flik
Wejbbplats Kiwa:s (Kiwa Certification AB), öppnar ny flik
Kontrollplan
En kontrollplan är ett dokument som innehåller en sammanställning av de kontroller som behöver utföras inom ett projekt för att säkerställa att samhällets krav för åtgärden uppfylls.
Skrivs under vid enklare byggnationer.
Miljöinventering
Du ska göra en miljöinventering innan du börjar riva. Den ska du skicka in tillsammans med rivningsansökan. Inventera vilka material som förekommer för det byggnadsverk som du ska riva. Det är mycket viktigt att ta reda på om det finns miljöfarligt avfall. Miljöinventeringen ska även redovisa hur du ska hantera avfallet.
NSC-kod
NCS är ett färgsystem som används för att beskriva och kommunicera olika färger. Det hjälper till att identifiera och välja färger genom att ge dem specifika koder baserade på deras nyans, ljushet och mättnad. Det används inom design, arkitektur och målning för att underlätta färgval och kommunikation.
Nybyggnadskarta
Vid all nybyggnation kräver vi en nybyggnadskarta. Denna säkerställer tomtgränser och var du ska placera huset. Nybyggnadskartan tas fram av vår kart- och mätingenjör. Det finns finns fullständig och förenklad nybyggnadskarta.
Beställa nybyggnadskarta (Kart- och mätuppdrag)
Situationsplan
En situationsplan är en kartbild över din fastighet som visar befintliga byggnader och tomtgränser. Rita in var den nya byggnaden ska placeras. Situationsplanen ska visa var du ska placera den nya byggnaden. Byggnaden ska måttsättas och mått till tomtgräns ska anges. Underlaget till situationsplanen kan vara olika beroende vilken typ av åtgärd du vill göra, men bygger alltid på ett kartutdrag eller en nybyggnadskarta.
Beställa kartutdrag eller nybyggnadskarta (Kart- och mätuppdrag)
Strandskydd
Generellt gäller strandskyddet 100 meter från strandkanten. På vissa platser är det utökat till 300 meter. Strandskyddet gäller både in mot land och ut i vattnet och inkluderar alltså även miljön under vattnet.
Tekniskt samråd
I vissa ärenden kallar vi till ett tekniskt samråd. På det tekniska samrådet går vi igenom bland annat hur du ska planera och organisera arbetet, förslaget till kontrollplan och handlingarna i övrigt.
Planritning
En planritning redovisar alla våningsplan i en byggnad. Planritningen visar byggnaden ovanifrån med rumsindelning, dörrar, fönster, skorsten, trappor, altaner, med mera. Varje våning visas separat, till exempel entréplan, övre plan och källarplan.
Remiss
En remiss är en skriftlig begäran (fråga) från en myndighet till en annan myndighet eller organisation om ett uttalande i ett visst ärende.
Sammanhållen bebyggelse
Det finns områden på landsbygden som inte har en detaljplan, men där bebyggelsen ändå är tät. I plan- och bygglagen kallar vi den typen av områden för sammanhållen bebyggelse.
Startbesked
Du måste ha fått ett startbesked från oss på Byggenheten innan du får påbörja en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan. I startbeskedet fastställer vi kontrollplanen, bland annat utifrån det som har kommit fram vid det tekniska samrådet. Vi fastställer också eventuella villkor för att få börja byggprojektet. I vissa enklare bygglov- och anmälningsärenden ingår starbesked i beslutet och du kan då direkt börja byggåtgärden.
Slutsamråd
När du har avslutat ditt byggprojekt kallar vi till slutsamråd (vid större ärenden). Då går vi bland annat igenom hur du har följt kontrollplanen.
Slutbesked
Vi ger ett slutbesked när du har visat att alla krav är uppfyllda enligt kontrollplanen. De åtgärder som du har angett i lovet eller anmälan ska anses vara slutförda i och med att vi har utfärdat ett slutbesked. Du får inte ta en byggnad i bruk (till exempel flytta in i den) eller en annan anläggning förrän du har fått ett slutbesked.
Översiktsplan
Alla kommuner måste ha en plan som beskriver vår syn på hur kommunen ska utvecklas. Den planen kallas översiktsplan. I den står till exempel vilka områden som har pekats ut som lämpliga för att bygga och vilka delar som det inte bör byggas i.