- Avfall och återvinning
- Buller, vedeldning och luftkvalitet
- Bygglov
- Bygg- och anläggningsprojekt
- Djur och lantbruk
- Energi och uppvärmning
- Flytta hit
- Hälsa
- Kemikalier
- Lediga tomter och tomtkö
- Livsmedel
- Miljöregler för verksamheter
- Natur och naturvård
- Samhällsplanering
- Samhällsutveckling och hållbarhet
- Miljöpris och arkitekturpris
- Synpunkter och felanmälan
- Vatten och avlopp
- Användning av schaktmassor och annat avfall för anläggningsändamål
Bygglov – Genomföra
När du väl fått bygglov behöver du ett startbesked för att få börja bygga. Beroende på hur omfattande ditt bygge är krävs det olika handlingar och uppföljning under byggtiden. Nedan finner du information om hur genomförandet går till.
Genomförandeprocessen
- Underlag för startbesked
När du har fått beslut om bygglov behöver du få ett startbesked innan du får lov att börja bygga. Detta får du genom att ta kontakt med en byggnadsinspektör. Därefter görs en bedömning om vilka handlingar just ditt ärende behöver. Inför startbesked ska alla tekniska egenskapskrav, som finns i Boverkets byggregler uppfyllas.
Reglerna berör följande punkter:
- Bärförmåga, stadga och beständighet.
- Säkerhet i händelse av brand.
- Skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö.
- Säkerhet vid användning.
- Skydd mot buller.
- Energihushållning och värmeisolering.
- Lämplighet för det avsedda ändamålet.
- Tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
- Hushållning med vatten och avfall.
Vilka handlingar behövs?
Kontrollplan
Det som gäller för alla ärende är att man behöver göra ett förslag till kontrollplan.
Vi får inte lov att ta fram kontrollplaner åt dig som sökande. I större ärenden, till exempel om du ska bygga en ny villa, är det den certifierade kontrollansvarige som ska göra kontrollplanen. I de mindre ärendena, där du inte behöver en kontrollansvarig, finns det exempel i länken nedan som kan ge tips och inspiration.
En kontrollplan ska innefatta kontrollpunkter som är relevanta för ditt projekt, den ska redovisa vad som ska kontrolleras, hur det ska kontrolleras, mot vad det ska kontrolleras och vem som utför kontrollerna.
Mer information om kontrollplaner
Handlingar inför startbesked
Vid uppförandet av ett nytt bostadshus är följande handlingar aktuella:
- Förslag till kontrollplan
- Geoteknisk undersökning
- Konstruktionsritningar (Grundplan, ev. bjälklagsplan, takplan och en huvudsektion)
- (En beskrivning som ska redovisa förutsättningar för dimensionering samt hur lasterna förs ner till grunden)
- VVS-ritningar
- Brandskyddsbeskrivning
- Fuktsäkerhetsbeskrivning
- Energiberäkning
- Redovisning av dagvatten
- Färdigställandeskydd
- Anmälan till kommunalt VA
Vid mindre eller större projekt kan det krävas något färre eller fler handlingar, det är en bedömning som inspektörerna gör.
- Tekniskt samråd
Tekniskt samråd är ett möte där du tillsammans med en av våra handläggare och din kontrollansvarige går igenom ditt byggprojekt och fastställer kontrollplan och de andra underlagen som vi efterfrågar. I mindre projekt är det inte alltid det behövs ett tekniskt samråd, det är en bedömning vi gör.
Efter det tekniska samrådet, kan du eventuellt behöva revidera, eller komplettera med ytterligare handlingar. När dessa inkommit och godtagits kan vi utfärda ett startbesked.
Boka tid för tekniskt samråd
Boka tid för tekniskt samråd med en byggnadsinspektör på registrator.bmn@svedala.se eller kontakta oss under våra telefontider.
- Starta och genomför byggnationen
När du fått startbesked får du starta byggnationen. Om du, under byggnationen, behöver ändra eller förtydliga något så ska du kontakta din handläggare och diskutera detta. Avviker du från det som vi gett lov för eller avtalat på det tekniska samrådet kan det leda till att vi inte kan ge slutbesked. Beroende på avvikelsen kan det krävas ett nytt bygglov eller att ni måste återställa till det senaste beviljade bygglovet.
- Arbetsplatsbesök
Ett arbetsplatsbesök innebär att vår handläggare i ärendet kontrollerar på plats om ditt bygge eller projekt följer kontrollplanen och det givna bygglovet.
Vi ska alltid göra ett arbetsplatsbesök om startbeskedet avser ett stort eller komplicerat byggprojekt eller om bygg- och miljönämnden och du är överens om det vid det tekniska samrådet.
Boka tid för arbetsplatsbesök
Boka tid med en byggnadsinspektör på registrator.bmn@svedala.se eller kontakta oss under våra telefontider.
- Slutsamråd
När ditt bygge närmar sig sitt slut är det dags för slutsamråd. På slutsamrådet ska du som byggherre, din kontrollansvarige och eventuellt andra som har med bygget att göra, närvara.
Under mötet går vi bland annat igenom utlåtanden som den kontrollansvarige gjort och ser efter så att du har följt kontrollplanen. Detta möte ligger sedan till grund för att du ska få ditt slutbesked. Slutsamrådet sker oftast på byggplatsen och inspektören gör en bedömning om du har utfört byggnationen enligt överenskommelse och bestämmelser.
Boka tid för slutsamråd
Boka tid med en byggnadsinspektör på registrator.bmn@svedala.se eller kontakta oss under våra telefontider.
- Beslut om slutbesked
Slutbesked
När du visat att alla krav för åtgärderna enligt bygglovet, kontrollplanen, startbeskedet och eventuella kompletterande villkor är uppfyllda så kan vi utfärda ett slutbesked till dig. När du fått slutbesked får du ta din byggnad i bruk och börja använda den. Om du tar byggnationen i bruk innan du fått slutbesked kan detta leda till att du får en byggsanktionsavgift.
Interimistiskt slutbesked
Om vi bedömer att det finns brister som inte är obetydliga och som behöver åtgärdas eller att en kontroll behöver göras senare så meddelar vi dig ett så kallat interimistiskt slutbesked. I det beskedet beskriver vi i vilken omfattning du får använda byggnaden. När du har genomfört åtgärderna kan du få ditt slutbesked.
Tekniska egenskaper
Byggnadsverk ska uppfylla väsentliga egenskapskrav i fråga om bärförmåga, brandsäkerhet, hänsyn till hygien, hälsa och miljö, skydd mot buller med mera under en ekonomiskt rimlig livslängd och med normalt underhåll. Totalt är det nio punkter.
Lagens nio punkter:
- Bärförmåga, stadga och beständighet.
- Säkerhet i händelse av brand.
- Skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö.
- Säkerhet vid användning.
- Skydd mot buller.
- Energihushållning och värmeisolering.
- Lämplighet för det avsedda ändamålet.
- Tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
- Hushållning med vatten och avfall.