Nybyggnad av enbostadshus
Kontakt
040-626 80 00
registrator.bmn@svedala.se
Drop-in: onsdagar kl 15-17 (inställd 22 januari 2025)
För att bygga ett nytt bostadshus krävs det bygglov. Förutsättningarna för vilken typ av hus du får lov att bygga är olika beroende på var i kommunen din fastighet ligger, vilken detaljplan som gäller, eller om det finns specifika riktlinjer eller bestämmelser.
Hur får jag bygga?
Om din fastighet är belägen inom ett område med en detaljplan kan den reglera bland annat hur många kvadratmeter du får bygga, byggnadshöjd, antal våningar och avstånd till tomtgräns. Det innebär att grannkvarteret kan ha andra bestämmelser än vad du har. I tätorterna är det detaljplaner som styr vad som får byggas medan det i vissa byar kan finnas områdesbestämmelser.
Mer information om gällande detaljplaner
Om fastigheten inte omfattas av någon detaljplan eller områdesbestämmelse gör vi en lämplighetsbedömning av din tänkta byggnad utifrån de förhållanden som råder för den aktuella platsen och dess omgivning. I områden utan detaljplan eller bestämmelser ska du ansöka om ett förhandsbesked i stället för ett bygglov. Oavsett om fastigheten ligger utanför eller inom planlagt område ska byggnaden anpassas till omgivningen och förutsättningarna på platsen.
Mer information om förhandsbesked
Ett nytt bostadshus kräver alltid bygglov, oavsett om du ska uppföra det på landsbygden eller inom planlagt område. När du ansöker om bygglov för nybyggnad, gör vi en prövning mot den detaljplan eller de områdesbestämmelser som gäller för din fastighet för att se om det går att bevilja bygglov. För nybyggnad av bostadshus utanför planlagt område krävs ett förhandsbesked innan du kan söka bygglov.
Självservice
Ansökan förhandsbesked, bygglov, rivningslov och marklov
Anmälan byggnadsåtgärder (attefallsåtgärder)
Vilka handlingar behöver jag skicka in?
Alla ärenden är unika och vilka handlingar som begärs in beror på vad du ska bygga. Oftast behövs följande handlingar:
Nybyggnadskarta i skala 1:400/1:500
- Du ska rita in och måttsätta nybyggnaden.
- Du ska redovisa mått till tomtgräns.
- Du ska redovisa färdig golvhöjd.
Mer information om nybyggnadskarta
Fasadritningar i skala 1:100
- Du ska visa samtliga fasader rakt framifrån. Ange väderstreck för varje fasad.
- Du ska uppge material och färgsättning på husets fasad, tak, fönster.
Planritning i skala 1:100
- Rumsindelning
- Rumsfunktion
- Tillgänglighet
- Måttsättning utvändigt
Markplaneringsritning i skala 1:500
- Du ska visa biluppställningsplats, hårdgjorda ytor och eventuella träd som du ska fälla på markplaneringsritningen.
Sektionsritning i skala 1:100
- Ritningen ska visa huset i genomskärning och rumshöjden ska vara måttsatt.
- Det ska framgå på planritningen var sektionen är tagen.
Anmälan av kontrollansvarig
Vid nybyggnad av bostadshus behöver du anlita en certifierad kontrollansvarig. När du ansöker om bygglov ska du även anmäla den kontrollansvarige som du ska anlita.
Sök efter certifierade kontrollansvariga hos RISE:s (Research Institutes of Sweden AB) eller Kiwa:s (Kiwa Certification AB).
Webbplats RISE:s (Research Institutes of Sweden AB), öppnar ny flik
Webbplats Kiwa:s (Kiwa Certification AB), öppnar ny flik
Ansluta till vatten och avlopp
Tänk på att anslutning till kommunalt vatten och/eller avlopp (VA) inte hanteras i bygglovsprocessen utan hanteras separat av VA SYD. VA SYD ansvarar från och med 1 januari 2025 för att leverera kommunalt dricksvatten samt hantera avloppsvatten och dagvatten i Svedala kommun. Miljöenheten på Svedala kommun handlägger frågor om enskilt vatten och avlopp.
Vad händer efter bygglovsbeslutet?
Efter att du fått ditt bygglov beviljat krävs det ett startbesked innan du får börja bygga. För nybyggnad av bostadshus behöver du ha ett tekniskt samråd innan du kan få ett startbesked. Mer information om genomförandet av åtgärden och vad som händer när du har byggt färdigt hittar du på sidan Bygglov - Genomföra.