Brandskydd i hemmet
Kontakt
Befäl i beredskap
040-626 82 31. Akut läge, ring 112.
raddningstjansten@svedala.se
Att det skulle börja brinna hemma är kanske inte något vi tänker på till vardags, men det inträffar faktiskt nära 25 000 bränder i bostäder varje år i Sverige. Tyvärr omkommer omkommer upp emot 100 personer årligen i Sverige i bränder, i de flesta fall i det egna hemmet. Här är några handfasta tips på hur du kan göra för att förhindra att det börjar brinna hemma hos dig.
Brandvarnare räddar liv
Vid tre av fyra dödsbränder saknas en fungerande brandvarnare. Om du inte har en brandvarnare så ska du skaffa en – det är en billig livförsäkring. Brandvarnaren reagerar på den farliga röken och varnar dig. Sätt upp den i taket utanför sovrummet, en bit från väggen. Minst en på varje våningsplan.
Ofta är det lämpligt med flera brandvarnare i en bostad. På följande platser kan det vara bra att ha en brandvarnare.
- I varje sovrum och utanför sovrummen.
- I kommunikationsutrymmen på alla våningsplan (trapphall eller liknande)
- I närheten av köket (men inte för näsa spisen så det blir falsklarm av matos eller ånga).
Det är viktigt att brandvarnaren sitter i taket och inte på väggen eller ligger på hatthyllan!
Ta för vana att byta batteri en gång per år. Be någon om hjälp med att sätta upp brandvarnaren eller byta batteri.
Ha egen släckutrustning
Alla bränder är små till en början, därför kan du ofta rädda hus och hem om du har egen släckutrustning! En pulversläckare på minst 6 kg fungerar för hemmet, villan, fritidshuset och kontoret. Lägsta effektivitetsklass bör vara 43A 233BC och den ska vara certifierad av SBSC, DNV eller annat SWEDAC - ackrediterat certifieringsorgan.
Med en brandfilt som är 120 x 180 cm kan du själv släcka mindre bränder och bränder i kläder.
Se till att släckutrustningen går snabbt att komma åt och använda. Du ska aldrig släcka själv om det innebär fara för din hälsa. Utrym i så fall byggnaden och invänta räddningstjänsten!
Skydd mot brand på spisen
Många bränder börjar på spisen. Det är lätt att glömma en spisplatta påslagen om telefonen ringer eller någon knackar på dörren, men gå aldrig från köket om något kokar på spisen.
Var extra uppmärksam när du använder olja i matlagningen. Ha alltid ett lock bredvid som snabbt kan läggas på. Brandfilten fungerar också bra!
Ett hjälpmedel som förebygger spisbränder är en automatisk övervakning av spisen, en så kallad spisvakt. En signal från en rörelsesensor, värmesensor eller från brandvarnare i köket bryter strömmen vid brand. Spisen stängs därmed av innan en brandfarlig situation uppkommer.
Det finns också spistimers som kan hjälpa. En spistimer har, till skillnad från spisvakten, inget detekteringssystem utan slår av strömmen efter en viss tid.
Spistimer och spisvakt kan vara särskilt nyttiga hos en anhörig som är äldre och börjar få svårare att röra sig fritt eller komma ihåg.
Fler tips och råd för ett tryggt och säkert hem
- Håll rent bakom vitvaror och rengör torktumlare efter varje användning.
- Rengör spisfläkt och filter regelbundet.
- Ha spisskydd under småbarnsåren och håll heta drycker utanför småbarnens räckhåll.
- Dra ut sladdar till kaffebryggare, vattenkokare, brödrost och
hushållsmaskiner när de inte används. - Ladda aldrig mobil och bärbara datorer i soffor och sängar. Ladda inte nattetid då du inte kan ha uppsikt.
- Kontrollera sladdar och elkablar regelbundet så de inte skadats.
- Rök aldrig i sängen.
- Följ tillverkarens rekommendationer vad gäller bränslemängd när du eldar i kamin eller öppen spis.
- Håll dörrar till vind och källare låsta för att minska risken för anlagd brand (i flerbostadshus).
- Håll trapphuset fritt från brännbart material. Det skapar fria utrymningsvägar och minskar risken för anlagd brand (flerbostadshus).
- Använd stabila ljusstakar av brandsäkert material. Ljusen ska stå stadigt och på säkertm avstånd från gardiner, dukar och annat brännbart material.
- Släck alltid levande ljus när du lämnar rummet.
- Använd inte värmefiltar, elektriska madrassvärmare och liknande när du ska sova.
- Ha en välutrustad första hjälpen-låda hemma.
Brandskydd för äldre och särskilt riskutsatta
Med stigande ålder, eller i samband med någon funktionsvariation, ökar risken för att drabbas av eller omkomma i brand. Det kan till exempel handla om nedsatt hörsel, nedsatt rörlighet eller minnesproblematik.
Om du eller en anhörig bor själv i en bostad och har någon form av svårighet som gör att du kanske inte klarar av att ta dig ut själv om det börjar brinna kan det vara så att du är i behov av ett individanpassat brandskydd. Du kan kontakta räddningstjänsten för att få tips och råd om detta.
Mer information om förstärkt brandskydd efter individuella behov
Om det börjar brinna
Det är klokt att i förväg fundera på vad ni ska göra om det börjar brinna hemma. Prata med hela familjen.
En brand i ett hem får oftast ett mycket snabbt förlopp. Ta dig ut från branden så fort som möjligt, om du inte kan släcka den. Stäng dörren efter dig. En stängd dörr hindrar branden från att sprida sig lika snabbt. När du har tagit dig i säkerhet, varna andra och ring 112. Om det brinner någon annanstans än i din lägenhet, gå aldrig ut i ett rökfyllt trapphus. Stanna kvar i lägenheten och ring 112.