Stäng

Sotning och brandskyddskontroll av eldstäder med mera

Sotare som arbetar uppe på ett villatak. Foto: Skorstensfejarmästarna Syd

Kontakt

Räddningstjänsten i Svedala
Befäl i beredskap
040-626 82 31. Akut läge, ring 112.
raddningstjansten@svedala.se

Brandskyddskontroll och rengöring (sotning) handlar om säkerhet och brandskydd i eldstäder, förbränningsanordningar och tillhörande rök-/imkanaler. Kommunen ska se till att detta genomförs på alla förbränningsanläggningar, exempelvis eldstäder och kaminer i villor och fritidshus.

Vanliga frågor och svar om sotning och brandskyddskontroll.

 

Brandskyddskontrollen är myndighetsutövning och får endast utföras av behörig person i kommunen eller den entreprenör som kommunen har utsett. Rengöring (sotning) är också en lagstadgad förebyggande åtgärd som genomförs av den entreprenör som kommunen utsett. Intervallen för de två typerna av kontroller kallas för frister. Fristen för brandskyddskontroller beslutas av myndigheten för samhällsskydd och beredskap, medan fristen för rengöring/sotning beslutas av kommunen.

Räddningstjänsten ansvarar för att rengöring (sotning) och brandskyddskontroller genomförs i kommunen. Räddningstjänsten har genom upphandling och avtal lagt utförandet av rengöring och brandskyddskontroller på entreprenad. I Svedala kommun utförs uppdraget av Skorstensfejarmästarna Syd AB.

Kontakt sotare och brandskyddskontrollant

Sotning/rengöring samt brandskyddskontroll i Svedala kommun utförs enligt avtal av Skorstensfejarmästarna Syd. Du når Skorstensfejarmästarna.

Telefon kontor/administration: 010-499 28 80

E-post kontor/administration: info@sotarna.com

Telefon områdesansvarig Fredrik Adler: 010-499 28 03

E-post områdesansvarig Fredrik Adler: fredrik@sotarna.com

Webbplats Skorstensfejarmästarna Syd

Innebörden av rengöring/sotning

Sotning innebär att brännbara beläggningar tas bort i eldstäder och skorstenar så att risken för en soteld minimeras. Sotning är en viktig del i arbetet med att förebygga brand. En stor del av alla bränder i bostäder är relaterade till eldstäder och skorstenar. Sotning har förekommit i Sverige nästan lika länge som vi har använt eldstäder för uppvärmning och matlagning.

Sotning ska genomföras på alla förbränningsanläggningar som är i bruk

Kommunen har en lagstadgad skyldighet att se till att sotning och rengöring genomförs på de objekt som omfattas av föreskrifterna från myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Kommunen har av denna anledning beslutat om en sotningsfrist som gäller för alla fastigheter i kommunen. Sotningen är därmed inte frivillig utan ska genomföras enligt fristerna.

Sotning/rengöring görs olika ofta för olika typer av förbränningsanordningar. För lokaleldstäder gäller exempelvis följande.

  • Eldstäder som utgör den huvudsakliga källan för uppvärmning av det rum där eldstaden är uppställd eller för matlagning: Sotning 1 gång/år.
  • Eldstäder som eldas i mindre omfattning och som inte är den huvudsakliga källan för uppvärmning av det rum där eldstaden är uppställd eller för matlagning: Sotning 1 gång/3 år.
  • Eldstad som finns i ett fritidshus: Sotning 1 gång/3 år.

Kommunens författning om sotningsfrister gäller så väl den som får sotningen utförd av kommunens upphandlade entreprenör som den som med tillstånd från kommunen utför egensotning. I kommunens författning om sotningsfrister kan du läsa vad som gäller för fler typer av objekt.

Bestämmelser och riktlinjer, inklusive sotningsfrister, i Svedala kommun

Ansök om att få genomföra sotningen själv

Utgångspunkten är att sotningen genomförs av den sotningsentreprenör som kommunen har utsett. Denna har en säkerställd kompetens och arbetssätt enligt kommunens beslutade nivå.

Som fastighetsägare har du möjlighet att själv få utföra sotning i din fastighet, eller låta någon annan än kommunens avtalsentreprenör genomföra uppdraget. För att sådan så kallad egensotning ska få ersätta den rengöring som utförs av kommunens avtalade sotningsentreprenör måste du ha fått ett godkänt tillstånd om egensotning från kommunens räddningstjänst.

Om du som fastighetsägare vill få tillstånd att själv rengöra din anläggning måste du i ansökan redovisa att du har kunskap och förmåga att genomföra detta på ett ur brandskyddssynpunkt betryggande sätt. Om du vill överlåta åt någon annan person eller firma att utföra sotningen/rengöringen ska denna uppnå samma formella kompetensnivå som de krav som ställs på kommunens upphandlade sotningsentreprenör.

Brandskyddskontrollen, som är en myndighetskontroll för säkerheten, måste alltid genomföras av kommunens utpekade brandskyddskotnrollant, denna del kan inte utföras själv av fastighetsägaren eller annan entreprenör. 

Ansök om att få utföra rengöringen på din fastighet själv (egensotning)

Rengöring av imkanal från köksfläkt och liknande

I restauranger och större kök, där matlagning sker utöver behovet för enskilt hushåll, omfattas imkanalen av kravet på sotning/rengöring och brandskyddskontroll. Fristerna för sotning beslutas i kommunens författning om sotningsfrister.

I enskilda privatbostäder och liknande omfattas sedan 2004 inte längre imkanaler (ventilation vid spis och ugn etc.) av det lagstyrda kravet på rengöring och brandskyddskontroll. Det har hänt att företag som inte är avtalsknutna till kommunen skickar ut reklam som liknar sotarens aviseringar och som kan ge intrycket av att du måste beställa en rengöring av imkanalen på grund av lagkrav. Om det handlar om en privatbostads imkanal finns alltså inga sådana krav.

Svedala kommun har idag ingen särskild rekommendation om detta annat än att man regelbundet bör kontrollera och rengöra sin spisfläkt och tillhörande filter.

Innebörden av brandskyddskontroll

Brandskyddskontroller görs för att man i ett tidigt skede ska upptäcka fel och brister som kan innebära risker för brand. Kontrollen är en myndighetskontroll som inte är samma sak som sotning/rengöring, men som utförs på samma objekt men med andra intervaller.

Vid brandskyddskontrollen, som endast får utföras av behörig kontrollant som kommunen har utsett, kontrolleras förbränningsanläggningens säkerhet ur brandskyddssynpunkt. De huvudsakliga kontrollpunkterna är

  • Sotbildning och beläggningar
  • Skador eller förändringar av det tekniska utförandet
  • Temperaturförhållanden
  • Tryckförhållanden och täthet
  • Drift och skötsel

Efter kontrollen dokumenterar och meddelar den som utfört kontrollen vad som kontrollerats och vad som framkommit vid kontrollen. Om anläggnignen har brister kan krav på åtgärder komma att ställas på fastighetsägaren för att förbränningsanordningen ska få fortsätta användas. Man kan säga att det liknar en bilbesiktning, men för din eldstad, värmepanna eller liknande.

Brandskyddskontrollen ska ske med intervall som myndigheten för samhällsskydd och beredskap föreskriver. Beroende på vilken anläggning du har och hur den används finns det olika intervall.

Brandskyddskontrollen innefattar hela värmeanläggningen samt taket och tillhörande takskyddsanordningar. Den som utför kontrollen måste vid kontrollen därför ha tillträde till alla de delar av huset som skorstenen passerar.

Taksäkerhet för sotaren och brandskyddskontrollanten

Ditt tak är vår arbetsplats – information från kommunens sotare 

Sotaren arbetar hela dagarna högt uppe på våra tak och måste därför vara noggrann med att inte gå upp där taksäkerheten är för dålig. Precis som alla vi andra ska så klart även yrkessotaren kunna klara sig ett helt arbetsliv utan att skada sig!

Tyvärr har det genom historien hänt olyckor med sotare som fallit ner från stegar eller tak och skadat sig allvarligt. Detta har gjort att alla Sveriges kommuner och sotningsentreprenörer tar säkerhetsfrågan på allvar. Kommunens entreprenör instruerar sina medarbetare att inte gå upp på tak där skyddsanordningarna inte uppfyller den branschstandard som taksäkerhetskommittén, TSK, tagit fram. Se länk till taksäkerhetskommittén nederst i detta svar. Precis som inom många andra yrkesgrupper förbättras arbetsmiljön succesivt för våra sotare jämfört med hur det sett ut historiskt, vilket innebär att ett tak som tidigare inte fått några säkerhetsanmärkningar nu kan anses vara för farligt som arbetsplats.

Med takskyddsanordningar menas exempelvis glidskydd för stegar, väggstegar och takstegar, vinds- och takluckor, räcken och skyddsräcken, gångbryggor, infästningar för personligt fallskydd och snörasskydd, med mera. Standarden SS-EN 516, Takskydd - Tillträdesanordningar - Gångbryggor, stegplattor och enkelsteg, anger godkända lösningar för dessa skyddsanordningar. Vilka av dessa som behövs hos dig beror på hur din fastighet och eldningsanordning ser ut.

Det är du som fastighetsägare som är ansvarig för att din fastighet uppfyller kraven i Plan- och bygglagen. I lagen ställs krav på att ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är väsentliga i fråga om säkerhet vid användning, vilket bland annat omfattar anordningar som behövs för uppstigning på byggnadens tak och till skydd mot olycksfall genom nedstörtning från taket.

Tänk på att sotningen och brandskyddskontrollen görs för din säkerhet för att det inte ska börja brinna i din bostad eller fastighet. Om det inte är möjligt för sotaren och brandskyddskontrollanten att utföra sitt arbete kan det innebära att din eldstad eller förbränningsanordning inte får användas mer.

Så fungerar tidsbokning/avisering för sotning och brandskyddskontroll

Sotningsentreprenören som kommunen har avtal med har ett register med alla gällande frister och alla genomförda sotningar och brandskyddskontroller på de fastigheter och anläggningar som är korrekt rapporterade till dem eller kommunen.

Om du inte vet ifall kommunens entreprenör för sotning och brandskyddskontroll har rätt uppgifter om din eldstad/förbränningsanordning kan du höra av dig till dem. Kontaktuppgifter till kommunens entreprenör för sotning och brandskyddskontroll finns via länken nederst i detta svar.

När det är dags för sotning hos dig får du ett brev med ett aviserat datum och tid för arbetet. Tiden för sotning som du först erbjuds är anpassad till entreprenörens arbetsplanering, där flera hus i samma område bokas efter varandra, så att du kan få en så låg avgift som möjligt. Om du som fastighetsägare inte har möjlighet att ta emot sotaren vid den aviserade tiden kan du kontakta bolaget via kontaktuppgiften på avin och boka om tiden. Då tillkommer en extra avgift för den tillkommande körsträckan och inställelsetiden som sotaren behöver göra för din fastighet.

Om du använder din eldstad men inte har haft någon sotning eller brandskyddskotnroll på länge kan det bero på att eldstaden är avställd eller ålagd med eldningsförbud sedan tidigare, i skorstensfejarmästarens register. Det är då viktigt att du kontaktar sotaren och förvissar dig om att din eldstad är korrekt registrerad.

Publicerad 2016-09-23 kl 14:38
Sidansvarig: Kyllan Quick
Uppdaterad 2023-10-19 kl 10:34