Stäng

Planprocessens skeden

Kontakt

Strategisk planeringsenhet
040-626 80 00
strategiskplanering@svedala.se

Här kan du hitta en kortfattad beskrivning av de formella stegen i detaljplaneprocessen.

Kungörelse (endast utökat förfarande)

När en detaljplan utförs med utökat förfarande informerar kommunen om att planen ställs ut på samråd med en kungörelse i ortstidning och på kommunens anslagstavla.

Samråd

Samrådet, som pågår i minst tre veckor, syftar till att samla in ytterligare underlag till detaljplanearbetet. Kommunen visar här ett förslag till detaljplan, vilket samrådskretsen har möjlighet att lämna yttranden kring.

Om alla i samrådskretsen aktivt godkänner detaljplanen i samrådet och detaljplanen utförs med standardförfarande, kan kommunen välja att göra ett begränsat standardförfarande. Planprocessen hoppar då över granskningsskedet och går direkt till antagande. I sådant fall får inga ytterligare ändringar av planen ske efter samrådet.

Samrådsredogörelse (inte obligatoriskt för standardförfarande)

Efter samrådet sammanställer kommunen de yttranden som kommit in i en samrådsredogörelse. Där gör kommunen också ett ställningstagande för varje yttrande och redogör för eventuella ändringar yttrandet gett upphov till. Svedala kommun gör vanligen samrådsredogörelser även vid standardförfarande eftersom det underlättar fortsatt handläggning av planen.

Underrättelse

Inför granskning underrättar kommunen dem som berörs av detaljplaneförslaget. Det kan röra sakägare, boende och övriga som yttrat sig under samrådet. Underrättelsen anslås även på kommunens anslagstavla.

Granskning

Granskningen, som pågår i minst tre veckor, ger myndigheter, sakägare och övriga berörda tillfälle att lämna synpunkter på förslaget till detaljplan. För detaljplaner som kan antas medföra betydande miljöpåverkan är granskningstiden minst 30 dagar.

Granskningsutlåtande

Efter granskningen sammanställer kommunen de yttranden som kommit in i ett granskningsutlåtande tillsammans med kommunens ställningstagande och eventuella ändringar respektive yttrande gett upphov till. Granskningsutlåtandet skickas sedan till de som lämnat yttranden som kommunen inte tillgodosett.

Antagande

Detaljplanen antas i kommunfullmäktige. Beslutet anslås på kommunens anslagstavla och ett meddelande om antagande skickas till länsstyrelsen, lantmäterimyndigheten, övriga berörda och de som lämnat ett yttrande under samråd eller granskning som inte blivit tillgodosett.

Laga kraft

Tidigast tre veckor efter att beslutet om antagande av detaljplan anslagits på kommunens anslagstavla vinner detaljplanen laga kraft, förutsett att ingen har överklagat beslutet och att länsstyrelsen valt att inte överpröva detaljplanen.

Fördjupning

Publicerad 2021-11-10 kl 10:20
Sidansvarig: Karolina Johnsson
Uppdaterad 2023-02-20 kl 10:46