Rådet för trygghet och folkhälsa
Kontakt
Rådet för trygghet och folkhälsa (RTF) är kommunens lokala brottsförebyggande råd. Den övergripande uppgiften för RTF är att initiera, stödja, följa och utvärdera insatser som vidtas för att långsiktigt och strategiskt skapa förutsättningar för ett tryggt och hälsosamt samhälle.
Rådet för trygghet och folkhälsas brottsförebyggande arbete ska grunda sig på kunskapsinhämtning genom framtagande av lokal lägesbild och gemensam problembild. Rådet för trygghet och folkhälsa utgår sedan ifrån den analys av de orsaker som finns till de händelser och brott som sker lokalt och skapar en handlingsplan för att rikta aktiviteter för att bekämpa iakttagen problembild.
De övergripande fokusområden och målen för trygghet och folkhälsa är
-
att öka människors faktiska och upplevda trygghet
-
att förbättra folkhälsan för barn och unga 0-18 år
-
att motverka våldsbejakande extremism
-
att upprätthålla lokala nätverk kring trygghet och folkhälsa
Det är framtaget en handlingsplan för trygghet och folkhälsa angående fokusområden, indikatorer och åtaganden som samordningsgruppen ansvarar för.
Samverkansöverenskommelse med polisen
Både styrgruppen och samordningsgruppen i rådet för trygghet och folkhälsa har under vintern och våren arbetat fram en överenskommelse om fördjupad samverkan mellan polisen och Svedala kommun. Överenskommelsen gäller för mandatperioden 2019-2022. Kommunstyrelsen i Svedala kommun har godkänt samverkansöverenskommelsen, 2019-04-29 § 98. Samverkansöverenskommelsens undertecknades av kommunstyrelsens ordförande och lokalpolisområdeschefen onsdag 12 juni 2019.
Styrdokumentet för Rådet för trygghet och folkhälsa 2019–2022
Styrdokumentet beskriver hur rådet för trygghet och folkhälsa ska fungera och vilka som är med i styrgruppen och samordningsgruppen.
Styrdokumentet för rådet för trygghet och folkhälsa
Rådets styrgrupp
Rådets styrgrupp består av kommunalrådet och de två oppositionsråden, kommundirektör, utbildningschef, socialchef, säkerhetschef, teknisk chef, lokalpolisområdeschef Trelleborg samt sekreterare. Kommunalrådet, tillika kommunstyrelsens ordförande, är styrgruppens ordförande.
Styrgruppen möts fyra-fem gånger per år. De frågor som tas upp är på en strategisk nivå.
Minnesanteckningar från styrgruppens möte i rådet för trygghet och folkhälsa
Rådets samordningsgrupp
Samordningsgruppen träffas en gång i månaden. Samordningsgruppen leder det brottsförebyggande arbetet i vardagen och beslutar om det praktiska arbete som behöver utföras. Samordningsgruppen förbereder även styrgruppens möten, fördelar uppdrag från styrgruppen med mera. Områdeschefen för kultur- och fritid är ordförande i samordningsgruppen.
Samordningsgruppens handlingsplan för trygghet och folkhälsa 2021-2022
Utvärdering av handlingsplanen för 2019-2020
Vill du veta mer om hälsa och trygghet?
Här är länkar till olika informationssidor om hälsa och trygghet:
-
Brottsofferjouren Söderslätt webbplats – Har du blivit utsatt för ett brott och behöver råd och stöd, kontakta Boj
-
Webbplats "Välj att sluta" - telefonlinjen för dig som riskerar att skada den du älskar
- Orostelefon mot radikalisering - telefonlinjen vänder sig till dig som vill lämna en våldsbejakande miljö eller till dig som är orolig för någon du känner som dras till en extrem rörelse eller ideologi