Rådet för trygghet och folkhälsa
Kontakt
Samordnare, rådet för trygghet och folkhälsa
040-626 81 24
kristina.larsen@svedala.se
Rådet för trygghet och folkhälsa (RTF) är kommunens lokala brottsförebyggande råd. Den övergripande uppgiften för rådet är att initiera, stödja, följa och utvärdera insatser som vidtas för att långsiktigt och strategiskt skapa förutsättningar för ett tryggt och hälsofrämjande samhälle.
Rådet för trygghet och folkhälsas brottsförebyggande arbete grundar sig på kunskapsinhämtning genom framtagande av en gemensam lokal lägesbild mellan kommunens verksamheter och polisen. Rådet för trygghet och folkhälsa utgår ifrån den analys av de orsaker som finns till de händelser och brott som skett lokalt (lägesbild) och enas om en åtgärsplan med riktade aktiviteter för att rätta till iakttagen problembild.
Det är framtaget en lägesbild 2023 som ligger till grund för åtgärdsplanen 2024 för arbetet med trygghet och folkhälsa. Det är samordningsgruppen ansvarar för att åtgärderna genomförs i kommunens olika verksamheter genom tvärgående/överbryggande samarbete.
Samverkansöverenskommelse med polisen
Rådet för trygghet och folkhälsa ansvarar för överenskommelsen om fördjupad samverkan mellan Polisen och Svedala kommun. Överenskommelsen gäller för mandatperioden 2023–2026. Kommunstyrelsen i Svedala kommun har godkänt samverkansöverenskommelsen, 19 december 2022. Samverkansöverenskommelsens undertecknades av kommunstyrelsens ordförande och lokalpolisområdeschefen 19 december 2022.
Samverkansöverenskommelsen med polisen 2023—2026, pdf, öppnar ny flik
Samarbete med Brottsofferjouren Söderslätt
Syftet med samarbetet är att alla brottsutsatta, vittnen och anhöriga i Svedala kommun ska få det stöd och den hjälp de behöver. Du kan få stöd och råd av Brottsofferjouren om du har blivit utsatt för ett brott.
Webbplats Brottsofferjouren Söderslätt
Brottsofferjourens verksamhet och insats — detta kan du få råd och stöd i, pdf, öppnar ny flik
Rådet för trygghet och folkhälsa ansvarar för samarbetet med brottsofferjouren som är formuierat ett Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) , som är en överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor i syfte att uppnå ett visst allmännyttigt samhälleligt mål.
Samverkan mellan kommunens skola, socialtjänst, fritid, säkerhet- och beredskap och polisen (SSPF)
SSPF är ett brottsförebyggande arbete mellan kommunens olika verksamheter och polisen på universell, selektiv och individuell nivå, med ungdomsproblematik som kriminalitet och drogmissbruk. Syftet är att förhindra och förebygga att ungdomar hamnar i kriminalitet, rekryteras till kriminella miljöer och/eller inleder missbruk. Genom att samla och samordna resurser kring barn och unga bidrar SSPF-mötena till kortare kontaktvägar och snabbare beslutsprocesser.
Åtgärdsplan för mandatperioden 2023–2026
Arbetet inom folkhälsa och trygghet utgår från kommande lagstiftning och en nulägesanalys som mynnar ut i en lokalt förankrad åtgärdsplan. Åtgärdsplanen utgår även från samverkansöverenskommelsen mellan kommun och polis och den nationella ANDTS-strategin som om innehåller mål och inriktningar för arbetet på kommunal nivå.
Åtgärdsplan 2024–2026 Rådet för trygghet och folkhälsa, pdf, öppnar ny flik
Lägesbild 2023
Samordningsgruppen tog fram lägesbilden under hösten 2023 och lägesbilden godkändes av rådets styrgrupp 2024-02-13 och av kommunstyrelsen 2024--03-11. Lägesbilden ligger till grund för aktiviterna i åtgärdsplanen och utgör också ett av underlagen i samverksansöverenskommelsen med polisen. Lägesbilden planeras aktualieras en gång per år under mandatperioden.
Lägesbild trygghet och folkhälsa Svedala kommun 2023, pdf, öppnar ny flik
Riktlinje för Rådet för trygghet och folkhälsa
Riktlinjen beskriver rådet för trygghet och folkhälsas uppdrag och vilka som är medlemmar i styrgruppen och samordningsgruppen.
Riktlinje för rådet för trygghet och folkhälsa 2023–2026, pdf, öppnar ny flik
Styrgrupp
Rådets styrgrupp består av kommunalrådet och de två oppositionsråden, kommundirektör, lokalpolisområdeschef Trelleborg, socialchef, säkerhets- och beredskapschef, utbildningschef, samhällsbyggnadschef (teknisk chef) samt samordnare. Kommunalrådet, tillika kommunstyrelsens ordförande, är styrgruppens ordförande.
Styrgruppen möts 4–5 gånger per år. De frågor som tas upp är på en strategisk nivå.
Minnesanteckningar från styrgruppens möte i rådet för trygghet och folkhälsa
Samordningsgrupp
Rådets samordningsgrupp träffas en gång i månaden. Samordningsgruppen leder det brottsförebyggande arbetet i vardagen och beslutar om det praktiska arbete som behöver utföras. Samordningsgruppen förbereder även styrgruppens möten, fördelar uppdrag från styrgruppen med mera.
Årsrapporter för samordningsgruppens arbete
-
2023 Samordningsgruppens årsrapport för 2023, pdf, öppnar ny flik
-
2021–2022 återrapport handlingsplan Rådet för trygghet och folkhälsa, pdf, öppnar ny flik
-
2019–2020 återrapport handlingsplan Rådet för trygghet och folkhälsa, pdf, öppnar ny flik
Vill du veta mer om folkhälsa och trygghet?
-
Webbplats "Full koll" - som ge svar på det mesta som rör tonåringar, alkohol och andra droger.
-
Webbplats "Välj att sluta" – telefonlinjen för dig som riskerar att skada den du älskar.
-
Orostelefonen om radikalisering Rädda Barnen – telefonlinjen vänder sig till dig som vill lämna en våldsbejakande miljö eller till dig som är orolig för någon du känner som dras till en extrem rörelse eller ideologi.
-
Folkhälsomyndighetens webbplats – Alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS).