Parkeringstillstånd för rörelsehindrade — handikapparkering
Om du på grund av en funktionsnedsättning (handikapp, rörelsehinder) har svårt att gå och måste parkera nära ditt mål, till exempel framför ingången till en butik, kan du vara berättigad till parkeringstillstånd för rörelsehindrade. Tänk på att du bara kan ansöka i Svedala kommun om du är folkbokförd i kommunen.
Kortet är knutet till dig som person och du kan använda det i hela Sverige i olika bilar. Du kan söka antingen som förare eller passagerare.
Så ansöker du om parkeringstillstånd
Du kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrade via e-tjänst eller genom att fylla i en blankett och skicka till oss.
Bifoga följande i ansökan:
- Ett aktuellt läkarintyg som är högst 3 månader gammalt. Gäller även om du ansöker om förlängning av ditt parkeringstillstånd.
- Ett nytaget passfoto som inte är äldre än ett år.
- En egenhändig namnteckning.
I vissa fall kan det finnas skäl att bevilja parkeringstillstånd för barn. Det kan till exempel vara om barnet är i behov av omfattande hjälpmedelsutrustning och om den är svår att förflytta längre sträckor utan fordonet.
Till ansökan om parkeringstillstånd
Karta över parkeringar i Svedala kommun
Klicka på kartan för att ladda ner den som ett pdf-dokument.
Frågor och svar om parkeringstillstånd
-
Vem kan få parkeringstillstånd?
-
Du som är folkbokförd i Svedala kommun och som har en varaktig funktionsnedsättning som begränsar din gångsträcka kan ansöka om parkeringstillstånd för rörelsehindrad.
-
Ett parkeringstillstånd för rörelsehindrad kan utfärdas både till en rörelsehindrad person som själv kör fordonet, och till en rörelsehindrad person som regelbundet behöver hjälp av föraren utanför fordonet (som passagerare).
-
En person som har ett varaktigt funktionshinder som innebär väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand mellan platsen där fordonet parkerats och en målpunkt på rimligt gångavstånd, kan beviljas parkeringstillstånd.
-
En person som har ett funktionshinder men som själv inte kör fordonet kan endast beviljas parkeringstillstånd om särskilda skäl föreligger.
-
Svårigheter att bära utgör inte grund för ett parkeringstillstånd. Enbart svårigheter att ta sig i och ur bilen utgör inte grund för parkeringstillstånd.
- Enbart svårigheter att ta sig i och ur bilen utgör inte grund för parkeringstillstånd.
-
Hur ansöker jag?
Du kan ansöka om parkeringstillstånd via vår e-tjänst eller på en blankett.
Sök parkeringstillstånd
För att din ansökan ska ses som komplett behöver du skicka in:
-
Hur går handläggningen till och hur lång tid tar det innan jag får mitt beviljade parkeringstillstånd?
Vi handlägger ärendena i tur och ordning. Handläggare i Kundservice utreder och beslutar om ansökan på delegation av kommunstyrelsen. Tidigare beviljat parkeringstillstånd berättigar inte automatiskt till ett nytt tillstånd. Varje ansökan om parkeringstillstånd hanterar vi som en ny ansökan. Vi kontaktar dig om du behöver komplettera din ansökan.
När vi mottagit en komplett ansökan fattar vi beslut i ditt ärende inom ca 3 veckor. Om ansökan ger ett bifall skickas beslutet i väg till korttillverkaren. När kortet är tillverkat och åter hos kommunen skickas beslut ut till sökande med information om att det finns för avhämtning hos Kundservice på kommunhuset. Under sommar och jul kan det vara en något längre handläggningstid än vanligt på grund av semestrar och röda dagar.
Om ett ärende inte anses vara komplett för att våra handläggare ska kunna utreda och ta ett beslut inom 3 månader, avslutas ärendet och du behöver göra en ny ansökan.
-
Varför måste jag lämna in fler intyg från legitimerad läkare, sjukgymnast eller arbetsterapeut, "jag blir inte bättre, bara sämre"?
När vi beviljar eller avslår ett fortsatt parkeringstillstånd ska det handläggas utifrån det aktuella rörelsehindret. Det kan tillkomma nya sjukdomar som försämrar ditt handikapp, du kan också opereras - rehabiliteras från sjukdomar som ändrar rörelsehindrets begränsning med mera.
Nytt intyg ska lämnas in vid varje ansökan. Den sökande är skyldig att lämna de uppgifter som kommunen anser sig behöva för att ta beslut om parkeringstillstånd, det kan gälla till exempel mer utförligt läkarintyg, specialistutlåtande eller annan handling.
-
När beviljar vi inte ett parkeringstillstånd?
- Vid rörelsehinder av kortvarigt slag.
- För en synskadad person som inte har något rörelsehinder.
- Vid svårigheter att ta sig i och ur ett fordon.
- Vid svårigheter att bära.
- Vid mag- och tarmproblem, som tarminfektioner eller inkontinens, då en person akut kan behöva uppsöka toalett.
-
När gäller tillståndet?
- Under högst tre timmar där parkering enligt en lokal trafikföreskrift är förbjuden eller tillåten under kortare tid än tre timmar.
- Under högst 24 timmar där parkering enligt en lokal trafikföreskrift är tillåten under minst tre men mindre än 24 timmar.
- På parkeringsplatser som genom lokala trafikföreskrifter som reserverats för rörelsehindrade med parkeringstillstånd, varvid viss längsta uppställningstid som föreskrivits för sådan plats ska iakttas. Tänk på att parkering inte alltid är avgiftsfritt på parkeringsplatser för personer med parkeringstillstånd för rörelsehindrade.
- Under högst tre timmar på gågata
-
Var gäller inte tillståndet?
- Där det är förbud att stanna (stoppförbud).
- I zoner för visst ändamål, till exempel lastzon, taxizon eller vändzon.
- På huvudled om inget annat anges.
- På privat mark om inte markägaren har medgivit det.
- På hållplats för buss.
-
När måste jag betala p-avgift eller använda p-skiva?
Avgift ska betalas på avgiftsbelagd parkeringsplats om inte kommunen har beslutat något annat. Svedala kommun har inga avgiftsbelagda parkeringsplatser.
Krav på parkeringsskiva finns på vissa tidsbegränsade parkeringsplatser i Svedala tätort.
-
Hur använder jag mitt parkeringstillstånd?
- Parkeringstillståndet är personligt och inte kopplat till ett fordon.
-
Har du beviljats parkeringstillstånd för rörelsehindrad som förare får du endast använda tillståndet när du själv kör fordonet.
-
Har du beviljats tillstånd som passagerare får parkeringstillståndet endast användas när du medföljer som passagerare.
-
Tillståndet ska placeras i fordonets främre del så att det är väl synligt och läsbart utifrån.
-
Tillstånd som missbrukas kan återkallas.
-
Vad gör jag om jag tappar mitt tillstånd eller om det blir stulet?
Ett borttappat eller ett stulet tillstånd ska omedelbart polisanmälas. Du behöver en kopia på din polisanmälan för att kunna få ett nytt tillstånd utfärdat med samma giltighetsdatum. Det gamla tillståndet spärras och ett nytt utfärdas med ett nytt tillståndsnummer.
-
Var kan jag läsa mer om regler och allmänna råd?