Stäng

Uteservering

Uteserveringar vid Stortorget i Svedala centrum.

Kontakt

Har du restaurang, café eller liknande och skulle vilja ha en uteservering? Vi hjälper dig med hur du ska gå tillväga och vilka tillstånd du behöver ansöka om.

Du behöver tillstånd för att ha en uteservering. Du ansöker om tillstånd hos polisen. Det är viktigt att du ansöker om tillstånd annars kan det påverka dina möjligheter att få tillstånd framöver.

Uteserveringar förekommer framför allt under perioden 1 april—30 september. Övrig tid på året kan tillstånd ges för mindre uteserveringar, till exempel i form av ett fåtal bord och stolar i direkt anslutning till restaurangens fasad.

Läs igenom vår guide innan du ansöker om tillstånd. Den tar dig steg för steg så du inte missar något viktigt i ansökningsprocessen.

Guide: Ansöka om tillstånd för uteservering

1. Kontakta oss

Beroende på hur du utformar din uteservering kan det kräva flera tillstånd. Det är därför bra om du kontaktar oss i ett tidigt skede. Vi hjälper dig med det förberedande arbetet och reder ut alla frågor och oklarheter innan du ansöker. Kontakta oss vid frågor om till exempel:

  • Bygglov
  • Gatumark
  • Miljöfrågor
  • Gasolbrännare
  • Serveringstillstånd

2. Läs riktlinjerna för uteserveringar i Svedala kommun

Huvudregeln är att uteserveringen ska ligga i direkt anslutning till restaurangen. Uteserveringar som ansluts direkt till fasad får vara lika lång som restaurangen inne i lokalen, om det inte är olämpligt ur trafik- eller framkomlighetssynpunkt. Om restauranglokalens fasadlängd är otillräcklig kan uteserveringen göras större. Då krävs berörd butiksägares tillstånd. En uteservering får aldrig ligga framför annans entré. Gatu- och parkenhetens handläggare för markupplåtelse kan ge förhandsbesked om var på gatumarken serveringar får placeras. Olika principer gäller på olika platser beroende på hur gatan är gestaltad.

Tak på uteserveringen:Uteserveringarna ska vara öppna och uppfattas som en del av gaturummet. Därför förordas parasoller eller fritt hängande markis. För markis krävs bygglov.

Parasoller får inte placeras på ett sådant sätt så att delar av parasollen hamnar utanför den upplåtna uteserveringsytan. Varumärkesreklam på parasoller och markiser tillåts inte.

Gasolvärmare får användas om tillstånd erhålls från räddningstjänsten.

Golv på uteserveringen: Uteserveringen ska vara en del av gatumiljön och tillgänglig för alla. Möbler placeras med fördel direkt på marken. Eventuellt golv ska ingå i ansökan för nyttjande av offentlig plats och godkänns av oss.

Möbler på uteserveringen:Stolar och bord ska passa in i gatumiljön och var anpassade för utomhusbruk. Material för stolar och bord i smide, metall, bambu, rotting eller trä är därför att föredra. Möblemanget ska godkännas av oss i ansökan för nyttjande av offentlig plats. Möbleringen ska vara tillgänglighetsanpassad så att ingen exkluderas från att nyttja den.

Väggar på uteserveringen: Vi tillhandahåller en enhetlig avskärmning för uteserveringar. Avskärmningen hyrs av oss till en kostnad av 2000 kr exkl. moms per utplaceringstillfälle. När avskärmningen är på plats övergår tillsyn och ansvar för avskärmningen till verksamheten. Skulle vandalisering ske kontakta oss omgående för åtgärd.  

Toalett:Det krävs tillgång till toalett för uteservering. Hur tillgången till toalett ska lösas redovisas i ansökan som skickas in till polisen.  

Städning: Det åligger innehavaren av uteserveringen att ombesörja städning av den del som upptas, samt en yta motsvarande cirka en meter utanför avgränsningen.

Ljudnivå: Tänk på att det alltid är den som driver verksamhet som ansvarar för att närboende inte blir störda av ljud från uteserveringen. Folkhälsomyndigheten har regler och riktlinjer för ljudnivåer utomhus och inomhus. Dessa ska följas. Om verksamheten planerar att ha uppträdanden på uteserveringen ska detta redovisas i ansökan. Senast kl 22:00 ska alla arrangemang upphöra. Karaoke bör ske inomhus, då denna typ av evenemang ofta upplevs som extra störande för omgivningen. Kontakta miljöenheten om du är osäker på regler kring ljudnivåer.

Avgifter uteservering

April—september 1 500 kr

April—mars 2 500 kr

Fler avgifter för att använda offentlig plats, pdf, öppnas i ny flik

3. Ta fram handlingar till ansökan

När du ansöker om tillstånd ska du skicka med följande:

  1. Situationsplan eller karta med måttangivelser, där det klart och tydligt framgår var uteserveringen ska placeras.
  2. En presentation av uteserveringen, hur du vill utforma den och vilka material du vill välja. Skicka med bilder eller tydliga beskrivningar av all utrustning som bord, stolar, parasoller, blomsterlådor med mera.

4. Ansök om tillstånd

Du ansöker om tillstånd för uteservering hos polisen. Det är polisen som beslutar om tillstånd att använda offentlig plats för uteservering. Det är viktigt att du ansöker om tillstånd annars kan det påverka dina möjligheter att få tillstånd framöver. Ansök via polisens e-tjänst. 

Ansök om tillstånd, webbplats Polisen

5. Du får besked

Polisen beslutar om att ge dig tillstånd eller inte.

Publicerad 2021-12-17 kl 14:27
Sidansvarig: Håkan Järvborn
Uppdaterad 2024-04-23 kl 14:05