Stäng

Räddningstjänstens tillsyn

Foto: Räddningstjänsten Svedala

Kontakt

Lagen om skydd mot olyckor är den lag som styr brandskyddsfrågorna och kommunen har i uppdrag att kontrollera att lagen följs, därför behöver räddningstjänsten göra tillsyner.

Här kan du läsa om vilka regler som gäller för brandskydd i din verksamhet.

Så planerar räddningstjänsten sin tillsynsverksamhet

Räddningstjänsten planerar själva vilka verksamheter som ska ingå i tillsynen, men vissa sorters verksamheter är obligatoriska enligt förskrifter från den statliga myndigehten MSB. Vilka verksamheter som besöks och hur ofta tillsynen görs beror på verksamhetens risker och skyddsbehov. Tillsyn kan i vissa fall göras med kort varsel eller oanmält, exempelvis om räddningstjänsten fått information om att det kan finnas allvarliga brister.

Om du undrar hur planeringen ser ut för er verksamhet är du varmt välkommen att höra av dig till räddningstjänsten så hjälper vi dig.

Om er verksamhet inte brukar besökas av räddningstjänsten och ni tror at det vore bra om räddningstjänsten gjorde tillsyn hos er får ni gärna höra av er till oss. Det är inte säkert att räddningtjänsten kan anpassa prioriteringen av tillsynverksamheten men vi hjälper gärna till på de sätt vi kan.

Så går ett tillsynsbesök till

Räddningstjänsten kommer vid sina tillsyner ut på besök i den verksamhet där tillsynen ska göras. Datum och tid för tillsynen har vantligtvis stämts av och bestämts i förväg tillsammans med verksamheten. En vanlig tidsåtgång för ett tillsynsbesök är en till två timmar, men det kan variera.

Vid tillsynen gör vi en kontroll av byggnaden, brandskyddsutrustning, ert eget arbete med brandskyddet och er organisation för detta. Om verksamheten har tillstånd till hantering av brandfarliga och explosiva varor görs också en samtidig tillsyn enligt lagen om brandfarliga och explosiva varor.

Det är vanligt att följande delar ingår i tillsynen. Det görs inte en heltäckande kontroll utan det kan liknas vid en stickprovskontroll av vissa delar.

  • Möjligheten till utrymning om det börjar brinna
  • Brandrisker och skydd mot att det börjar brinna
  • Skydd mot att en brand sprider sig i byggnaden
  • Skydd mot att en brand sprider sig till flera byggnader
  • Möjligheten för räddningstjänsten att göra en insats om det brinner
  • Eventuell hantering av brandfarliga eller explosiva varor (gäller främst verksamheter som behöver tillstånd för sådan hantering).

Ni får alltid ett protokoll från tillsynen skickat till er inom ett par veckor efter besöket. Om brister i brandskyddet upptäcks vid tillsynen kommer handläggaren att beskriva dessa vid tillsynen och i protokollet. Ni har sedan möjlighet att komma med synpunkter eller egna förslag innan räddningstjänsten eventuellt fattar ett beslut om åtgärder som ni behöver göra.

Om du saknar någon information om räddningstjänstens tillsyn är du varmt välkommen att höra av dig till oss.

Förberedelser ni kan göra inför tillsynen

Ska ni snart ha en tillsyn hos er tillsammans med räddningstjänsten? Här har vi sammanställt en kort checklista med förberedelser ni kan göra inför tillsynsbesöket.

  • Se till att förbereda så att det går att komma in i alla utrymmen i byggnader, även utrymmen som normalt är låsta så som vind, källare, förrådsutrymmen och teknikutrymmen.
  • Uppdatera dig om byggnadens brandskydd och er brandskyddsorganisation så att du kan berätta om detta för vår tillsynshandläggare.
  • Ta fram er dokumentation som visar ert systematiska brandskyddsarbete.
  • Boka de personer från er som bör vara med på tillsynen. Detta är vanligtvis en chef, platschef, verksamhetsansvarig och/eller någon som har fått ett delegerat brandskyddsansvar. Om verksamheten har tillstånd till hantering av brandfarliga varor bör också föreståndaren för hanteringen vara med.
  • Bjud gärna in en representant från er fastighetsägare att vara med på tillsynen.

Avgift för tillsynen

För tillsynsbesöket tar räddningstjänsten ut en avgift enligt taxan som är beslutad av kommunen. Avgiftens storlek beror på tiden och omfattningen av tillsynsbesöket och om tillsynen även ska omfatta brandfarliga varor.

En normalt storlek på tillsynsavgiften är 5 000 – 10 000 kronor. Den taxa som gäller finns på kommunens webbplats.

Publicerad 2016-11-02 kl 16:13
Sidansvarig: Hampus Hagenbjörk
Uppdaterad 2024-02-07 kl 11:27