Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Ungdomar är med och påverkar i kommunen

Publicerad 2024-10-17 kl 12:22

På bild, från vänster: Fanny Hansen och Nina Bilager, Ella Schavon, Huda Kawalki och två ledamöter.

I tisdags hölls ungdomsparlamentet i kommunhuset, för andra gången i år. Då samlades cirka 45 ledamöter, nio från varje högstadium och nio från Nils Fredriksson Gymnasium i Svedala kommun.

– Ungdomsparlamentet finns för att alla ungdomar i Svedala kommun ska få sina röster hörda och känna delaktighet i kommunen, berättar Nina Bilager, fritidsassistent.

Ungdomar i Svedala kan skriva motioner som ungdomsparlamentet tar upp till diskussion och röstar om. Motionerna måste gynna unga i kommunen för att de ska röstas igenom och de får inte handla om skolmaterial eller annat som ingår i ordinarie budget för skolan.

Under dagen finns lärarna och medarbetare på Ungas fritid på plats och stöttar upp. Ibland är också elever från grundskolan på “studiebesök”.

– Förhoppningsvis blir de inspirerade och vill vara med som ledamöter när de börjar högstadiet, säger Fanny Hansen, fritidsassistent.

Varje höst utses en ny ordförande och en ny sekreterare till året därpå. Huda Kawalki fick fortsätta som ordförande och Selma Hogas tog över rollen som sekreterare efter Ella Schavon.

Är du ungdom och vill ansöka om pengar till något som gynnar ungdomar i kommunen? Lämna in en motion till ungdomsparlamentet (öppnar i ny flik).

Läs mer om ungdomsparlamentet.

Sidansvarig: Lina Bajraktari