Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Ungdomsparlamentet 17 oktober: Inspiration till delaktighet och nytt ungdomsråd

Publicerad 2023-10-17 kl 15:59
Uppdaterad 2023-10-19 kl 15:55

Ungdomsparlamentet 17 oktober. Lise-lott Nilsson talar och visar video för församlingen

Ungdomsparlament samlade 60 representanter i kommunhuset med inspirerande talare och beslut om budgetfördelning för aktiviteter, inklusive en "Lego Master"-tävling. Huda Kawalki valdes som ordförande för Ungdomsrådet och Ungdomsparlamentet 2024.

Runt 60 anmälda representanter från skolorna i kommunen var samlade i kommunhusets Naverlönnsalen för årets andra ungdomsparlament.

Tisdagens ungdomsparlament hade många inbjudna talare, med fokus på olika sätt att göra sin röst hörd.  Områdeschefen för utbildning Lise-lott Nilsson talade om elevdemokrati och delaktighet. Näringslivschefen Kosovar Gashi höll i en dragning om vikten av att näringslivet får påverka. Poeten Sakariya Hirsi var med på länk från Stockholm och inspirerade ungdomarna att tro på sina egna idéer. Till sist kom kommunens projektchef Alf Rasmussen som bland annat höll i ett quiz om hur vi bygger i kommunen.

Tre motioner togs upp under dagen och parlamentet hade 10 400 kr i budget kvar att fördela. Under detta möte beslutades det att pengar skulle ges till följande förslag:

  • Lego Master 4000kr (söktes - 6000kr). Till en kommunövergripande aktivitet där de olika mötesplatserna kan tävla mot varandra i en "Lego master"-tävling. 
  • Sällskapsspel till Klågerups mötesplats 2000kr (sökte 3000kr).
  • Högtalare och låskedja till Kuben 4400kr (sökte 5000kr) - Till musikkvällar, karaoke och aktiviteter utanför mötesplatsen. 

I tidigare sammanträden har det beslutats om Biljardbord till mötesplatsen i Svedala och ett påsklovsläger. Biljardbordet har varit ett välkommet tillskott på mötesplatsen och har inte suttit oanvänt en enda kväll. Bidraget till påsklovslägret har riktats om till ett läger för 18 deltagare på Kokpunkten i Västerås senare i höst.

Mötet avslutades med val till Ungdomsrådet 2024. Huda Kawalki valdes till ordförande och Ella Schavon blev omvald till sekreterare. Kawalki efterträder Ebba Jönsson.

Läs mer om ungdomsparlamentet här.

Sidansvarig: Linda Holst