Detaljplaneprocessen
Kontakt
Detaljplanering prövar lämpligheten i användning av mark och vattenområden genom att bedöma platsens förutsättningar, läge och behov. Processen är väldefinierad för att säkerställa att berörda får insyn, att beslutsunderlaget får hög kvalitet och att förslaget blir väl förankrat.
En detaljplan kan tas fram med olika förfaranden, beroende på planens komplexitet och andra förhållanden. I alla förfaranden finns det formella möjligheter för berörda att lämna sina synpunkter på planförslaget.
Standardförfarande
Förfarandet används när detaljplaneförslaget är förenligt med översiktsplanen och länsstyrelsens granskningsyttrande om densamma, inte är av betydande intresse för allmänheten och inte antas medföra en betydande miljöpåverkan. Om något av dessa kriterier inte uppfylls, ska utökat förfarande användas.
I Svedala kommun beslutar plan- och exploateringsutskottet om samråd och granskning för detaljplaner som utförs med standardförfarande. Beslut om antagande av detaljplanen tas sedan i kommunfullmäktige.
Utökat förfarande
Förfarandet används när standardförfarandet inte kan användas. Det kan till exempel röra sig om detaljplaner som inte är förenliga med översiktsplanen eller länsstyrelsens granskningsyttrande, planer som är av betydande allmänt intresse eller planer som bedömts kunna medföra betydande miljöpåverkan.
I Svedala kommun beslutar kommunstyrelsen om samråd och granskning för detaljplaner som utförs med utökat förfarande. Beslut om antagande av detaljplanen tas sedan i kommunfullmäktige.
Förenklat förfarande
Om en detaljplan är inaktuell eller förhindrar en önskvärd utveckling kan kommunen upphäva den med förenklat förfarande. Då upphävs planen helt eller för en del av planområdet. Förfarandet kan också användas för att upphäva bestämmelser om tomtindelningar, servitut och ledningsrätter. Det är dock inte möjligt att använda förfarandet för att upphäva andra bestämmelser i en plan utöver dessa.
Möjlighet att påverka planprocessen
Vid all detaljplanering har du som är berörd av planen rätt att lämna yttranden. Om du tillhör samrådskretsen eller inte beror på planens art och påverkan på omgivningen, men ägare till angränsande fastigheter och du som bor eller har verksamhet som angränsar till detaljplanen är alltid en del av samrådskretsen. När detaljplanen ställs ut för samråd och granskning har du möjlighet att lämna in ett yttrande. Kommunen tar ställning till alla yttranden som kommer in och besvarar dem i en samrådsredogörelse respektive ett granskningsutlåtande. Samråd och granskning är viktiga tillfällen för kommunen att få in bättre underlag till planen. Efter att kommunfullmäktige antagit planen kan du överklaga den för prövning i mark- och miljödomstolen. För att du ska kunna överklaga planen måste du ha lämnat ett yttrande under samrådet eller granskningen.
Lär dig mer om detaljplaneprocessen
Om du vill fördjupa dig kring detaljplaneprocessen finns mer djuplodande information i Boverkets kunskapsbank.