Stäng

Skabersjö Ryttarförening

Vad gör egentligen en ryttarförening? Vi frågade ordförande Sara Ripa.

Berätta vad sporten ridning innebär och vad er ryttarförening gör?

- Själva sporten ridning kan ju egentligen delas in i flera olika grenar men de vanligaste är dressyr, hoppning och fälttävlan. Men sen finns det ju även en mängd andra grenar så som till exempel voltige, westernridning, fyrspannskörning eller nyuppkomna grenar som reining eller mounted games som sporten innefattar.

Vi i Skabersjö ryttarförening har inget eget stall eller ridskola utan alla som rider här har egna hästar och tar hit dem vid träning och tävling. Däremot har vi ridläger på somrarna. Föreningen äger och sköter vår ridhusanläggning, vilket består av två ridhus och en paddock som vi har arbetat hårt för att få till.

Jag har varit ordförande i fem år nu och det är väldigt roligt att se utvecklingen bara på denna korta tid. Våra medlemmar är fokuserade på grenarna dressyr och hoppning men det finns även någon som tävlar i fälttävlan det vill säga när man rider längre sträckor i naturen med hinder. Sen har vi börjat med käpphästtävlingar som är väldigt populärt. Allt från de yngre knattarna deltar upp till ungdomar som hoppar riktigt högt.

Hur började ditt engagemang i föreningen?

- Jag var hästtjej när jag var yngre och blev sen ordförande i ungdomssektionen som 12-åring. Sen dess har jag varit aktiv i föreningen och är nu ordförande. Jag brinner verkligen för att vara med och påverka, förändra, hjälpa, driva och inspirera andra, både i samhället i mitt jobb och här i föreningen. Som ideell förening krävs enormt mycket engagemang och ideellt arbete av alla medlemmar. Allt som ska göras i en förening; iordningställas, städas, laga, fixas, organisera tävlingar eller den dagliga verksamheten - allt görs av medlemmarna och det är vi i styrelsen som organiserar det.

Glädjen att vara med i föreningen under en längre tid är ju att se hur utvecklingen. Från de yngre som idag springer med käpphästar till de som blir duktigare och börjar tävla i sin gren. Vi har några medlemmar som är på SM nivå - en medlem som tagit SM-guldmedalj med sin ponny. Det är då man känner extra stolthet över vad klubben tillsammans åstadkommer.

Vad är era höjdpunkter under året?

- Vi har flera stora tävlingar under året och även internationella tävlingar som vi ser som stora höjdpunkter. Eftersom vi har alla tävlingar inomhus är vi inte så väderberoende och här i ridhuset har vi allt från café, toaletter, föreningsutrymme, förvaringsutrymme som ger oss frihet att organisera träningar och tävling på hög nivå. Vi har stora ambitioner inför framtiden och det är så roligt att få vara med och förverkliga dem.

Intervjun gjordes i mars 2023.

Fakta:

Klubben bildades: 1955

Antal medlemmar: ca 200

Historia: Föreningen grundades av grevinnan Wiveka Thott och hon var också föreningens ordförande i ungefär 20 år och utvecklade en tongivande ryttarförening i Skåne. Länge hade föreningen sommartävlingar i den vackra Skabersjö slottspark men på grund av logistiska skäl är nu alla tävlingar i ridhuset.

 

Ung tjej håller sin bruna häst i tömmarna

Loviza Ardenmark är aktiv medlem och har tagit SM guld, SM silver och SM brons i hoppning med sina ponnisar. Hon rider alla dagar i veckan med sina fyra hästar och planen är att gå idrottsgymnasiet med ridning på schemat. Sen är siktet inställt på att bli bäst i Sverige. Men vad krävs för att ta sig hela vägen? Vi frågade Loviza: -Man måste ha ett stort tålamod och vara väldigt envis. Det har jag. Jag ger mig inte förrän en övning sitter. Sen måste man ha backup hemifrån. Min mamma hjälper mig varje dag stallet och vi planerar alla tävlingar tillsammans. Det hade aldrig gått utan familjens hjälp. Siktet är inställt på att bli bäst i Europa.

Ung tjej får pris med sin ponny

Loviza mottog guldmedalj vid junior SM

Tjej med mörkt hår och brun kappa tittar in i kameran.

- Jag har varit ordförande i fem år nu och det är väldigt roligt att se utvecklingen bara på denna korta tid, säger Sara Ripa, ordförande.

Publicerad 2023-03-13 kl 10:10
Sidansvarig: Karin Rosvall
Uppdaterad 2023-03-13 kl 10:17