Stäng

Brottarklubben Banér

Ordförande Lars Nilsson

Det finns människor med ett outtröttligt engagemang för föreningslivet. En av dem är Lars Nilsson som varit engagerad i brottningsklubben Baner i över 50 år och fått guldmedalj för det. Vi träffade Lars som berättade om den första brottarmattan från år 1932 som var gjord av säckväv och att medlemsavgiften de första åren var 3 kr.

Berätta vad brottning är och er förening gör?

- Vi är en klassisk brottarförening som startade redan 1932 i Klågerup. Brottning är ju en av de äldsta sporterna i världen med anor från det antika Grekland och Rom. Det finns två tävlingsstilar; grekisk-romersk stil och fristil. Brottning är en olympisk gren och Sverige har haft stora framgångar i sporten under åren.

I huvudsak går brottning ut på att den tävlande ska försöka tvinga ner sin motståndare på rygg eller vinna på poäng. Tvingas motståndarens båda skulderblad ner samtidigt i mattan på ett kontrollerat sätt leder det till omedelbar vinst på så kallat ”fall”. Men man kan vinna matchen på flera sätt; poängseger, teknisk överlägsenhet, fall eller att motståndaren blir diskvalificerad. Man tävlar i både olika ålders- men också olika viktklasser.

I vår klubb har vi träning från 7 år och uppåt. Vi har flera grupper och fantastiskt engagerade ledare. Brottning är bra för den som vill bli stark och smidig, både mentalt och fysiskt. Sporten ger en god grundkondition för många and sporter som man kanske också gör.

Hur började ditt engagemang i föreningen?

- Det var jag och en kille i samma klass som varit kompisar sen småskolan som gick med i klubben 1965, då var vi 18 år. Vi tyckte det verkade roligt. Och på den vägen är det.

Jag är fascinerad av historia och är en av dem som har dokumenterat förenings historia från 1932 tills nu. Det är väldigt roligt att se hur det har vuxit fram och hur samhällsutvecklingen så som kriget eller bensinransonering på 1970-talet förändrade klubben. Den första brottarmattan år 1932 togs fram av sadelmakaren i Klågerup till en kostnad av 100 kr. Matten var på den tiden klädd i säckväv så man kan tänka sig att det rev ordentligt när man brottades på den. En annan rolig sak är att man på 1950-talet anordnade danser på helgerna för att få tillskott till lagkassan. Danserna anordnades på ställen som Bökebergs Tivoli eller Lilla Park Klågerup. I samband med dansen hade man en uppvisningsmatch i brottning för att visa sporten. Det är annorlunda än nu. Årsmedlemsavgiften var förresten år 1948 hela 3 kronor samt att det var en träningsavgift på 50 öre i månaden.

Förr i tiden var det inte ovanligt att fotbollsspelare tränade brottning på vintern och fotboll på sommaren. Det var för att få styrka och balans.

Förr hade man heller inga barn med bokstavskombinationer så som idag. Man sa att man hade ”vilda barn” och ”lugna barn”. De vilda barnen blev lugna efter att få ha tränat och brottat av sig. Och sen var det inte mer med det.

Vad är det bästa med er förening?

- Föreningen Banér är härlig och det är en familjär stämning. Flera av oss i styrelsen har suttit mellan 25 till 50 år i styrelsen på olika poster. Det säger ju något om hur bra vi trivs.

Bästa minnet genom åren?

- Det var 1987 då vi anordnade ungdoms-SM. Det var ett jättefint arrangemang och vi tog flera medaljplatser. Det var väldigt roligt med en stor härlig ungdomsgrupp där många var duktiga. Jag började döma matcher då också. Att vara domare är väldigt roligt för man får resa runt och träffa många trevliga människor med samma intresse.

Intervjun gjordes i februari 2023

Fakta

  • Brottarklubben BK Banér bildades 1932
  • Har idag 60 medlemmar
  • Banér betyder fana
Två ungdomar som brottas på rödgul matta

Träningen hålls i Baraskolans lokaler varje vecka.

En tjej och en kille brottas i cirka 7 års åldern

Tjejer och killar brottas i samma träningsklass vid lägre ålder

Publicerad 2023-02-13 kl 15:36
Sidansvarig: Karin Rosvall
Uppdaterad 2023-02-28 kl 11:01