Stäng

Aggarps byalag

Ålderman Anders Isaksson i Aggarps byalag

Vi fick en pratstund mitt i sommaren med ålderman Anders Isaksson för att fråga vad ett byalag egentligen gör?

Berätta; vad gör ni i er förening Aggarps byalag?

"Byalagets främsta uppgift är att hålla ihop byn. Vi är som en kommunikationslänk mellan invånarna och arbetar för att vi ska bo och trivas och ha trevligt ihop här i Aggarp. Vi firar midsommar, Mårten gås och Lucia ihop och har så kallade miljödagar där vi tillsammans hamlar och vårdar våra pilealléer, tvättar skyltar och sköter den utemiljö som kommunen inte tar hand om på landsbygden. Sen fikar vi och har pubafton. Det är väldigt trevligt och jag tror det är viktigt också. Genom gemenskap mår man bra och dessutom blir det ju en grannsamverkan som är viktig för säkerheten i byn. Polisen har varit här, och även försäkringsbolaget och berättat vad man kan göra för att förebygga inbrott till exempel.

MSB – Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har ju gått ut och bett alla vara mer förberedda på kriser framöver, man ska ta ett större egenansvar helt enkelt. Det är något som vi har tagit fasta på. I vårt nästa möte har vi det som en punkt; vad kan vi i byalaget göra för att våra medlemmar ska vara bättre rustade för en kris? Hur kan vi bidra till ett säkrare samhälle?"

Hur började ditt eget engagemang i föreningen?

"Jag har själv bott i Aggarp i 45 år. Byalaget har faktiskt funnit sen 1700-talet men var under många år på 1900-talet vilande. Sen sa jag och några grannar att vi borde starta upp det igenom och det gjorde vi 1994. Just nu är jag ordförande, ålderman, i föreningen men vi byter varje år för att alla ska bidra och det inte ska vara för betungande. Det är ju engagemanget hos oss alla som bygger byn och den gemenskap som gör oss till en by."

Vad är höjdpunkterna under året i föreningen?

Jag tycker absolut det är årsmötet med gåsamiddagen och midsommarfirandet. Just på midsommar så lagar vi många kilo nypotatis ihop och sitter och äter sill och jordgubbar. Sen blir det dans runt egenklädd midsommarstång och ännu mer mat och dans. Då mår man bra. Sen är det jättevackert på Lucia när vi gör en ljusgata genom byn av marschaller och så kommer en sjungande lucia med följe till häst.

Intervjun gjordes i juli 2023

Fakta:

  • Byalaget startades på 1700-talet men i modern tappning sen 1994.
  • Medlemmar: cirka 40 hushåll
  • Kuriosa: det finns en lång historia kring Aggarp; Aggarps by har varit bebodd sedan 1000-talet. Byanamnet i gammal tid Aggathorp (efter det forndanska mansnamnet Agge). I mitten av 1500-talet bestod byn av åtta gårdar, i mitten av 1700-talet av elva gårdar. Flera av gårdarna har legat på samma plats i många hundra år, även efter enskiftet i början av 1800-talet.
  • I Aggarp har det funnits en kyrka, troligen från 1200- till 1500-talet. Dess öde är oklart. Den vitmålande granitpelaren på backkrönet vid infarten till byn minner om kyrkan.
  • Fram till mitten av 1950-talet fanns i Aggarp hantverkare, kvarnrörelse, handelsbod och folkskola.
  • Läs mer om Aggarps historia på byalagets hemsida https://www.aggarpsbyalag.se/historia/

 

 

 

Midsommarstång och tält

Gemensamt midsommarfirande i Aggarps byalag

Stor tunna med nypotatis

Mycket potatis går åt vid midsommar

En kvarn

Aggarps kvarn

Gäss

Nyfikna gäss i Aggarp

en träd allé

Vackra miljöer i Aggarp

En röd lada

Vackra äldre utomhusmiljöer i Aggarp

En vägskylt

Drottning Margaretas torg bär på flera historier

Publicerad 2023-09-08 kl 13:05
Sidansvarig: Karin Rosvall
Uppdaterad 2023-09-13 kl 12:14