Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Företagssafari med golf, hästar och god mat

Publicerad 2024-03-12 kl 11:56

Svensk Galopps projektledare Jan Carlsson samt Lotta Strömgren Jönsson och Kathrine Heiberg från Fastighet AB Bara Hippodrom berättar för kommunstyrelsen om den planerade galoppanläggningen i Bara.

Golfanläggning, galopp, fastighetsbolag, ridgymnasium, byggentreprenad och restaurang. Detta var verksamheterna som kommunstyrelsen fick besöka under årets första Företagssafari. Det här är ett av många event som näringslivsenheten arrangerar för att utveckla dialogen och relationen med företag. I Svedala kommun är arbetet med ett gott företagsklimat högt prioriterat.

Näringslivsenheten gör företagsbesök varje vecka, förra året blev det sammanlagt 63 stycken. Det vanligaste är att ETT företag får besök i deras hemmiljö, och ofta är även andra tjänstepersoner och politiker med. Nu var det dock Företagssafari vilket innebär att kommunstyrelsen åker runt och träffar flera företag i kommunen.

– Vi vill synliggöra och lära känna våra företag och människorna bakom. Samtidigt stärker vi vår förståelse för näringslivets villkor. Därför är denna typ av initiativ väldigt värdefulla! Här får vi en unik inblick bakom kulisserna medan det skapar möjligheter för våra företagare och politiker att träffas och samtala om olika frågor som är viktiga för näringslivet, säger näringslivschef Kosovar Gashi.

Golf och galopp i Bara

Drygt 20 förväntansfulla politiker och tjänstepersoner klev på bussen utanför kommunhuset. Första anhalt var den populära golfanläggningen The National i Bara. 2023 var det Skånes mest besökta golfbana – för fjärde året i rad. VD:n Jonas Edberg tog emot och bjöd på en härlig frukostbuffé medan han och Gustav Edberg, marknadsansvarig, berättade om verksamheten.  
– Vårt mål är att bli Nordens nationalarena för golf och en plats där alla känner sig välkomna. En del i detta är bland annat att fortsätta växa med rangen och utveckla den så att upplevelsen stärks. Där når vi den breda målgruppen eftersom du inte behöver ha Grönt kort. Långsiktigt vill vi till exempel även utveckla hotellverksamheten, restaurangkoncepten och företagsnätverket The National Business Club, säger Jonas Edberg.          

På The National fick kommunstyrelsen även höra det senaste om den nya galoppanläggningen som Svensk Galopp vill bygga i Bara. Lotta Strömgren Jönsson och Kathrine Heiberg från Fastighet AB Bara Hippodrom var på plats tillsammans med Svensk Galopps projektledare Jan Carlsson. Efter många år med travet på Jägersro är alltså tanken att galoppen ska ha en egen anläggning, och förhoppningen är att den ska stå klar 2027.
– Här i Bara finns alla förutsättningar. Det ska vara en komplett tränings- och tävlingsanläggning med 200 stallplatser. Samtidigt vill vi öppna dörren till galoppen för en bredare publik, berättar Jan Carlsson.  

Ridgymnasium och restaurang i fina miljöer  

Företagssafarin rullade vidare till Bökeberg Gård & Arena för ett besök hos Sveriges Ridgymnasium. Mona Falkensson, rektor, och Mikael Petersson, VD och delägare, visade runt bland stall och skolsalar i de fina fastigheterna. Här går 96 elever uppdelade i fyra klasser, och det är ett stort söktryck från hela landet. Alla går Naturbruksprogrammet med inriktning hästhållning. Däremot finns det åtta olika profiler att välja mellan, till exempel samhälle, idrott och naturvetenskap. Samtliga utbildningar ger behörighet för högre studier.
– Praktik är en viktig del av utbildningen, säger Mona Falkensson. Därför är vi väldigt glada för det fina nätverk och samarbete vi har med det lokala näringslivet.    

Förmiddagens sista stopp var centrala Svedala och Restaurang Gjuteriet som ska slå upp portarna i sommar. Här är byggarbetet i fyll gång med fasad och lokaler inför öppnandet. Redan i påsk börjar restaurangen dock sälja luncher i sin Food truck på Gjuterigatan. Det var också från denna som ägarna, Emilie och Björn Nilsson, bjöd kommunstyrelsen på lunch. Boeuf Bourguignon och Taco Carne Asada stod på menyn. De berättade också om sina planer för restaurangen som de länge drömt om i just denna lokal.
– Vi vill satsa på husmanskost med internationell prägel där lokala råvaror står i fokus.    

Även Martin Sjöström från den lokala byggentreprenören Orbital Projects var på plats. Han berättade om renoveringen av den gamla fabrikslokalen där man satsar på återbruk och att bevara den anrika byggnaden.       

40 år i Svedala

Även om besöken var kortare än vanligt kom många värdefulla perspektiv och åsikter fram under Företagssafarin. Det blev bra samtal om bland annat företagsklimatet, visioner, tillgänglighet, bygglov, detaljplaner, hållbarhet och nätverk.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M) lyfter fram vikten av ett variationsrikt näringsliv.
– Nyligen kom statistiken för sysselsättningens utveckling under 2023. I västra Skåne visar nästan alla kommuner negativa siffror medan Svedala ligger på plus minus noll. Det är ett styrkebesked! En fördel är att vi har ett variationsrikt näringsliv med många små- och medelstora företag – och inom flera olika branscher. Detta gör att det även i svåra tider finns goda möjligheter till arbete för våra medborgare.              

Företagssafarin avslutades med att kommunen uppmärksammade Jacks Sport 40 år i Svedala. Näringslivschef Kosovar Gashi överlämnade en bukett blommar till butiksägaren Jack Svensson med orden ”vi ser fram emot ytterligare 40 år i Svedala”. 

Fakta om företagsbesöken

Syftet med att besöka företagen i vardagen är att bygga relationer samt att öka kunskapen och förståelsen för deras villkor och förutsättningar. Näringslivsenheten vill lyssna in synpunkter, framtidsplaner och övriga tankar, men även vilka förväntningar företagen har på kommunen och vad som kan bli bättre.      

Dessa företag var med på Företagssafarin 

The National
På The National i Bara samlas människor för att njuta av golf på högklassiga banor och för att utvecklas på en av Europas främsta träningsanläggningar. Här kan man även prova på indoorgolf och footgolf för en varierad upplevelse. Efter en dag fylld med aktiviteter finns bekvämt boende på det anslutna hotellet. Platsen erbjuder möjligheter att avnjuta middagar, ta ett glas eller hålla konferenser i klubbhuset.
Länk till webbplatsen

Fastighet AB Bara Hippodrom
I Bara blomstrar en vision om en modern galoppanläggning. Med fokus på både hästars och människors välbefinnande skapas en attraktiv destination som strävar efter att stärka galoppsporten, öka besöksnäringen och erbjuda en mötesplats för alla. Anläggningens 200 stallplatser, 100 gästboxar och vackra omgivning ger optimala förutsättningar för både träning och tävling på internationell nivå.
Länk till webbplatsen

Sveriges Ridgymnasium i Svedala  
Sveriges Ridgymnasium, grundat 2005, erbjuder en unik gymnasieutbildning för hästintresserade elever. I lantlig miljö, med fokus på praktiska och teoretiska lektioner, ges eleverna möjlighet att utveckla både sitt hästintresse och sin talang. Utbildningen ger en gedigen gymnasieexamen med goda möjligheter till vidare studier eller arbete. 93 procent av eleverna tog studenten 2022 vilket visar på Sveriges Ridgymnasiums höga kvalitet.
Länk till webbplatsen

Orbital Projects
Orbital Projects erbjuder helhetslösningar för diverse byggprojekt. De har ett gediget kunnande inom bygg och renovering av bostäder och kommersiella fastigheter. Orbital Projects tillhör Orbital Systems som är innovatörer av effektiva vattenlösningar. De kan erbjuda allt från projektledning till installation av banbrytande produkter som Orbital Shower.
Följ Orbital Projects på Facebook

Restaurang Gjuterigatan
I juni lanserar Gjuterigatan Dining sitt gastronomiska äventyr i Svedala. Beläget i den charmiga historiska verkstadsbyggnaden vid Gjuterigatan hälsar Björn och Emilie gästerna välkomna till en kulinarisk resa. Med gedigen erfarenhet från hotell- och restaurangvärlden i Malmö och Köpenhamn strävar de efter att skapa en trivsam miljö där kärlek till säsongens råvaror, smakupplevelser, närhet, värme och gemenskap är i fokus.
Följ Restaurang Gjuterigatan på Instagram

Två personer står på en grusparkering och berättar för en grupp människor. I bakgrunden syns två stora byggnader. Foto.

Mona Falkensson, rektor på Sveriges Ridgymnasium, och Mikael Petersson, VD och delägare till Bökeberg Gård & Arena, berättar om verksamheten.

Två personer står bakom en disk och lägger upp mat från olika burkar. Foto.

Björn och Emilie Nilsson, som ska öppna Restaurang Gjuterigatan i sommar, bjöd kommunstyrelsen på lunch från sin Food truck.

En grupp människor står i en ring inne i ett hus som renoveras. På golvet står träpallar som bord och i taket hänger sladdar. Foto.

Kommunstyrelsen fick komma in och se hur arbetet med Restaurang Gjuterigatan går.

Två personer står framför en skärm och berättar för personer som sitter och äter. Genom stora fönster skymtar man naturen. Foto.

Jonas Edberg, VD, och Gustav Edberg, marknadsansvarig, berättar om The National.

Sidansvarig: Daniel Bramsell