Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Hallå där, Liam Strömstedt, kulturpristagare 2023!

Publicerad 2024-06-11 kl 12:00
Uppdaterad 2024-06-11 kl 11:30

Liuam Strömstedt tar emot Kulturpriset från Kulturnämndens ordförande Birgitta Delring.

Liam Strömstedt har tilldelats Svedala kommuns kulturpris 2023. Skådespelaren och kulturarrangören berättade om sina tankar och känslor i samband med prisceremonin på nationaldagen.
– Jag är väldigt hedrad och glad över att få ta emot denna utmärkelsen.  Det är ett kvitto på att det jag gör för kulturen i Svedala är omtyckt, säger Liam Strömstedt till svedala.se.

Först och främst, grattis! Vilka tankar och känslor har du nu när du har fått denna utmärkelse?

– Jag känner mig väldigt hedrad och glad över att få ta emot denna utmärkelsen.  För mig är priset ett kvitto på att det jag gör för kulturen i Svedala är omtyckt.

Beskriv lite mer om dig själv! Hur länge har du hållit på med teater? Vad gör du på Sveamatea?

– Jag har hållit på med teater sedan jag gick i årskurs fyra på Kyrkskolan. Då satte vi uppe en miljömusikal och av en slump så hamnade jag i skådespelargruppen. Efter att vi hade spelat våra föreställningar så kände jag att teater var väldigt roligt och något som jag ville hålla på med. Året därefter började jag i Sveamatea och har varit med här sedan dess. När jag sedan skulle söka till gymnasiet var det självklart för mig att börja på Malmö Latinskola och deras teaterprogram, och nu till sommaren tar jag studenten från Latins estetiska teaterprogram. Förutom Sveamatea har jag jobbat på Lilla Beddinge Teater och även som statist på Malmö Stadsteater, men det är i Sveamatea som mitt teaterhjärta alltid kommer att slå starkast. Utöver att jag skådespelar i Sveamatea så leder jag just nu en barngrupp, en ungdomsgrupp och en vuxengrupp. Jag är också styrelseledamot och en av två medlemsansvariga i föreningen.

Har du några långsiktiga mål med teater? I så fall vilka?

– Man kan säga att just nu har jag två mål med teatern. Det ena är att få beröra och underhålla så många människor som möjligt. Låta människor vila från verkligheten en stud och njuta av en bra, rolig, sorglig eller tankeväckande föreställning. Det andra är att någon gång skriva ett manus som sedan får spelas på någon av de stora teatrarna. Och om man får drömma riktigt stort så hade jag velat regissera en föreställning på Dramaten i Stockholm. Men mitt primära mål är ändå att kunna sprida teater och kultur till så många som möjligt.  

Vad är det som fick dig att fastna för teater? 

– Till en början så var det att kunna vara någon annan som gjorde att jag fastnade för teatern. Att få gå in i en roll som inte alls är lik sig själv och se hur den personen/rollen är. Nu när jag har hållit på med teater i några år så är det tankebanorna och den dramatiska utveckligen i en föreställning som intresserar mig mest. Men även att bara få var med i en ensemble och i teatersammanhang är något som gör att jag älskar teatern än idag.  

Har du någon som inspirerar dig just nu?

– Jag har flera olika som inspirerar mig hela tiden. Min omgivning är en ständig inspirationskälla på många olika sätt. Sen ser jag väldigt mycket upp till Edward af Sillén, Helen Sjöholm och Lars Norén.  

Vad står på agendan härnäst? Kan man se dig i någon uppsättning eller liknade? 

– Jag har olika projekt som ligger och bubblar nu men som inte är klara förrän 2025. Men jag ska vara med på Sommarscen när Sveamatea står för underhållningen den 28/6 och 5/7 nu i sommar. Annars så är det bara hålla koll på Sveamateas sociala medier så lär jag dyka upp i något där förr eller senare.