Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Hallå där, Axel Svanström, årets ledare för unga och barn 2023

Publicerad 2024-06-12 kl 15:19

Axel Stenström, Hyby Scoutkår, tar emot pris som årets ledare för barn och unga 2023 i samband med nationaldagsfirandet 2024.

Axel Stenström är spårarledare och ordförande i Hyby Scoutkår, och har tilldelats Svedala kommuns pris som Årets ledare för barn och unga 2023.
– Det är roligt att vi uppmärksammas både som scouter och som unga ledare, säger Stenström till svedala.se.

Först och främst, Grattis! Vilka känslor har du? Vad betyder denna utmärkelse för dig?

– Det känns såklart bra! Det är roligt inte bara som scout att uppmärksammas men även som ung ledare. Det är roligt att det märks vad vi gör och strävar efter, förklarar Axel Stenström för svedala.se.

Beskriv din roll i Hyby scoutkår! Vad innebär det att vara spårarledare?

– Min roll i Hyby är tvåfaldig, jag är ledare på spåraravdelning där barnen är runt 9 år, det är super roligt och spännande att få se barnen utvecklas. Jag är även ordförande i kåren.

Hur började du med scoutverksamhet? Och vad är det som gör att du fastnade för det?

– När kåren startades 1980 var min pappa först i kön och min mamma tredje. Jag har varit med i scouterna hela livet men jag fastande ordentligt på för scouterna i högstadiet när man började träffa fler och fler från andra kårer och delar av landet.

Vad är det med att vara ledare som motiverar dig?

– Det som motiverar mig att vara ledare är att få ge vidare samma uppväxt jag hade och att få göra det tillsammans med mina vänner. Det är så roligt att se fler och fler yngre engagera sig och hjälpa kåren bli bättre.

Vad tycker du är det viktigaste för att vara en bra ledare för barn och unga?

– Min tanke är att vad barnen än vill göra så löser vi det, för det är klart vi ska göra precis det de vill. det finns såklart saker kan vara svårare att lösa men det är långt ifrån omöjligt. Det kanske är att bara säga "ja" som är det viktigaste då?

Finns det något särskilt ni i Hyby gör extra bra?

– Det jag tycker vi i Hyby är extra bra på är få ner kostnaden för våra äventyr. Vårt motto är att alla ska få åka med oavsett ekonomi. Till vårt sommarläger uppe i Stockholms skärgård har vi fått ner priset med 85% och vi har också en massa utrustning man kan låna om det behövs.

Vad händer härnäst? Finns det några stora arrangemang planerade i sommar?

– Till sommaren har vi några arrangemang på agendan. Kåren kommer att åka till scouternas ö Vässarö uppe vid Stockholm. Vi har några som ska åka på läger i Norrland, Island och Norge så det är mycket på gång!