Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Ny VA-taxa från 1 januari 2024

Publicerad 2023-10-26 kl 09:57
Uppdaterad 2023-10-26 kl 10:47

Foto: Lars Owesson/Scadninav bildbyrå

Från och med 1 januari 2024 höjs vatten- och avloppstaxan för alla abonnenter i Svedala kommun. Höjningen på 17% motsvarar cirka 130 kronor per månad för en normalstor villa. Beslutet är taget av ett enigt kommunfullmäktige den 25 oktober 2023.

Vad ingår i din VA-avgift?

Du betalar för produktion och distribution av dricksvatten men också rening av spillvatten, det vill säga smutsigt vatten från till exempel kök, toalett, dusch och tvättmaskin. VA-enheten tar också hand om regnvatten som rinner ner i gatubrunnarna.

Hemma är det enkelt: du vrider på kranen eller trycker på spolknappen och allt bara fungerar. Men för att det ska fungera pågår komplexa processer som kräver kunskapsintensivt arbete och stora investeringar. Under 2023 gjorde vi en rad investeringar för att säkra vatten och avlopp i kommunen, bland annat nya pumpstationer, utbyte av vatten- och avloppsledningar samt upprustning av reningsverk. Det är bland annat det här din avgift går till.

Vad beror höjningen på?

Årets höjning beror till största delen på kraftigt ökade räntor. VA-nätet är en investeringstung verksamhet som påverkas direkt av till exempel höjda räntor. En annan stor faktor är det allmänt höjda kostnadsläget i samhället. Eftersom VA-enheten ständigt bygger ut nya ledningar och renoverar äldre påverkar detta verksamheten. Att förbättra, förnya, renovera, bygga och leverera är vårt uppdrag och vi vill vara en trygg garant för att rent vatten ska fungera nu och i framtiden.

Vatten och avlopp är inte skattefinansierat

Visste du att vatten och avlopp inte är skattefinansierat? Det var det fram till cirka 1950-talet då kommunerna fick ta över ansvaret från staten. Kommunerna fick i uppdrag att ansvara för vatten och avlopp utan att göra vinst på verksamheten och finansiera det genom en avgift till abonnenterna.

Du betalar alltså en avgift i relation till vilken typ av fastighet du bor i, hur mycket vatten du använder och de tjänster du har. Alla kostnader som rör vatten och avlopp finansieras därmed av ”VA-taxan”, det är med andra ord alla abonnenter som delar på kostnader för drift och underhåll.

Du är medlem i ett VA-kollektiv att vara stolt över

Genom VA-kollektivet får vi tillsammans ett fungerande system av rent vatten och en hållbar användning av vår miljö. Det är något vi ska vara stolta över och värna om.  Rent vatten är inte bara viktigt utan livsviktigt. VA-enheten levererar rent vatten till dig och tar hand om ditt smutsiga vatten. Alla dagar, dygnet runt.

Har du frågor?

Kontakta VA-enheten på telefon 040-626 80 00 eller via e-post: vattenochavlopp@svedala.se

VA-verkets uppdrag

Vatten- och avloppsenheten har i uppdrag att säkra och utveckla dricksvatten och avloppshanteringen. Detta gäller både befintligt system och för en växande kommun. Nu och för framtida generationer.

Mer information finns under Vatten och avlopp på kommunens webbplats.

Sidansvarig: Karin Rosvall