Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Tryggheten ökar för tredje året i rad

Publicerad 2023-11-13 kl 08:13

Kommunpolis Paul Nilsson. Foto: Niklas Michin Aristoy, Svedala kommun

Den positiva trenden håller i sig. Svedala kommun blir en alltmer tryggare plats. Årets trygghetsmätning visar att kommunen tillhör de kommuner som upplevs som tryggast i Skåne.

Polisens och Svedala kommuns trygghetsmätning för 2023 visar återigen upp en positiv trend. För tredje året i rad visar medborgarna att de känner sig tryggare i kommunen:

  • Fler upplever en ökad känsla av trygghet såväl utomhus som i kollektivtrafiken jämfört med ifjol.
  • Färre uppger att de har utsatts för brott jämfört med ifjol.
  • Inte på 10 år har oron för att utsättas för brott varit så låg.
  • Problem med skadegörelse har minskat, särskilt i Bara och Klågerup.

– Statistiken stämmer väl överens med den lägesbild vi har i Svedala kommun. Den ökande trygghetsupplevelsen i kommunen ger oss ett kvitto på att våra förebyggande åtgärder ger resultat. Medborgarnas upplevelser och synpunkter hjälper oss också att se var vi ska rikta våra insatser, säger kommunpolis Paul Nilsson.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M) gläds över resultatet.
– Jag är stolt över den fortsatt positiva utveckling som vi i Svedala kommun tillsammans har uppnått. Tryggheten är ju något som påverkar oss alla. Samtidigt vill jag betona att vårt arbete och samarbetet med polisen fortsätter. Det är genom samverkan vi gör Svedala till en ännu tryggare kommun. Detta är en viktig och långsiktig fråga.

Trygghetsmätningen visar också att det finns områden att jobba vidare med för en fortsatt positiv utveckling. De mest framträdande otrygghetsfaktorerna är buskörning med mopeder och motorcyklar samt ordningsstörningar från ungdomsgäng.
– Redan idag arbetar vi till exempel inriktat kring buskörning och gör riktade insatser med trafikkontroller i skolorna. Vid behov tar vi kontakt med vårdnadshavare. Arbetet ger både ett direkt resultat och är en del av vårt förebyggande långsiktiga arbete, berättar Paul Nilsson.

Karl Dannestam, säkerhets- och beredskapschef i Svedala kommun, påpekar vikten av den positiva trenden som trygghetsmätningen visar.
– Ju fler som känner sig trygga, desto fler rör sig ute. Om många rör sig ute känner sig ännu fler tryggare. Det är sådana positiva spiraler som vi vill åstadkomma långsiktigt.
– Nu tar vi med oss medborgarnas feedback och kommer att arbeta vidare med prioriterade områden i vår handlingsplan, bland annat trafikbeteenden och skadegörelse, avslutar han.

Läs mer i pressmeddelandet från lokalpolisområde Trelleborg som Svedala kommun tillhör

 

Sidansvarig: Linda Holst