Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Medarbetarundersökningen 2023 visar fortsatt bra resultat

Publicerad 2023-11-10 kl 13:10

Några av kommunens medarbetare: Johan Palmgren, samordnare, Marie Andreasson, rektor, Johan Lundgren, kommundirektör, Kosovar Gashi, näringslivschef, och Teresa Fridell, stabschef.

Årets medarbetarundersökning i Svedala kommun visar fortsatt mycket bra resultat. Till exempel får ”Mitt arbete känns meningsfullt” snittresultatet 4,49 på en femgradig skala, och ”Jag ser fram emot att gå till arbetet” får 4,02. Detta visar att kommunens målmedvetna satsning på att vara en bra arbetsgivare ger resultat.

Undersökningen mäter även employee Net Promoter Score (eNPS) som mäter ambassadörskap. Här har kommunen gjort en stor ökning sedan 2021. Då var det ett värde på 19 och 2022 kom toppnoteringen på 36. I år blev värdet 33 som också är väldigt bra. Det är 51 procent som kan rekommendera Svedala som arbetsgivare vilket kan jämföras med 43 procent 2021.

Medarbetarundersökningen innehåller även HME-frågor som står för hållbart medarbetarengagemang. Dessa är framtagna av Sveriges Kommun och Regioner vilket gör att resultatet går att jämföra med andra kommuner. HME-frågorna delas upp i fyra olika index: total, motivation, ledarskap och styrning.

På ledarskap ökar resultatet för både ”Min närmaste chef visar uppskattning för mina arbetsinsatser” och ”Min närmaste chef visar förtroende för mig som medarbetare”. Detta från redan höga snittbetyg vilket gläder Johan Lundgren särskilt. Sedan han övertog rollen som kommundirektör i Svedala 2019 har han mycket medvetet satsat på just chefs- och ledarskapet. Regelbundna Chefsforum, internat, workshops och fortbildningar är återkommande inslag.
– Vi vill göra skillnad för dem som bor och verkar i Svedala kommun. Våra medarbetare är den viktigaste resursen, och ett gott ledarskap är avgörande för att lyckas. Chefer är de starkaste kulturbärarna och måste gå före. Därför är det riktigt roligt att resultatet för ledarskapet ökar generellt, säger kommundirektören.

Sett till samtliga fyra index ligger Svedala kommun fortsatt högt. ”Index total” ligger på 80 av 100.    
– Genom olika projekt och insatser jobbar vi mycket aktivt med att vara en bra arbetsgivare. Till exempel är ett av kommunens fyra målområden denna mandatperiod ”Attraktiv arbetsgivare”. Medarbetarundersökningen ger oss värdefull information i detta viktiga, och ständigt pågående, arbete. Att erbjuda attraktiva arbetsplatser med god arbetsmiljö och ett starkt ledarskap skapar goda förutsättningar att rekrytera, utveckla och behålla duktiga medarbetare, säger HR-chef Kim Nybble.

I år har 86 procent av kommunens ca 1500 tillsvidareanställda svarat på undersökning. Förra året var det 84 procent.  

Fakta

  • 86 procent av kommunens ca 1500 tillsvidareanställda har besvarat enkäten.
  • 51 procent kan tänka sig att rekommendera Svedala kommun som arbetsgivare till en vän eller bekant. 2021 var den siffran 43 procent och förra året 52 procent.
  • Svedalas resultat för HME, hållbart medarbetarengagemang, ligger på 80 av 100 vilket är mycket bra.

Sidansvarig: Linda Holst