Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Ny taxa för vatten och avlopp 2023

Publicerad 2023-02-15 kl 20:23

Från och med 1 mars 2023 höjs vatten- och avloppstaxan för alla abonnenter i Svedala kommun. Höjningen på 22 procent motsvarar cirka 137 kronor per månad för en normalstor villa. Beslutet togs av kommunfullmäktige på onsdagkvällen.

Vatten- och avloppstaxan uppdateras regelbundet för att finansiera för drift och underhåll. På onsdagens kommunfullmäktige beslutades det att VA-taxan höjs med 22 procent från och med 1 mars. Höjningen kommer att märkas från och med fakturan som kommer i april

Storleken på detta års höjning beror på många saker, bland annat högt ränteläge och allmänt ökade kostnader. Till detta läggs de utgifter kommunens VA-enhet har för äldre ledningar som ska bytas ut samt utbyggnad av vattenledningsnätet.

– Taxan måste följa VA-verksamhetens kostnader, och höjningen som nu har gjorts är det som krävs för att inte behöva sänka kvalitén på vår vatten- och avloppshantering. Om vi skulle finansiera verksamheten med lån skulle det bara leda till ännu högre kostnader kommande år. Alla kommuner står inför det här problemet, och Svedalas taxa kommer efter denna höjning fortsatt ligga på samma nivå som jämförbara kommuners, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Stoy (M).

VA-taxan påverkas av vilken slags fastighet du bor i, hur mycket vatten du använder och de tjänster du har. Alla kostnader för vatten och avlopp finansieras av VA-taxan, och alla abonnenter delar på kostnader för drift och underhåll, utan skattefinansiering. Verksamheten ska inte gå med vinst men måste gå runt ekonomiskt. Från och med 2023 kommer abonnenterna faktureras fyra gånger per år och inte tre som tidigare.

Du kan titta på stora delar av kommunfullmäktigemötet i efterhand på vår sida för webbsändningar från kommunfullmäktige. Så fort protokollet är justerat kan du även läsa det på svedala.se.

Sida för kommunfullmäktiges webbsändningar

Sida för kommunfullmäktigeprotokoll

Sidansvarig: Linda Holst