Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Lokal historia tillgängliggörs

Publicerad 2023-02-09 kl 10:33
Uppdaterad 2023-02-13 kl 17:01

Exempel från Trelleborg hur de nya vägskyltarna kan komma att se ut.


Grattis Hanna!  Du har blivit projektledare för det nya historieprojektet om Svedala kommun som nu sätter igång.

Berätta vad projektet innebär?

- Det är Föreningen Svedala-Barabygden och vi på Svedala bibliotek som tillsammans har ansökt och fått pengar för att tillgängliggöra historien i våra kommundelar på ett nytt sätt.

Dels ska vi göra nya skyltar på ett 30-tal vägar i kommunen där man genom en mycket kort text nedanför vägnamnet får en förklaring på vem personen var. Till exempel finns ”Fru Görvels gata” i kommunen. Vem var hon? Vad gjorde hon så att hon fick en egen väg uppkallad efter sig? På alla stolpar finns det sen QR-koder till webben där man kan läsa mer.

Dessutom kommer texter bli inlästa och på vår historiska portal "Olga" kommer även en interaktiv karta att ligga som visar var skyltarna finns. Det kommer också bli en bok där man kan fördjupa sig i historierna samt en illustrerad barnbok för att tillgängliggöra historierna för de yngre.
Länk till Olga – din lokala historieportal

Vad tror ni detta kan leda till?

- Vår förhoppning är att öka folkbildandet och sprida kunskap om kommunens historia samt öka intresset hos besökare och turister.

Vilka är med i projektet?

- Det är främst Föreningen Svedala-Barabygden som utgör grunden i projektet men sen är flera enheter på kommunen som Gata-parkenheten och även näringslivsenheten med. Jag är representant från Svedala bibliotek och är projektledare. Men för att historierna ska spridas och ge den kunskap som vi vill förmedla behöver vi en bred förankring och därför samarbetar vi brett i hela kommunen med olika lokal uppdragstagare för att hela projektet ska bli omfångsrikt.

När ska projektet vara klart?

- Allt ska vara färdigt i december 2024 men vi kommer att släppa saker allt eftersom de blir färdiga. Vi lägger upp all aktuell information om projektet löpande på bibliotekets hemsida.

Kontakt: Hanna Svärdh Nilsson

Sidansvarig: Linda Holst