Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Svedala är en av landets tryggaste kommuner

Publicerad 2023-12-12 kl 09:20

Karl Dannestam, säkerhets- och beredskapschef på Svedala kommun.

På listan över Sveriges tryggaste kommuner hamnar Svedala på plats 8. Detta blir resultatet i en jämförelse kring arbetet med trygghet och säkerhet i landets 290 kommuner. Det är Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som varje år sammanställer statistik och rangordnar kommunerna.

Syftet med jämförelsen är att stimulera och uppmuntra till förbättringsarbete och ökad effektivitet kring trygghet och säkerhet i kommunerna. De områden som kartläggs är anmälda brott, personskador och utvecklade bränder. Kategorin anmälda brott handlar både om våldsbrott samt stöld- och tillgreppsbrott. Här har Svedala kommun ett bra resultat som ligger långt under rikssnittet. Även när det gäller personskador ligger Svedala en bra bit under snittet i landet.

– Plats 8 i Sverige är ett riktigt bra betyg för vårt arbete med trygghet och säkerhet. Tidigare i höstas visade även polisens trygghetsmätning för tredje året i rad att Svedala kommun blir en alltmer tryggare plats. Detta stämmer också väl in på den bild vi har av kommunen idag. Samtidigt får vi aldrig slå oss till ro och bli nöjda. Vi kommer fortsatta målinriktat med vårt förbyggande arbete kring trygghet och säkerhet tillsammans med polisen. Detta är en prioriterad och långsiktig fråga, säger Karl Dannestam, säkerhets- och beredskapschef på Svedala kommun.          

Förutom Svedala finns ytterligare två skånska kommuner bland topp 8 i landet – Lomma och Vellinge.

I statistiken från SKR och MSB finns även delar från räddningstjänsten, till exempel svarstider och samverkan mellan räddningstjänst och sjukvård.

Länk

Läs mer om ”Öppna jämförelser: trygghet och säkerhet 2023” på Sveriges Kommuner och Regioners webbplats

Sidansvarig: Linda Holst