Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Insamling av förpackningsavfall

Publicerad 2023-12-15 kl 10:13

Nya regler för insamling av förpackningsavfall gäller från 1 januari 2024. Foto: Avfall Sverige

För att öka återvinningen och göra det lättare att göra rätt har Sveriges regering beslutat om nya regler för förpackningsinsamling. Beslutet innebär att landets kommuner tar över ansvaret för insamling av hushållens förpackningar senast den 1 januari 2024. Det blir också krav på att alla hushåll ska få insamling fastighetsnära senast januari 2027.

Krav på fastighetsnära insamling

Senast den 1 januari 2027 ska alla bostäder ha insamling av förpackningar av papper, plast, glas och metall, så kallad fastighetsnära insamling. Det innebär att kommuninvånarna ska kunna lämna förpackningar till återvinning nära sitt boende. Utöver detta ska skrymmande förpackningar av papper och plast samlas in på lättillgängliga insamlingsplatser.

Vad händer i Svedala kommun?

Från och med 1 januari 2024 tar Sysav över ansvaret för insamlingen av förpackningar från hushåll via återvinningsstationer och fastighetsnära insamling i Svedala kommun. För de flesta hushåll kommer detta inte innebära några större förändringar.

Senast 2027 ska fastighetsnära insamling (FNI) vara infört i hela Sverige. I Svedala kommun finns redan idag fastighetsnära insamling av förpackningar för de som bor i villa.

Sysav informerar fastighetsägare och villahushåll löpande om kommande förändringar via bland annat sysav.se och utskick med post.

Fakta

Sysav tar över ansvaret för återvinningsstationerna (ÅVS)

Från och med årsskiftet tar Sysav över ansvaret för tömning och städning av återvinningsstationerna i Svedala kommun. Vill du veta när nästa tömning är eller göra en felanmälan? Från och med 1 januari hittar du tömningsschema för återvinningsstationerna på sopor.nu. Här kan du också göra felanmälan om det behöver tömmas eller städas. Tack för att du sorterar dina förpackningar!

Webbplats Sveriges avfallsportal - Sopor.nu

Ordlista

Återvinningsstation: Återvinningsstationen (ÅVS) är obemannad och endast till för hushållens förpackningar. Här kan du lämna förpackningar av plast, papper, glas och metall.

Återvinningscentral: På återvinningscentralen kan du lämna saker till återbruk, grovavfall, elektronik, vitvaror och farligt avfall.

Förpackningar: Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad. Förpackningar ska sedan sorteras utifrån materialslag som pappersförpackningar, glasförpackningar, plastförpackningar och metallförpackningar.

Om en förpackning består av flera material som inte går att separera sorteras den efter det material som den består mest av. Korkar, lock och andra delar som är lätta att ta av sorteras för sig.

Exempel på sådant som inte är en förpackning är förvaringsaskar till cd-skivor, videokassetter, värmeljushållare och liknande.

Sidansvarig: Linda Holst