Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Utveckling och stolthet i fokus när skolan samlade medarbetarna

Publicerad 2023-08-15 kl 17:34

Att skapa en känsla av gemenskap och stolthet över att arbeta inom skola i Svedala kommun. Det var ett av målen när kommunen idag hade samlat skolans pedagogiska personal till en stor upptaktsdag med kompetensutveckling i fokus. På programmet stod föreläsningar om bland annat god undervisning, elevdemokrati och hjärnforskning i vardagen.

Drygt 500 deltagare var samlade på Aggarpsskolan i Svedala idag. Det var lärare och pedagogisk personal i grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen.
– Det är jättekul att kunna samla alla så här igen! Detta är första gemensamma kompetensutvecklingsdagen för denna grupp sedan pandemin. I maj hade vi en liknande dag för barnskötare och förskollärare. Vi vill satsa på kompetensutveckling för våra medarbetare i skolan, de arbetar ju med vår framtid, berättar utbildningschef Fredrik Aksell.     

Så mycket bättre tillsammans

I skollagen står det skrivet att utbildning ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Dagen var en plattform för det senare, det vill säga att dela med sig av den kunskap och beprövade erfarenhet som utvecklas ute i verksamheten.
– Vi har valt att benämna denna dag för ”Så mycket bättre tillsammans”. Det är viktigt att få prata om undervisning, som ju är kärnan i lärares uppdrag, tillsamman med kollegor. Vi vet att det finns mycket framgångsrikt arbete på våra skolor, och idag ville vi skapa möjligheter för våra lärare och pedagoger att upptäcka detta hos varandra, säger utvecklingsstrateg Michael Rystad.

Dagen har också varit startskottet för skolornas gemensamma ambition att utveckla undervisning som gör skillnad.  
– Detta innebär ett fördjupat fokus på utveckling av undervisning för våra skolor. Vi ska flytta fokus från eleverna till vad undervisningens kvalitet leder till för elevernas lärande, berättar områdeschef Lise-Lott Nilsson.

Spännande föreläsare

Programmet för dagen innehöll flera externa föreläsare. På förmiddagen pratade Lilian Helgason, ordförande för Sveriges Elevråd, om elevdemokrati och elevinflytande. Dessutom föreläste Anette Jahnke, forskare och lektor, om beprövad erfarenhet. Vad innebär detta och hur tillämpas det i skolan?

På eftermiddagen svarade Urban Hansson på den intressanta frågan ”Vad är god undervisning?”. Urban arbetar för att utveckla ledarskap och arbetsformer inom utbildningsorganisationer, kommuner, offentlig förvaltning och i näringslivet. Tillsammans med Skolkompaniet har han tagit fram ett koncept som visar undervisningsskicklighet i praktiken.

Lena Skogholm, beteendevetare och pedagog, avslutade dagen med ”Hjärnforskning i vardagen”. Hon visade på hur man kan dra nytta av konkreta verktyg för att utveckla proffsigare bemötande, ledarskap och kommunikation.

Berättelser om framgångsrikt arbete

De 500 deltagarna har också fått lyssna på presentationer av sina kollegor. 11 olika spår fanns att välja på där medarbetare i Svedala kommun berättade om sitt framgångsrika arbete och vilka erfarenheter det har gett. Det handlade om bland annat självledarskap, utepedagogik, ordförrådets betydelse och systematiskt kvalitetsarbete.       

Utbildningschef Fredrik Aksell är mycket nöjd med dagen. Samtidigt blickar han redan framåt.
– 2025 är Svedala kommun värd för Lärarnas skolutvecklingskonferens i Skåne. Det ser jag fram emot! Vi är ju en kommun som satsar mycket på skolan och vill gärna synas i dessa sammanhang.

Tre röster om dagen

Person i vit- och svartrandig skjorta som ler mot kameran. Foto.

Elisabeth Thorsell

Elisabeth Thorsell, mellanstadielärare på Spångholmsskolan:
”Att ha sådana här utvecklingsdagar är otroligt viktigt. Utbildningsmässigt får man mycket med sig från olika aktörer. Sen är det ju kul att komma till nya lokaler, att se kollegorna runt om i kommunen, och att möta våra chefer och ledare.

Anette Jahnkes föreläsning om beprövad erfarenhet och Urban Hansson som pratade om god undervisning var väldigt bra. Urban var förresten i mitt klassrum och auskulterade för ca 20 år sedan. Då var han i början av sin karriär men har nu utvecklat sina tankar ytterligare. Urban har verkligen ett ödmjukt förhållande till lärares profession.”

Man med skägg i brun skjorta ler mot kameran. Foto.

Dennis Wollmer

Dennis Wollmer, SO-lärare på Aggarpsskolan:
”Det är kul att få byta erfarenheter med kollegor från andra skolor. Dagen har också gett mycket ny kunskap att ta med sig. Särskilt Urban Hansson som föreläste om god undervisning stack ut.

Det var också bra att vi under ett pass kunde välja mellan 11 olika spår. Ämnena var intressanta, och eftersom det inte var så många i varje grupp var det lätt att få till samtal.”

Kvinna i svart blus ler mot kameran. Foto.

Ulrika Janér

Ulrika Janér, lärare på Roslättsskolan:
”Det är härligt att vara tillsammans en sådan här dag och lära av varandra. Jag är också väldigt glad för att hela kommunen nu har fått lyssna på Urban Hansson om god undervisning. Hans föreläsning på Roslättsskolan för något år sedan hjälpte oss vidare i vårt skolutvecklingsarbete.”   

Sidansvarig: Daniel Bramsell