Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Betyget för företagsklimatet ökar igen

Publicerad 2022-05-31 kl 14:36

Svenskt Näringsliv presenterade Svedala kommuns resultat vid en näringslivslunch i Törringelund. Foto: Daniel Bramsell/Svedala kommun

Drygt 40 företagare kom till Törringelund på näringslivslunch idag för att ta del av Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Resultatet för Svedala kommun visar att det sammanfattande betyget för företagsklimatet ökar för tredje året i rad. Det är mycket glädjande!

En person i röd tröja och vita byxor framför en PowerPoint-presentation på storskärm, foto.

Carina Centrén, regionchef på Svenskt Näringsliv, presenterade Svedala kommuns resultat.

Många företagare var på plats på Törringelund för att träffa kommunen och företagskollegor på ett trivsamt sätt. Huvudnumret var dock Svenskt Näringslivs enkätundersökning som offentliggjordes idag. Carina Centrén, regionchef på Svenskt Näringsliv, var inbjuden gäst för att presentera Svedala kommuns resultat.

Knappt 200 av kommunens ca 1675 företag fick enkäten i år, i första hand medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. 91 av dessa har svarat. På den viktiga frågan "Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen?" fick Svedala kommun betyget 3,3 på en sexgradig skala. Det är en höjning för tredje året i rad och det bästa resultatet på 11 år. Ifjol var betyget 3,1.

– Det är kul och motiverande att se att vi ökar på 13 av 15 områden. Vi inom kommunen ska tillsammans med näringslivet fokusera på den positiva trend vi ser och säkerställa att vi fortsätter på den inslagna vägen – både på kort och lång sikt, säger näringslivschef Kosovar Gashi.  

De områden som ökar mest är ”upphandling”, ”service och bemötande” samt ”kommunens information till företagen”. 

– Ännu en gång får vi ett tydligt kvitto på att vår utvecklingsresa tas emot positivt av företagarna. För mig som kommunstyrelseordförande är näringslivsfrågorna högt prioriterade och det gläder mig mycket att företagarna i kommunen uppskattar och har noterat våra förbättringar och satsningar, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande. 

I höst kompletteras enkätresultaten med statistik från bland annat Statistiska centralbyrån och det sammanlagda betyget ligger till grund för en kommunranking som offentliggörs i september. 

Svedala kommuns siffror i sin helhet

Tio personer äter mat vid tre olika bord, foto.

I samband med Svenskt Näringslivs presentation bjöds det på god lunch i Törringelund.

Sidansvarig: Linda Holst