Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Svedala kommun följer händelseutvecklingen i Ukraina

Publicerad 2022-03-02 kl 16:26
Uppdaterad 2022-06-23 kl 16:12

Svedala kommun följer händelseutvecklingen i Ukraina och har en god beredskap. I det korta perspektivet finns ingen påverkan på kommunens verksamheter. Nationella myndigheter ansvarar för att bevaka vad som händer och kopplar in kommunen om det sker något som förväntas ha en direkt påverkan på oss.

Frågor och svar

Attacken mot Ukraina väcker frågor från allmänheten kring krisberedskapen i Svedala kommun. Vi uppdaterar därför efterhand med relevant information och vanliga frågor.

Hur kan jag hjälpa till?

Många vill hjälpa personer som är på flykt från Ukraina just nu. Svedala kommuns verksamheter har i dagsläget inte behov av mat, kläder och privatbostäder för uthyrning. Flera frivilligorganisationer tar emot gåvor och pengar för stöd till de drabbade i Ukraina och samordnar olika hjälpinsatser. Du kan alltid gå in och anmäla ditt intresse till familjehem om ett eventuellt framtida behov skulle uppstå med ensamkommande barn.

E-tjänst: Intresseanmälan familjehem

Vad gör Svedala kommun?

I det korta perspektivet finns ingen påverkan på kommunens verksamheter.

Nationella myndigheter följer händelseutvecklingen och om det sker något som får en direkt påverkan på Sverige, Skåne och Svedala får kommunen information om detta.

Ur Svedala kommuns perspektiv gäller vårt grundläggande ansvar att bedriva våra samhällsviktiga verksamheter oavsett vilken yttre påverkan som finns. Detta oberoende om det är en pandemi eller ett krig inom Europas gränser. Tills dess att regeringen formellt höjer nationens beredskap finns heller inga andra uppdrag än de som normalt är riktade till kommunen.

Var finns skyddsrum?

I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum i olika typer av byggnader. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. På Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) webbplats finns en karta över alla skyddsrum i Sverige. Där kan du också få svar på många av de vanligaste frågorna om skyddsrum.

Skyddsrumskarta (msb.se)

Länkar för dig som vill läsa mer

Vi har samlat några länkar för dig som vill ha mer information om kriget i Ukraina.  

Var källkritisk och följ utvecklingen på krisinformation.se

En viktig uppgift för oss alla är att vara uppmärksam på den information som vi får till oss och att inte sprida rykten eller felaktig information vidare. Sök därför information från trovärdiga källor. På Krisinformation.se finns samlad information från svenska myndigheter. Där kan du också läsa om hur du kan hantera eventuell oro, både hos dig själv och hos barn.

Kriget i Ukraina – Krisinformation.se

Stöd vid oro för krig – Krisinformation.se

Så kan du prata med barn och unga om kriget i Ukraina

Det kan vara svårt att prata med barn och unga om det som händer just nu. Bris och Försvarsmakten har tagit fram råd för hur du som vårdnadshavare eller skolpersonal kan prata med barn om deras oro.

Att prata med barn om oro för omvärldsläget – Försvarsmakten (forsvarsmakten.se)

Migrationsverket

Migrationsverket har samlat vanliga frågor och svar om vad som gäller för personer från Ukraina.

Situationen i Ukraina – Migrationsverket.se

 

Sidansvarig: Linda Holst