Segeå och Höjeå

Damm i Törringe anlagd inom Segeåprojektet.
Kontakt
Största delen av Svedala kommun ligger inom Segeåns avrinningsområde, det vill säga det vatten som faller på marken avrinner slutligen via Segeån ut i Öresund. Men även en liten del av kommunen ligger inom Höjeås avrinningsområde. Svedala kommun är medlem i Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd och Höje å Vattenråd och bidrar till respektive åtgärdsprojekt, Segeåprojektet och Höje å åtgärdsprogram.
Segeå
Sege å är ett vattendrag som löper genom sju skånska kommuner. Huvudfåran löper 4,6 mil från Börringesjön och mynnar ut i Öresund i Malmö.
Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd arbetar sedan år 2000 med det så kallade Segeå-projektet där syftet är att Sege å ska nå en god ekologisk status. Genom att anlägga våtmarker bidrar projektet till att reducerar närsalter (kväve och fosfor) ut till havet och ökar den biologiska mångfalden i och kring Sege å. Projektet genomför även utredningar och försöker finna andra lösningar som kan förbättra statusen i ån.
Upptäck och lär med vattenpedagogik
Segeåprojektet arbetar även med vattenpedagogik och erbjuder exkursioner för skolklasser med bland annat håvningar i Sege å. Utomhuspedagogik ger möjlighet att i lärandet uppleva med alla sinnen och att skapa en relation till närmiljön och till naturen. Genom exkursionerna kan samspelet mellan människa och natur synliggöras och barnen får erfarenhet av att utföra systematiska undersökningar, observationer och experiment på temat vatten.
Projektet anordnar även fältvandringar om olika spännande ämnen inom vattenvård som allmänheten är välkommen att närvara på.
Läs mer om vårt arbete på Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråds hemsida, öppnar ny flik
Följ gärna Segeå-projektet på Facebook och Instagram. Läs om till exempel vilka spännade aktiviter som är på gång vid Sege å.
Instagram: Segea_projektet
Facebook: Segeåns Vattendragsförbund och Vattenråd
Höjeå
Höje å är ett vattendrag som löper genom fyra skånska kommuner. Huvudfåran löper ca 35 km från Häckebergasjön och mynnar ut i Öresund vid Lomma.
Vattenvårdsarbetet i Höje å har, genom det mellankommunala samarbetet inom Höjeåprojektet, nuvarande Höje å åtgärdsprogram, pågått sedan början av 1990-talet och är med det ett av de mest långsiktiga, systematiska och framgångsrika vattenvårdsprojekten i landet.
Höje å är ett komplext avrinningsområde med många olika intressen som påverkar och påverkas av vattenfrågorna. Avrinningsområdet ligger i en expansiv region med ett stort exploateringstryck och både andelen hårdgjorda ytor och åkermark är hög. Det finns även höga naturvärden i området. Målsättningarna och syfte med Höje å åtgärdsprogram har framför allt sin utgångspunkt i lokala behov och drivkrafter för en bättre vattenmiljö och en bättre hushållning med vatten samt regionala- och kommunala miljömål. Även nationella och internationella miljömål som Vattendirektivet, Översvämningsdirektivet, Havsmiljödirektivet, Baltic See Action Plan samt de svenska miljömålen ligger till grund för syfte och mål.
Genom att anlägga bland annat våtmarker bidrar projektet till att reducera närsalter (kväve och fosfor) ut till havet och ökar den biologiska mångfalden i och kring Höje å. Vattenrådet genomför även utredningar och försöker finna andra lösningar som kan förbättra statusen i ån.
Läs mer om vårt arbete, webbplats Höje å vattenråd, öppnar ny flik
Letar du efter vattenrelaterad information? - Testa vår webbaserade fritt tillgängliga vattenkarta som Höje å vattenråd tagit fram i samarbete med Kävlingeåns vattenråd och Sege å vattendragsförbund och vattenråd.