Stäng

Invasiva arter

Här ser du hur en jätteloka ser ut. Foto: Naturvårdsverket

Invasiva främmande arter är ett av de största hoten mot biologisk mångfald. De konkurrerar ut inhemska arter, försämrar ekosystemens funktion och kostar årligen enorma summor i bekämpningsåtgärder, minskad produktion och förstörd egendom.

Invasiva främmande är arter som med människans hjälp flyttats från sin ursprungliga miljö och i sin nya omgivning börjar sprida sig snabbt och orsakar allvarlig skada för ekosystem, infrastruktur eller människors hälsa vilket medför stora kostnader för samhälle och enskilda.

Vad du gör som privatperson spelar stor roll. Vi sprider invasiva främmande arter ofta utan att ens veta om det. Det gör du genom att bland annat slänga växtavfall i naturen, slänga dem på komposten eller ta med dig växter och frön hem från en utlandsresa.

Invasiva växter och djur på EU:s förteckning

Det finns just nu nästan 100 arter på EU-förteckningen över invasiva främmande arter. Dessa arter får inte introduceras i landet, spridas i naturen eller gynnas att bli fler. Det är också förbjudet att ha, sälja, byta och importera dessa arter. På Naturvårdsverket.se kan du läsa om hur dessa växter och arter ser ut, och hur du ska bekämpa dem.

Invasiva arter (Naturvårdsverket.se)

Invasiva arter och problemarter i Svedala kommun

Vi arbetar för att utrota dessa arter så de inte sprider sig och förstör den naturliga biologiska balans. Det finns också flera arter som inte räknas som invasiva men ändå ställer till stora problem för våra inhemska arter, de kallar vi problemarter. Följande invasiva arter och problemarter finns i Svedala kommun:

Rapportera fynd

Allmänhetens rapporter är viktiga för att kunna följa arternas förekomst och utbredning, och för att kunna förebygga fortsatt spridning. Om du hittar vad du misstänker är en invasiv art kan du rapportera in den på Artportalen. Du behöver skapa ett konto för att kunna rapportera.

Artportalens webbplats (SLU Artdatabanken)

Så hanterar vi invasiva arter

Vi arbetar aktivt för att bekämpa bland annat jättelokan genom en löpande bekämpningsplan på de områden vi känner till och genom att undersöka och utvärdera olika metoder för effektiv bekämpning.

Bekämpningsplanen i dagsläget innebär huvudsakligen att plantorna huggs ner 3–5 gånger per säsong för att undvika att växten sprider sig och för att utarma plantorna över tid. Det är ett tålmodigt arbete som kommer att kräva flera år på de ytor som bekämpas.

Alla gudaträd är borta på kommunalmark. Vi håller koll på att de fröer som fortfarande finns kvar i marken inte ger upphov till nya växter.

Så hanterar du ditt trädgårdsavfall

Invasiva växtarter hör inte hemma i komposten. De riskerar att inte brytas ner utan frön och växtdelar får i stället hjälp att spridas när du sedan använder kompostjorden. Av samma anledning ska du inte slänga avfall från invasiva växter i återvinningscentralens fraktion för kompost eller växtavfall.

Invasiva arter som till exempel jättebalsamin, parkslide och jättebjörnloka, slänger du förpackat i plastpåsar i restavfallet, eller förpackat i containern för brännbar rest på Sysavs återvinningscentral. Läs mer om hur du hanterar ditt trädgårdavfall på Sysavs webbplats.

Webbplats Sysav

Lär dig mer om invasiva arter

Naturvårdsverket

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) Artdatabank

SLU Artdatabank tillhandahåller tjänsterna Artfakta (samlad artinformation) och Artportalen (rapporteringssystem för artobservationer). 

Publicerad 2022-06-02 kl 15:08
Sidansvarig: Jenny Ahlqvist
Uppdaterad 2023-06-26 kl 14:03