Svedala Manskör
Vi fick en tonsäker intervju med Robert Litsberger som varit ordförande i åtta år och som precis har lämnat över klubban precis till nya ordförande; Andreas Magnusson.
Vad gör er förening?
Andreas: Vi sjunger av hjärtats lust! Att träffas och sjunga är gott för både kropp och själ. Jag tycker det är lite terapeutiskt. Vi övar varje vecka och sen har vi många uppträden, ungefär en per månad, det är väldigt roligt. Vi åker också på körresor både i Sverige och utomlands och tar emot gästande körer. Vi har dessutom utvecklingsdagar då vi bjuder in särskilt duktiga sångpedagoger som utvecklar oss både som individer och som kör.
Robert: Kören startade för 117 år sen av Nils Fredriksson och Josef Linderoth. Sen dess har kören sjungit och underhållit både här hemma i bygden och utomlands. Under åren har kören vuxit och krympt och vuxit igen i omgångar. Vi fick ett stort uppsving i samband med TV-programmet Körslaget för cirka 15 år sen. Idag är 26 medlemmar och flera stödmedlemmar. De är ett jättebra gäng men när vi sjunger upp, särskilt utomhus vid Valborg eller Julmarknaden, vill vi gärna vara fler. Så vi välkomnar gärna nya medlemmar som vill sjunga och ha en social samvaro i kören.
Hur började ert engagemang?
Andreas: Jag har sjungit i kör sen jag var liten så när jag flyttade från Stockholm till Skåne var det naturligt för mig att söka upp en kör som jag kunde fortsätta i. Jag hittade denna kör och har sjungit och engagerat mig i den sedan dess. Varför man engagerar sig? Vi vill ju ha kul tillsammans och må bra! Sen har vi ett jättefint samarbete med Svenska kyrkan som vi får hyra och låna lokaler av mot att vi ger konserter i kyrkan. Flera av våra körmedlemmar är ju med i kyrkan och dess körer så det blir en bra kombination.
Robert: Jag är fotbollsspelare men tyvärr har knäna tagit mycket stryk under åren. En kompis frågade om jag inte ville börja och när jag testade på så förstod jag att jag kunde se kören som en lagsport. Vi är fyra stämmor och jag är med i anfallet - det vill säga tenoren. Skämt och sido, det är en jättefin lagsport och man mår väldigt bra att vara med i en kör. Dessutom är vi en fantastisk kör med folk från hela yrkeslivet. Vi har lärare, poliser, egna företagare från samhällets olika verksamheter. Det blir ett väldigt trevligt nätverk som berikar en på flera sätt.
Vad är det roligaste med att sjunga i er kör?
Robert: Julkonserten! Det blir alltid en magisk stämning. I kyrkan kommer klangerna och stämningen fram på ett fint sätt. Julgranarna lyser och folk lyssnar gärna in både oss och julstämningen.
Andreas: Jag uppskattar så mycket att man träffar människor som man annars inte skulle umgås med. Jag har märkt under årens lopp hur mycket jag har lärt mig av dem. Dessutom känner jag friden i mig för när jag kommit hit och sjunger på övningarna så fokuserar jag helt på det och man blir liksom ”mindfull” för det går inte att tänka på allt annat just den stunden. Och att få fokusera och dessutom sjunga vackert och lyssna hur fint kören sjunger ihop tror jag man mår bra av!
Fakta och historik:
- Svedala Manskör startade sin verksamhet den 17 mars 1907 av Nils Fredriksson och Josef Linderoth.
- Kören hade sitt första framträdande i samband med invigningen av Svedala Folkets Hus den 17 november 1907.
- År 1939, den 30 april, höll kören en vårkonsert i Stadsparken Svedala, en tradition som sedan upprätthållits i alla år. Samma år invigde Nils Fredriksson som nu var hedersledamot, körens standar.
- 1944 erhöll kören av Norska delegationen, en norsk flagga som tack för att kören vid flera tillfällen medverkat i arbetet för Norgehjälpen under krigsåren.
- Vid sammanslagningen av Svedala Köping och Svedala Lantkommun år 1949 deltog kören med skönsång.
- Under de 100 åren som kören funnits har många framträdanden gjorts både i Sverige och utomlands inte minst i Tyskland och Danmark.
- År 1998 blev Svedala Manskör tilldelat Svedala kommuns Kulturpris.
- För fylligare historik finns körens jubileumsskrift inför 100-årsfirandet 2007 till ett pris av 40:- + ev porto. Kontakta kören.
- Webbplats Svedala Manskör
Kören övar en gång i veckan och har ungefär en åtta uppskjungingar per år.