Svedala Civilförsvarsförening
Ordförande Bo Hansson vet hur man tacklar en kris. Som pensionerad räddningschef för Svedala kommun och sen ordförande för Svedala Civilförsvarsförening sen 40 år (!) kan han det mest om kriser och hemberedskap.
Berätta vad er förening gör?
"Civilförsvarsförbundet är en frivillig försvarsorganisation som arbetar med frågor som rör trygghet, säkerhet, skydd och överlevnad. Organisationen har sedan starten 1937 varit en del av det civila försvaret i Sverige och finns i de flesta kommuner. En av våra viktigaste uppgifter är att lära människor att klara sig i utsatta lägen. Och så finns vi till hands för kommunerna när det uppstår små och stora kriser. Genom akutgrupper kan vi stötta upp vid evenemang och situationer där kommunen och länsstyrelsen kan behöva extra hjälp. Våra uppdrag får vi från statliga myndigheter, kommunen och regioner samt organisationer.
Civilförsvarsförbunden kom till efter första världskriget då man förstod att det var viktigt att alla i samhället hade en beredskap för krig eller kriser. Svedala civilförsvarsförening startades runt år 1937.
Svedala civilförsvarsförening anordnar kurser, flera i månaden, som handlar om hemberedskap och akut omhändertagande. På kurserna lär du dig klara olyckor och krislägen, som exempelvis längre elavbrott, förorenat dricksvatten och en längre tids isolering. Civilförsvarsförbundet utbildar och utvecklar även frivilliga förstärkningsresurser; Frivilliga Resursgruppen (FRG), akutgrupper och eftersöksgrupper".
Hur började ditt engagemang?
"Jag har varit ordförande sen 1983 då jag också var räddningschef i Svedala kommun. På den tiden var det liksom självklart att ordförande skapet ingick i uppdraget då och alla tyckte det var en utmärkt kombination. Under 40 år har vi sen arbetat genom många kriser och försökt stärka folks kunskap kring hur man hanterar kriser. För kriser kommer hela tiden. Den kan ju vara allt från ett strömavbrott till krig".
Vad är det bästa med att vara med i er förening?
"Vi har en jättefin gemenskap och känner att vi fyller en stor funktion i samhället. Även om det kan vara lite tungt känns det också jättefint när man får hjälpa till. Till exempel var vi med när överlevande kom hem från tsunamikatastrofen i Thailand år 2004. Vi tog emot dem på Sturup och delade ut mat och kläder. Ett av de mest nyliga exemplen på hur vi kan stötta kommunen var när flyktingar kom från Ukraina. Vi stod då på Sturup och tog emot flyktingarna och hjälpte dem till migrationsverket i Malmö. Vi kan ju inte ukrainska men med hjälp av Google translate och mycket vilja kommer man långt.
Arbetet är helt ideellt och jag tycker det är en fin bit av Sverige. Det finns så många i vårt land som ställer upp i föreningar och organisationer och får vårt land att snurra. Volontärer, frivilliga, har alltid funnits och är en stark resurs för ett samhälle. Inte minst vid kriser.
För att uppmuntra mer ideellt arbete har vi instiftat ett stipendium som vi delar ut varje år. Vissa år har en idrottsförening gjort en särskild insats och fått stipendiet, något år så var det en anhörigförening. Syftet är att fler ska se hur värdefullt allt ideellt arbete är och hur långt vi kommer om vi arbetar tillsammans"
Fakta
- Händelser som kan utgöra fara; brand, smitta, sabotage, översvämning, storm, kris, krig. Frågan som ställs är vilka konsekevser blir det och vilka hotas?
- Det offentligas ansvar är bland annat att el- och telekommunikation, vattenförsörjning, transport och sjukvård fungerar.
- Ditt eget ansvar är att vara förberedd, hålla dig informerad, klara dig själv så länge det går och tillgodose grundbehoven. Till grundbehven räknas att själv inhämta information, vatten, mat, värme, sömn, belysning, bränslehantering coh brandsäkerhet samt hygien.
- Hemsida: https://civil.se/malmohus/svedala/
- Andra bra hemsidor vid kris:
- www.krisinformation.se
- Livsmedelsverket
- Energimyndigheten