Hyltarps byalag
Vi fick en pratstund med Nisse Åkesson. Han föddes i byn och har bott här i hela sitt liv. Sen 31 år tillbaka är han ålderman i Hyltarps byalag.
Berätta; vad gör ni i er förening?
"I våra stadgar står det att vår förening ska bevara den kultur som finns i bygden, utvecklad den och föra traditioner och kunskaper vidare till kommande generationer. Det tycker jag är en bra beskrivning på vad vi gör. Genom gemenskap och traditioner bevarar vi och utvecklar byn. Vi välkomnar nya familjer och genom byalaget kommer de snabbare in i gemenskapen.
Under året så anordnar styrelsen olika träffar för nytta och nöje. Vi börjar med skräpplockardagen i april där vi rensar kring alla vägar i byn. Man vill ju ha det rent och snyggt omkring sig. Sen har vi ett mycket uppskattat valborgsfirande med stort bål. Midsommarfirandet är en höjdpunkt där vi på gamla lekplatsen sätter upp midsommarstång, har dans med orkester och femkamp. Alla tar med sig eget fika och det är ett riktigt fint bidrag till gemenskapen i byn. I år var det över 70 barn som deltog i dansen kring majstången. Sen har vi höstfest med helstekt gris och slutligen ett fackeltåg med julgranständning och glögg i december. Genom att vi träffas regelbundet så känner man varandra, kan stötta när någon mår dåligt och håll koll i byn genom grannsamverkan.
Under året har vi också byavandringar. Det är helt enkelt så att jag håller i vandringar där vi går genom byn och jag berättar om vem som bott i husen och de historier som finns kring dem. Finns spännande historier! På 1930-talet var ju Hyltarp i stort sett självförsörjande med lanthandel, missionshus, vagnmakare, sömmerska, cykelverkstad, skola också vidare. Vi har också haft studiecirklar kring Hyltarp om hur äldre generationer bodde och försörjde sig här."
Hur började ditt engagemang i föreningen?
"Jag är den äldsta kvar i byn som alltid har bott här, sen jag föddes. Det är 78 år sen. Jag har visserligen flyttat inom byn två gånger men inte längre än att jag kunde bära möblerna själv. Idag bor jag i missionshuset där jag själv en gång gick i söndagsskola.
Traditioner och gemenskap är viktiga för mig och det var därför jag och några av mina grannar startade byalaget för 31 år sen. Det har funnit någon slags byalag innan också, tror de hette sockenstämmor. Vi har kvar protokoll på olika möten från 1865. På den tiden så hade man möten i byn men sen lästes protokollen upp i Svedala kyrka så alla visste vad som hände. Det var den tidens kommunikationskanaler.
Vi var ett gäng på fem killar som i ungdomen kallade oss för Hyltarpspågarna. Det var härliga tider. Vi hängde alltid ihop, hjälpte varandra och gick nästan varje helg på dans. Det var så jag träffade min fru, på dans på Roshagen i Anderslöv."
Vad är höjdpunkterna under året i föreningen?
"Det är när vi träffas, höstfesten, midsommar och valborg. Jag är väldigt glad för den fina sammanhållningen vi har i byn. Fina traditioner och jag ser att människor mår bra av det. Vi är en jättehärlig styrelse som arbetar och fördelar allt fix mellan oss. Sen är det kul att kunna bidra. Eftersom jag har bott här så länge så kan jag också var alla avlopp och rör går. Jag känner till vägföreningarna och vad som är sagt där. Många kommer och frågar mig och saker och ting. Jag har ju bott här så länge nu.
Tidigare var byalaget någon slags remissinstans för kommunen. Det hade vi gärna fortsatt med, tror det är bra att de hämtar in kunskap från oss som bor här."
Fakta:
- Hyltarps byalag startades 1991 men sockenstämmor har funnit långt innan dess.
- Antal medlemmar; runt 40 hushåll
- Kuriosa: den gamla vägen mellan Svedala och Malmö gick genom Hyltarp och den asfalterades på 1950-talet.