Stäng

En Passant – Svedala Schackklubb

Efter att ha varit ordförande i 47 år (!) är Roland Johansson fortfarande inte schackmatt. Vi frågade hur han bar sig åt och vad ”En Passant” betyder.

Berätta vad är en schackklubb och vad gör er förening?

- En schackklubb är en förening som helt enkelt både tränar och spelar schack i många olika former. Spelet är fantastiskt då det innehåller tydliga och enkla regler men sen är möjligheterna till strategi och variation i det närmaste oändliga. Man kan börja spela som nybörjare när man är ung men lika bra när man är äldre. Det är få andra sporter där man kan möta en motståndare där ålder, kön, språk eller bakgrund inte spelar någon roll.

Vi har en egen lokal, sen 1989, i en fin källare på Kyrkogatan 36 B i Svedala. Vi träffas två gånger i veckan. En kväll för de yngre och en kväll för vuxna.

I vår förening har vi turneringar på olika nivåer och är även med i den allsvenska serien som finns i Sverige och de ungdomsserier som arrangeras i Skåne. Man kan tävla i lag eller individuellt vid tävlingar. Vi skickar också ungdomar på olika tävlingar och läger runt om i Sverige. Vi har många olika spelformer och har varit, och är, framgångsrika på SM, framför allt på ungdomssidan. Vi tar emot såväl nybörjare som erfarna i alla åldrar.

Det är enkelt att börja spela schack! Om du inte kan regler lär du dem snabbt och sen är det bara att börja spela. Du kan spela hemma, på nätet eller ute med kompisar. Det är lätt att ta med sig när man reser och du kan tävla utomlands utan att språket är ett hinder.

Schackförbundet i Sverige uppmuntrar spel på alla skolor i Sverige och om någon klass i Svedala vill ha besök av någon av våra instruktörer så går det bra att höra av sig så försöker vi fixa det. Det kostar ingenting att starta en schackklubb på skolan och man får 10 schackspel vid starten och massor med tips om hur man kan driva en schackklubb. Schackförbundet i Sverige driver också världen största schacktävling för fjärdeklassare men även tävlingen Yes2Chess och flera andra tävlingar!

Schack har också visat sig bra i skolan och hemma för barn som har olika diagnoser eftersom de barnen ofta behöver ramar för att förhålla sig till saker och ting. Med schack får man tydliga regler och instruktioner vad man ska göra. Och man måste koncentrera sig. Jag är själv lärare och kan se att dessa barn får bra övning vid schack i att slå på och av sin koncentrationsförmåga. När de lärt sig kontrollera detta kan de ta med sig kunskapen till andra ämnen i skolan, vid läxläsning eller andra tillfällen.

Idag finns det många möjligheter på nätet att lära sig tricks och få tips. Man kan även möta spelare från hela världen på olika sajter på nätet – din motståndare kan vara vem som helst i världen. Det är häftigt. Tänk dig att sitta hemma i soffan i Svedala och spela schack mot en person i Indien eller Peru.

Det är mest killar som är med i klubben idag men vi vill gärna att fler tjejer börjar spela. Schack passar alla som gillar koncentration och logik. Det finns ett kvinnligt schacknätverk online för alla tjejer som vill börja spela. Det gick också en serie på Netflix som hette ”The Queen’s Gambit” för några år sen som jag hoppades skulle inspirera många, inte minst tjejer, som vill börja spela schack.

Vår förening anordnar också varje år ett läger tillsammans med schackklubben i Eslöv. Vi åker till en scoutstuga vid Ringsjön och spelar schack en helg i augusti men umgås även mycket utomhus och grillar korv, spelar brännboll och allt annat roligt. Det är väldigt uppskattat!

Hur började ditt engagemang?

- Det var i årskurs 8 då jag gick på centralskolan i Svedala. Vi hade på den tiden något som kallades ”fritt valt arbete”. Det kom en kille från Malmö som var schackledare och undervisade en gång i veckan, på den tiden hade skolorna pengar till att arvodera sådana personer några timmar per termin.

Vi tyckte det var väldigt roligt och ledaren föreslog att vi skulle bilda en klubb. Jag och några kompisar startade klubben med hans hjälp och jag blev ordförande. Det är 47 år sen nu! Dock är vi i klubben noga med att jag inte ska göra allt bara för att jag vet vad som ska göras varje år. Vi delar på alla uppgifter så det inte blir så betungande och att kunskapen finns kvar den dagen jag inte är ordförande längre. Det är viktigt.

Vill också framföra att Svedala kommun har varit en bra stötta i alla år. Det kan gälla utbildningar, söka pengar eller när man har frågor. Nu finns det ju dessutom en föreningssamordnare och det tycker jag är bra satsat av kommunen.

Vad är det roligaste med att vara med i er förening?

- Det är så roligt att få utöva något man tycker är berikande, i detta fall schack, i kombination med härliga människor – det ger trivsel. Vi har väldigt roligt ihop i klubben. Det är kul att se hur både unga och äldre som kommer hit går in i ett fokuserat läge när de spelar schack. Varje gång vi träffas utvecklas man inom sporten och utvecklar förmågan till total koncentration. Det är också en väldigt rolig sport eftersom man kan hålla på i full fart tills man blir 100 år och variationen av tävlingsformer är så stor.

Sen är så klart lägret vid Ringsjön varje höst en stor höjdpunkt. Och alla klubbens framgångar i tävlingar. Man blir glad av alltihopa, avslutar Roland Johansson.

Intervjun gjordes i mars 2023

Fakta:

  • Antal medlemmar: drygt 55
  • Föreningen grundas år 1976
  • Träningsgrupper från 6 år
  • Kuriosa: Klubbens namn "En passant" är ett drag i schack. Det är ett specialdrag där motståndarens bonde under vissa omständigheter kan tas, som endast kan utföras direkt efter att motståndaren flyttat två steg med bonden från dess startposition; som om motståndarens bonde i själva verket endast gått ett steg. 
  • Nya spelare är välkomna! Kontakta www.enpassant.se

 

Ungdomar i ett rum med schackbräder

Schackläger med full koncentration

Gårdsplan med lekande barn

Ett läger innehåller många uteaktiviteter

Utomhusschack i Svedala

Ordförande i schackklubben Roland Johansson i djup koncentration

Publicerad 2023-04-03 kl 12:48
Sidansvarig: Karin Rosvall
Uppdaterad 2023-04-04 kl 12:21