Föreningen Svedala-Barabygden
Vad gör en hembygdsförening egentligen? Det frågade vi Kerstin Evander, ordförande i föreningen Svedala-Barabygden när vi sågs i möllarbostaden vid Aggarps mölla.
"Med en hembygdsförening ville man samla in bygdens historia, och det var framförallt Svedalaområdet. Eftersom Svedala har 3 härader, vi tillhör både Oxie härad, Vemmenhögs härad och Bara härad så var det lite sådär, vad skulle hembygdsföreningen heta? För annars heter alla andra hembygdsföreningar runt om i Skåne till exempel Bara härads hembygdsförening eller Oxie härads hembygdsförening och så vidare. Men vi vill ju ha något eget här. Därför blev det FöreningenSvedala-Barabygden".
Vad gör ni som förening under året?
"Vi arrangerar olika aktiviteter, kanske mest känt är våra mölledagar där vi visar upp kvarnen. Vi erbjuder också utflykter och föredrag, ibland i lite olika lokaler men oftast är vi i Aggarpshallen, där det finns hiss. Då brukar vi vara ungefär 100 personer. Det kommer mycket folk och det är roligt! Det senaste vi gjorde var att arrangera en kommunrunda, där vi åkte runt och tittar på vad vi faktiskt har i kommunen. Då pratar vi inte om centralorterna utan om ytterområdena som slotten och de gamla tegelbruken runt om i kommunen.
Föreningen Svedala-Barabygden startade 1992, vilket gör att föreningen räknas som en nykomling i hembygdsföreningskretsar. Man vänder sig till dem som är intresserade av lokalhistoria om Svedala kommun, och dessförinnan Bara kommun då kommundelarna inte slogs ihop till en kommun förrän i slutet på 1970-talet.
I mitten av 1990-talet får föreningen frågan om att förvalta möllan och den intilliggande möllarbostaden, vilket är en stor del av föreningen även idag.
Förutom att underhålla möllarbostaden har föreningen även verksamheter inom bland annat släktforskning och digitalisering av kommunhistoria, inte minst den stora fotografisamlingen efterlämnad av Sture Falhed".
Har närheten till Aggarpskolan, och de nya bostadsområdena märkts av?
"Ja! Det kan du veta. Så mycket barnfamiljer som vi hade till Valborg nu de senare två åren. Jag har aldrig sett så många barnvagnar i hela mitt liv. Det är roligt, för nu för tiden kan man gå hit. Jag tror säkert här var en bra bit över 1000 människor till Valborg. Nu när vi hade mölledagen, denna senaste, för 14 dagar sen så var här också otroligt mycket barnfamiljer. Det har vi aldrig sett förr. Förr tog man hit djur över dagen, som till exempel får och höns, och det pratar vi om att ta tillbaka".
Föreningen Svedala-Barabygden ger varje år ut en årsbok.
I år ger Föreningen Svedala-Barabygden ut sin jubileumsbok, den 20:e.
Från början gav man ut en fotobok som hette “Svedala förr & nu”, och den har sedan utvecklats vidare till att bli årsboken så som den ser ut idag. I år blir det en uppdaterad version av originalkonceptet som innebär bilder på platser i Svedala hur det såg ut förr, och sen bilder på hur Svedala ser ut på samma platser idag. Denna bok kommer att börja säljas vid advent.
Föreningen har ungefär 850 medlemmar, varav 580 är aktiva medlemmar, och är man medlem så får man en bok i brevlådan. Boken säljs också via föreningen, om man inte är medlem.
"Hur det började? Det var ju en grupp intresserade som tyckte det var roligt att skriva om lokalhistoria. Och det är ju enskilda intressenter som skriver om olika historier, eller känner att “det hade jag velat skriva”. Så det är ju historier om bland annat gamla barnmorskor i Börringe, men också om till exempel Åbjörn Anderssons industri"
Kerstin själv är född i Klågerup, och har därmed valt att skriva om den delen av kommunen.
Fakta och kuriosa:
- Kerstin har suttit som ordförande i 8 år.
- Föreningen har ungefär 800 medlemmar, varav 580 är aktiva inom föreningens olika verksamheter.
- Aggarps Mölla som föreningen förvaltar byggdes om från en stubbamölla till en holländare 1896, och renoverades till nyskick i mitten av 1990-talet, men stor återinvigning 1996. Höjden mellan marken och den kula som sitter längst upp på möllan är 19,30 m.
- Möllan användes för att mala fram till år 1951.
- På vinden i möllarbostaden finns en stor samling av objekt från Svedalas lokalhistoria.
- Svedala-Barabygdens hemsida innehåller strax över 50 000 bilder från början av 1900 fram till ungefär 1950.
- Hemsida till föreningen