Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Våra skolelever garanteras kultur

Publicerad 2024-10-15 kl 12:45

Foto 2: Jonas Persson. Foto 3: Teater Sagohuset.

“Kulturgarantin” är en kulturpolitisk satsning i Svedala kommun, som ska ge alla barn och unga möjligheten att uppleva professionell kultur.

I höst har alla 4–5-åringar sett dansföreställningen “Rymdraketen” som baseras på boken ”Alla vill va rymdraketen” av Emma Ribbing.

– Det var underbart att bevittna alla 4- och 5-åringarnas reaktioner, sa Alice Samoilova, kultursamordnare i Svedala kommun.

Årskurs 7 har sett teaterföreställningen ”Ja skiter i att det är fejk, det är förjävligt ändå” på temat fake news och källkritik. Alla lärare fick också forskningsbaserat arbetsmaterial efter föreställningen.

– Jag tyckte att teatern var bra eftersom den visar på hur lätt det är att sprida falska rykten, missförstånd och oro genom nätet. Hur lätt det är att ljuga om vem man är på nätet och hur lätt folk “går på” rykten utan att faktagranska, säger en elev.

– Föreställningen blir startskottet för sjuornas värdegrundsarbete kring nätvanor, tillägger Magnus Larsson, kulturombud på Klågerupsskolan.

Årskurs 9 ska i sin tur se rockmusikalen “Tick, tick… BOOM!” av Malmö Opera. Föreställningen arrangeras lokalt på Kulturhuset Flamman i Svedala i samarbete med teaterföreningen Sveamatea.

– Barn och unga är vår prioriterade målgrupp. Just nu arbetar vi aktivt med att ta fram en ny kultur- och fritidsplan där kulturgarantin är en självklar modell som vi vill fortsätta arbeta med, säger Eva Thorgilsson, kultur- och bibliotekschef i Svedala kommun.

Läs mer om kultur och fritid på vår webbplats.

Sidansvarig: Lina Bajraktari