Stäng
Tillbaka till nyhetslistan

Unga entreprenörer provar sina vingar

Publicerad 2024-08-16 kl 10:24

Handledarna Kristian Pilborg, Mårten Jönsson och Martin Bard med företagspiloterna Todd Lilja, Isabella Alwall och Cassandra Ström. Tyvärr kunde inte Hugo Östberg och Ali Hussein medverka på avslutningen.

I sommar har det varit premiär för entreprenörsprogrammet Företagspiloten, ett samarbete mellan Svedala kommun och det lokala näringslivet. Fem ungdomar mellan 15 och 18 år har fått prova på att starta eget företag. I veckan var det avslutning för de unga entreprenörerna.

Under tre veckor i början av sommaren fick ungdomarna ta del av såväl föreläsningar om entreprenörskap som workshops kring idéutveckling och marknadsföring. De fick också fick lära sig hur man startar företag och vad som gäller rent juridiskt. Samtidigt gjorde de flera uppskattade företagsbesök i kommunen för att se hur det fungerar i verkligheten.

Till sin hjälp fick samtliga deltagare i Företagspiloten 3 000 kr i startbidrag och dessutom en lokal entreprenör som egen mentor.
– Det har varit väldigt lärorikt! Jag vet nu att det kräver en del att starta eget företag, och att man inte ska ge upp när det går mindre bra. Alla börjar någonstans och man kan inte räkna med att det ska gå jättebra i början när man startar upp, säger Cassandra Ström, en av årets företagspiloter.

Martin Bard är näringslivsutvecklare på Svedala kommun och var en av ungdomarnas handledare. Han är mycket nöjd med det nystartade entreprenörsprogrammet.     
– Vi har med glädje avslutat den första upplagan av Företagspiloten. Det har varit en lärorik process där våra deltagare har visat en imponerande drivkraft och kreativitet. Nu ser vi fram emot att utveckla projektet ytterligare och ge fler unga chansen att förverkliga sina affärsidéer, säger han.

För de unga entreprenörerna blev det en händelserik sommar med nya upplevelser.  
– Det roligaste var nog att åka ut på företagsbesök hos Rune på 2 Remmare och träffa Filip på SommarRock. Det var så roligt att höra deras historier och se hur deras arbetsplats var, berättar Todd Lilja.

Nu ser vi fram emot att följa våra företagspiloters kommande framgångar!

Årets företagspiloter och deras affärsidéer:  

  • Cassandra Ström – Produktion och försäljning av badsalt samt design av klistermärken
  • Todd Lilja – Sko- och klädesrestaurering
  • Isabella Alwall – Onlineprodukter och droppshipping
  • Hugo Östberg – Logo- och t-shirtdesign
  • Ali Hussein – Fade och klippverksamhet för hår

Sidansvarig: Daniel Bramsell