Snöskottning och halkbekämpning
För oss börjar vintern i mitten på november och håller på till mitten av mars. Då aktiverar vi en beredskapsgrupp som dygnet runt övervakar väder och vägar för att genast kunna ta beslut att sätta in halkbekämpning och snöröjning. Här kan du läsa om vem som ansvarar för vad och var.
Här hittar information om väder och trafik:
Frågor och svar om snöröjning i Svedala kommun
-
Vem snöröjer och halkbekämpar var?
Svedala kommun och fastighetsägare har ett gemensamt ansvar för snöröjning och halkbekämpning.
Ansvar kommunen
Vi har ansvar för vinterväghållningen på offentliga platser som kommunens körbanor, cykelvägar, torg och vissa gångbanor.
Ansvar villaägare och fastighetsägare
Du som är villaägare eller fastighetsägare ansvarar för att röja snö och se till att det inte är halt på trottoaren utanför din fastighet. Detta gäller även andra ytor för gångtrafik även om de inte kallas trottoar. Då någon del av gångbanan inte kan urskiljas anses gångbanan vara ett område om 1,5 meters bredd utanför fastigheten. Du är också ansvarig för att ta bort istappar som hänger ner från fastigheten.
-
När blir min gata snöröjd?
Så här prioriterar vi
Vårt mål är att huvudgatorna ska vara halkfria när morgontrafiken sätter igång. Detta omfattar även de mest använda cykelvägarna.
Prioritering 1
Först röjer vi snö och bekämpar halka på huvudgator och cykel- och gångvägar vid kommunens fastigheter och parkeringar. När dessa är är klara, börjar arbetet på gator och platser med prioritet 2.
Observera att om det snöar mycket, betyder det att vi behöver köra flera gånger i prioritet 1 innan vi börjar med prioritet 2.
Prioritering 2
Busshållplatser, matargator, genomfartsgator och industriområden.
Prioritering 3
Inte förrän prioritet 1 och 2 är klara, sätter vi vid behov igång med övriga ytor - prioritet 3.
På villagator röjer vi bara när det är så mycket snö att det är svårframkomligt på grund av snödjupet. Vid röjning blir de redan smala gatorna ännu smalare på grund av upplogade snövallar. Du som är fastighetsägare ansvarar för att inte lägga ut snö på gatan från din garageuppfart, utan placera snön på din egen tomt.
-
Varför har inte min gata högre prioritering?
I första hand prioriteras huvudvägnätet för gång- och cykelbanor, vägar med
mycket trafik periodvis eller under hela dygnet, till exempel pendlartrafik.
Vägar för viktiga samhällsfunktioner som räddningstjänst och polis. Vägar som
används för kollektivtrafik och infartsvägar till större områden, till exempel
industriområden.
-
Flera områden prioriteras mycket oftare än det området där jag bor?
Prioriteringarna grundar sig i behovet hos kollektiv- och pendlingstrafiken. Vi tar också hänsyn till viktiga samhällsfunktioner som polis, räddningsfordon och sjukvård.
-
Vad gör ni för att främja för kollektivtrafiken och cyklister under vinterhalvåret?
Gator där kollektivtrafiken kör tillhör det högprioriterade vägnätet, liksom cykelstråk som används av många cyklister.
-
Hur snabbt börjar ni halkbekämpa?
Målet är att det högprioriterade vägnätet ska vara halkfritt till klockan 06:30, arbetet tar cirka 5 timmar.
-
Hur snabbt snöröjs det vid busshållplatser och övergångsställen?
Körbanan tillhör det högprioriterade vägnätet medan själva vänteläget, där man står och väntar på bussen, tas under dagtid. För att underlätta för kollektivtrafiken påbörjas busshållplatser först.
-
Hur mycket snö ska det falla innan ni börjar snöröja?
Någon exakt gräns för hur mycket snö det ska falla innan snöröjning påbörjas finns inte. Det avgörs från gång till gång och beror på snöfallet. Vanligtvis avvaktar vi tills snöfallet upphört.
-
Vilket medel används mot halkan?
Vi bekämpar halkan med salt. På gångbanor och cykelvägar använder vi även singel. Vi halkbekämpar bara i vissa fall i villaområden.
Saltet vi använder liknar vanligt bordssalt. Kornen är däremot större för att kunna hålla ytorna halkfria och säkra. Om du av någon anledning fått i dig snöslask bör du dricka mycket vatten.
-
Jag behöver av olika anledningar hjälp med att snöröja min trottoar. Vem är ansvarig om någon faller? Kan ni hjälpa till med det?
Du som fastighetsägare har ansvar för att hålla gångbanan utanför din fastighet snö- och halkfri. Om du av olika anledningar inte har möjlighet att snöröja din trottoar finns det olika entreprenörer som utför denna typ av arbete.
-
Hur ska räddningsfordon kunna ta sig fram om olyckan är framme?
Om en sådan nödsituation skulle uppstå finns resurser i beredskap.
-
Vem vänder jag mig till vid frågor om vinterväghållning?
Kontakt oss på 040-626 80 00 eller kommunen@svedala.se.