Så arbetar räddningstjänsten vid en olycka
Kontakt
Befäl i beredskap
040-626 82 31. Akut läge, ring 112.
raddningstjansten@svedala.se
Här kan du få en inblick i vad som händer när du ringer till nödnumret 112 och hur kommunens räddningstjänst arbetar vid en trafikolycka, som är en av de vanligaste typerna av olyckor.
Olyckan i den här redogörelsen är inte direkt hämtad från en verklig händelse. Olyckstypen är en av de vanligaste i Svedala kommun och det beskrivna händelseförloppet är en fiktiv beskrivning baserad på tidigare genomförda insatser.
Larm!
SOS-alarm tar emot ett nödsamtal på nödnumret 112. Två personbilar har kolliderat på europavägen E65 utanför Svedala.
I början av nödsamtalet är det hektiskt och det är mycket information som måste hämtas in och bedömmas. SOS-operatören som tar emot samtalet kan koncentrera sig på att intervjua inringaren medan larm- och ledningsoperatörer på räddningscentralen RC-syd lyssnar med i bakgrunden och klargör vilka resureser som behöver larmas utifrån en egen bedömning med stöd av fördefinierade larmplaner. Det kan ta cirka 1,5 minuter för operatören att få fram all fakta som behövs om vad som har hänt, exakt position, körriktning, antal skadade personer med mera, men för att hjälpen ska komma ut så snabbt som möjligt aktiveras i snabbt förlam på räddningstjänsten i Svedala.
Förlarmet går ut till Svedala brandstation och till sökarna hos befälet och all räddningspersonal som är i beredskap. De får vid förlarmet inte en fullständig larminformation men kan ta sig till brandstationen och förbereda sig på att åka ut på en insats. På så sätt blir tiden det tar för räddningspersonalen att respondera kortare när huvudlarmet väl kommer, någon minut senare.
Larmet går ut som ett prio 1-larm för Svedala räddningstjänst. Räddningspersonalen i beredskap bestående av en styrkeledare och fem brandmän har fem minuter på sig att ta sig till brandstationen, byta om till larmställ och bege sig mot platsen med de räddningsresurser som behövs. Räddningstjänstens insatsledare har en kortare anspänningstid på 90 sekunder och beger sig direkt till olycksplatsen hemifrån eller från arbetsplatsen på brandstationen.
Under tiden som hjälpen tar sig mot olycksplatsen fortsätter intervjun på telefon för att få fram ytterligare information som kan vara till hjälp för den utryckande styrkan. RC-syd, med operatörer, larmbefäl och vakthavande befäl är räddningstjänstens stöd för övergripande ledning och bakre insatsstöd. De kan ställa specifika frågor till inringaren utifrån sina expertkunskaper. I det här fallet framkommer indikationer på att olyckan är allvarlig, eventuellt med fastklämda personer, och dessutom verkar det kan vara trångt att ta sig till platsen på grund av köbildning på vägen. Larmbefälet beslutar då direkt att extra resureser ska larmas från grannkommunen, så att fler räddningsenheter kommer till platsen från olika håll. Denna samverkan är förberedd i avtal så att det inte blir några fördröjningar med resursförstärkningen.
Svedalas insatsledare blir räddningsledare och ansvarig för den kommunala räddningsinsatsen. Hen har kontakt med RC-syd och samverkande organisationer på vägen fram för att stämma av all information som finns om händelsen och vilka resureser som är larmade från räddningstjänst, ambulans och polis. Insatsledaren är först på plats och börjar med att spärra av olycksplatsen och varna andra trafikanter varpå räddningsarbetet påbörjas med akuta livräddande insatser och förberedelser för räddningsenheterna som snart också anländer.
I detta fall är det en olycka med ett flertal personer inblandade och flera som behöver vård. Dessutom har den ena av bilarna vält och hamnat på sidan med en person som sitter kvar utan att kunna ta sig ut. Räddningstjänsten och ambulansen samverkar för att prioritera vilka åtgärder som är viktigast så att alla patienter får nödvändig vård. Räddningsenheter anländer från två håll och erforderliga avspärrningar kan därmed göras i båda körriktningarna. Eftersom väglaget är halt behövs väl tilltagna säkerhetszoner med buffertfordon och varningsutrustning.
Personen som sitter fast i fordonet behöver snabbt få hjälp att komma ut så att hen kan transporteras till sjukhus. Detta måste ske både skyndsamt och varsamt, så att skadorna inte förvärras vid uttaget. Svedalas räddningsenhet har särskild utrustning och kompetens för att utföra avancerad losstagning, exempelvis ur bil på sida, och genomför momenten i samverkan med ambulansen.
Räddningstjänstens befäl har kontakt med trafikverket så att information om trafikstörningen kommer ut på radio och trafikinformationssidor, för allmänhetens kännedom.
När alla patienter omhändertagits och transporterats iväg med ambulans fortsätter räddningstjänstens insats med sekundära uppgifter. I det här fallet har ett mindre läckage av drivmedel uppstått från ett av fordonen. Räddningstjänsten bistår trafikverket med att samla upp utsläppet så att vägen kan öppnas igen så snart som möjligt. Polisen kommer till platsen för att utreda orsaken till olyckan, vilket görs i samverkan med räddningstjänstens befäl.
Direkt efter händelsen avslutas insatsen med återställning av all utrustning. Räddningstjänsten rapporterar till kommunens miljökontor om det utsläpp som skett och de uppsamlingsåtgärder som gjordes för att förhindra miljöskada. För att förebygga att fler olyckor inträffar informerar räddningstjänstens befäl kommunens jour på gatuenheten om att det är halt på vägarna, så att åtgärder kan vidtas direkt på prioriterade kommunala vägar.
Inblandade räddningsenheter är därefter redo för nya uppdrag.